Ако не сме успели да се храним балансирано, а сме преяждали, прелитайки от трапеза на трапеза, ако сме вдигали твърде много наздравици, ако регулярно не сме си доспивали и вече усещаме резултатите от бурното веселие, време е да открием хомеопатичния антидот, който ще ни донесе облекчение и ще върне равновесието в организма. 

 

Когато празниците ни оставят като прощален „подарък“: стомашни неразположения, подуване на корема, газове, киселини, главоболие, гадене, махмурлук и др., има някои изпитани и надеждни хомеопатични лекарства, които могат да ни помогнат. Хомеопатията е метод на лечение с над 200-годишна практика, разработен от немския лекар д-р Самуел Ханеман. Хомеопатичните лекарства представляват силно разредени субстанции на неорганични соли, минерали, растения и др. Терапията с тях цели подаването на сигнал към организма, който да мобилизира самооздравителните си сили на всички нива: умствено, емоционално и физическо. Изборът на потенция и на дозировка на съответното хомеопатично лекарство е индивидуален, по препоръка на медицински специалист. 

 

Ето някои от най-популярните хомеопатични медикаменти и за какво се препоръчват: 

  • Нукс вомика – хомеопатично лекарство, което е добре винаги да имаме подръка по време на празничния сезон за появили се оплаквания след прекомерна консумация на храна и за махмурлук. Помага за бързото преодоляване на симптоми като киселини, газове, подуване, коремни спазми, гадене и повръщане. Подпомага функционирането на претоварения черен дроб. Пациентът, който се нуждае от Нукс вомика, често е силно раздразнителен заради състоянието си, а се чувства по-добре, когато лежи и прилага топъл компрес/топлина на засегнатата област. Ключовата дума за избор на този медикамент е "раздразнителност" - не случайно Нукс вомика се препоръчва като подходящото хомеопатично средство за претоварени с ангажименти, отдадени на кариерата си хора, които са под постоянно напрежение, лесно се ядосват, както и за тези, които си „помагат“ за овладяване на стреса с твърде много кафета, цигари и алкохол. 
  • Окубака – това е Бързата помощ в хомеопатията при внезапно настъпили храносмилателни смущения. Универсално хомеопатично средство в случай на преяждане и оплакване от подут корем, газове и лошо храносмилане. Препоръчва се също при болки в корема, гадене, повръщане, диария – както при остър гастроентерит, така и поради непоносимост към хранителни вещества или при консумация на развалена храна. Пациентът усеща подобрение, когато е в покой и се рехидратира. Това хомеопатично средство помага и за цялостната детоксикация на организма. 
  • Ликоподиум – според наблюденията на опитните хомеопати, пациентите, които се нуждаят от този медикамент, често са силно чувствителни към храни като лук и зеле, както и трудно устояват на любимите си сладкиши. След тежките празнични трапези те се оплакват от подут стомах, с къркорене и газове. Чувстват се сити дори от малки количества храна, но пък апетитът им няма насищане. 
  • Пулсатила – подходящ хомеопатичен медикамент за тези, които получават болки в стомаха и киселини при консумация на тежки и мазни храни. Имат силно желание да си угодят със сладолед, масло, сметана и сирене, което обаче може да доведе до лошо храносмилане, подуване на корема и гадене. Пациентът от този тип често се чувства по-зле в твърде топла, задушна стая и изпитва облекчение, когато излезе на чист въздух. В психологически аспект силно се нуждае от подкрепа, обгрижване, от много внимание, особено когато не се чувства добре.
  • Арсеникум албум – полезен хомеопатичен медикамент, когато храносмилателните симптоми включват усещане за силни, парещи (изгарящи) болки. Пациентът, който се нуждае от това лекарство, често е свръхтревожен. Характерно е влошаването на симптомите му около полунощ.

В допълнение към лечението с хомеопатия могат да бъдат много полезни и Шуслеровите соли. Това са естествените минерални соли, които изграждат всяка клетка в човешкото тяло. Открити са от д-р Вилхелм Шуслер преди близо 150 години. Шуслеровите соли се произвеждат чрез хомеопатично разреждане, така че могат безпроблемно да навлязат в клетката и да регулират минералния баланс в нея. Ето кои са минералните соли, които могат да помогнат при храносмилателни оплаквания: 

 

  • При киселини с усещане за парене в хранопровода, което може да стигне до гърлото, е полезна комбинацията от Шуслерови соли №8 натриев хлорид, №9 натриев фосфат и №10 натриев сулфат. Трите минерални соли подпомагат процесите на детоксикация, съдействат за нормализиране на киселинно-алкалния баланс в организма и за подобряване на водно-солевия баланс. Те са едно добро решение и при чести оплаквания от киселини, тъй като са напълно безопасни и могат да се прилагат за продължителен период от време. 
  • Ако усещаме спазми и болка, може да се добави и сол №7 магнезиев фосфат. А при оплакване от газове и тежест в стомаха – към №7 добавяме и №10. Магнезиевият фосфат облекчава спазми и колики, а №10 натриев сулфат –подпомага храносмилането и стимулира дейността на панкреаса, на червата, на черния дроб и жлъчката.
  • Шуслерова програма за регулиране на храносмилането и детоксикация – можем да започнем тази програма и по време на празниците, както и непосредствено след тях. Тя включва прием на Шуслерови соли №6, №9 и №10. Целта е да се подпомогне функционирането на храносмилателната система, да се намали повишената киселинност и да се освободи тялото от токсини, все проблеми свързани с небалансирано хранене и прием на повече алкохол. Сол №6 калиев сулфат стимулира чернодробната функция и ускорява процесите на елиминация и детоксикация, №9 отговаря за преработването на мазнините и регулира киселинността в организма, а №10 извежда токсините от тялото. 

 

Важно: Предоставената информация не отменя необходимостта от лекарска консултация.

 

Референции: 
Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К.Н.Матур.
https://doktor-schuessler.de
Die 12 Salze des Lebens - Biochemie nach Dr. Schüßler. Angelika Wolffskeel von Reichenberg, Mankau, 2013
Deine Nahrung sei dein Heilmittel. Angelika Gräfin Wolffskeel von Reichenberg, Mankau, 2015