Тръгнем ли на път през лятото е добре да сме подготвени за някои типични, макар и банални, здравословни проблеми. Хомеопатията предлага лесни за приложение решения в такива случаи. 


Хомеопатия при туристическа диария и др. стомашно-чревни неразположения

В тази категория има две много популярни хомеопатични лекарства с екзотично звучащи имена: Ипекакуана и Окубака. Добре е те да са включени в аптечката за път – няма да я претоварят, а изключително много ще допринесат за здравето на цялото семейство. Ипекакуана се препоръчва при летни стомашно-чревни инфекции с остро начало, с ясно изразено неспирно гадене и повръщане. Много характерно за състоянието на болния е обилното слюноотделяне. Диарията протича със силни и болезнени напъни за дефекация, но непродуктивни. Езикът на болния не е обложен и липсва усещане за жажда. 


Окубака е много полезна в случаите на т. нар. „туристическа диария“, която лесно може да сложи край и на най-приятната ваканция, особено на по-екзотичните места с горещ климат. Окубака е добър помощник и в случаите на диария в резултат на консумация на престояла, недобре приготвена или развалена храна. В тези случаи са характерни оплакванията от обилни повръщания и диария със спазми и неприятна миризма. 

 

Хомеопатия при кинетоза (прилошаване при пътуване)

Ипекакуана (често наричана от хомеопатите накратко – Ипека) успешно се прилага и в помощ на страдащите от кинетоза. Засегнатият по време на пътуване се оплаква от гадене, съпроводено с обилно слюноотделяне, повръщане с напъни и с повторения. 


Боракс е друго хомеопатично лекарство, показано в случаите на гадене и световъртеж, с пребледняло лице и с една характерна свръхчувствителност към шумове и височини. 

 

Хомеопатия при ухапвания от насекоми

Любителите на планината и морето е добре да имат винаги в себе си и Ледум, който помага при атаките на неумолимите комари. Запознатите с това хомеопатично средство го използват превантивно – седмица или две преди почивка с идеята, че държи комарите надалеч и спестява много неприятни усещания.

 

Хомеопатия при слънчева алергия 

Хиперикум е подходящо средство за любителите на плажовете и басейните, които обаче се оплакват от слънчева алергия. Приемът на този хомеопатичен медикамент преди и по време на почивкаат прави кожата по-устойчива на UV-лъчите.


Защо хомеопатията може да е полезна, когато ни предстои пътуване?

Предимства на хомеопатичните медикаменти са: бързото им действие при остри, нетежки оплаквания и това, че са подходящи за приложение за всяка възрастова група, особено при децата. При най-малките лечението често се усложнява поради нежеланието им да приемат дадени медикаменти (заради специфичния им вкус и други особености на приложението им), докато при хомеопатичните препарати няма такива затруднения. 


Хомеопатичните средства могат да бъдат добър помощник, но ако оплакванията продължават или се засилват, не бива да се отлага консултацията със специалист. 


Приложението и индивидуалното дозиране на хомеопатичните лекарства е препоръчително да се определят от лекар хомеопат. Предоставената информация не отменя необходимостта от лекарска консултация.


Библиография:

Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К.Н.Матур.