Хомеопатията може да бъде много добра алтернатива за лечение през бременността, когато бъдещата майка и плодът са уязвими към повечето конвенционални медикаменти и изборът на безопасна терапия е силно ограничен. Ето защо предстоящата Световна седмица на хомеопатията – 10-16 април 2018 г., е посветена именно на възможностите на хомеопатичното лечение в периода на бременността и раждането. 

 

Световната седмица на хомеопатията се провежда всяка година в над 45 страни по света, включително и в България, като стартира от 10 април, рождената дата на създателя на хомеопатията д-р Ханеман. Идеята на седмицата е да бъдат споделени опитът и знанията на специалистите за възможностите на този вид терапия. 


 

Хомеопатичните лекарства представляват силно разредени субстанции на неорганични соли, минерали, растения и др., които носят в себе си специфичното действие, характерно за веществото, от което са получени. Най-общо казано, механизмът на хомеопатичното лекарство се изразява в подаването на сигнал към организма, който да мобилизира самооздравителните си сили на всички нива: умствено, емоционално и физическо. Хомеопатичното лечение не се противопоставя на конвенционалното, то е част от интегративния подход в медицината. Ето някои възможности, които предлага хомеопатията в периода на бременността и раждането. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

За повлияване на болка и по-бързо възстановяване 

  • Раждането неминуемо е свързано с физическо пренапрежение, като понякога се стига до травми, хематоми, отоци, оперативно родоразрешение. В тези случаи се препоръчва приложението на Arnica D6, популярно като хомеопатичното лекарство за първа помощ при травми. Облекчава болките, подобрява зарастването на раните, има противовъзпалителен ефект, ускорява разнасянето на хематоми. В акушеро-гинекологичната практика се прилага също за по-бързо възстановяване на травмите на тазовите органи и като профилактика за овладяване на кървенето. Може да се приема начесто – на всеки час, и може да помогне както на родилката, така и на новороденото в случай на хематоми и отоци. 
  • При раждане със секцио за по-бързо и леко възстановяване на родилката е подходящо хомеопатичното лекарство Staphisagria D6. Ускорява зарастването на оперативния разрез, а също и на разреза при епизиотомия и/или перинеотомия, ако се е наложило извършването им по време на естествено раждане. Предотвратява образуване на груб белег. Лекарството има силен ефект и в психологически план, като намалява тревожността на бременната, приемано в дните преди раждането (подходящата дозировка е 2-4 пъти дневно). Освен това предпазва от следродилна депресия и от поява на силно чувство за вина, което е сериозен проблем сред част от неопитните майки. 

 

След раждането – за овладяване на възпалителни процеси

  • При остри възпалителни състояния, които се появяват внезапно със зачервяване и затопляне, се препоръчва приложение на хомеопатичното лекарство Belladonna D6. Много подходящо в случай на възпаление на млечните жлези в периода на кърмене, както и при поява на бързо покачваща се, променлива температура при родилката. Характерни оплаквания, при които се препоръчва Belladonna D6 са: треска с горещо и зчервено лице на болния, докато крайниците му остават студени; при възпаление на кожата или лигавиците със зачервяване, болки и топлина; болният е свръхчувствителен към светлина, звуци, докосване, зениците са разширени, погледът – блестящ. Лекарството може да се прилага начесто (през 15 мин.) до настъпване на подобрение.