Тръгвайки на път по празниците, е добре да заредите аптечката си с подходящите лекарства. Освен тези, които са за хронични оплаквания, може да се застраховате за някои възможни инциденти или обичайни за периода здравословни проблеми. При всяко спешно състояние е важно да вземете мерки в ключовите първи няколко часа, докато успеете да намерите лекарска помощ. Подходящи за подобни случаи са хомеопатичните средства, Шуслеровата терапия и др. Ето някои от лекарствата, които могат да ви бъдат много полезни.

 

  • Активен въглен - най-елементарното средство, което можете да носите винаги със себе си напът през всички сезони. Помага при натравяния, повръщане, газове в стомаха, диария. 
  • Арника D6 – хомеопатично лекарство за първа помощ при инциденти с нараняване. Облекчава болката при увреждане от всякакъв род. Редуцира симптомите на шок, намалява кървенето и отока, ускорява зарастването при рани и контузии. 
  • Арсеникум албум D12 – при гадене, повръщане и диария със силни спазми и парещи болки в корема. Изпражненията са чести, воднисти и с особено неприятна миризма. 
  • Нукс вомика D6 – при храносмилателни смущения, които се появяват след силен стрес или след претоварване на организма с храна и алкохол по време на празниците. С упорито често гадене, но с трудно, мъчително повръщане. Влошаване на симптомите настъпва от светлина, шум и миризми.
  • Кокулус D6 – при замаяност, гадене и повръщане по време на пътуване. Съпроводено е с усещане за празнота в корема и отвращение от храна.
  • Аконит D6 – при остро, внезапно покачване на висока температура (39-40 С), с втрисане. Треската най-често е резултат от остро изстиване след излагане на студ и силен вятър. Болният е много тревожен, със силна жажда, кожата е зачервена, суха – без изпотяване. Много важно лекарството да бъде дадено в самото начало на инфекцията – тогава е най-ефективно.
  • Беладона D6 - използва се при остро начало на вирусна инфекция с висока температура. Често се приема след Аконит D6, когато температурата започне да спада и пациентът да се изпотява. Това средство е добър избор винаги, когато симптомите са: зачервяване (например болезнено червено гърло), топлина, парене и сухота, пулсираща, изгаряща болка. Болният търси топлина, дразнят го шума, светлината. Лицето му е горещо, зачервено, очите блестят (стъклен поглед), а крайниците са студени.
NEWS_MORE_BOX

 


  • Бриония D6 - подходящо при простудни заболявания с постепенно повишаваща се температура и суха кашлица. Характерно за състоянието на болния е сухотата: сухи лигавици (пресъхнала уста, сухи и напукани устни) и непрекъсната жажда за течности. Не желае да се движи, силно отпаднал е и иска само да бъде оставен на спокойствие. Ако има грипоподобна инфекция, тогава са налице и силни болки в тялото и крайниците. 
  • Гелсемиум D6 - при простудни заболявания с постепенно повишаване на температурата, втрисане и треперене. Инфекцията протича много тежко, болният е силно отпаднал, сънлив, отпуснат, бавен, главата му тежи, замаяна е, може да има главоболие в тила. Липсва жажда, въпреки постоянната температура и обилното изпотяване. Оплакванията се развиват постепенно, в рамките на няколко дни.
  • Окубака D6 - при хранително натравяне или непоносимост към непознати храни. Лекарството е подходящо при оплаквания като: гадене, повръщане, диария, стомашна и коремна болка с подуване на корема или киселини в стомаха. Действа ефективно при подобни проблеми след прием на храна, която не е била прясна или при непоносимост към непозната храна, както и при временни промени в храненето при пътувания по екзотични места. 

 

За детокс след празниците – можем да се погрижим да изчистим организма след претоварването му на празничната трапеза със схема за детоксикация с Шуслерови соли. При натоварване на черния дроб поради прекаляване с алкохол и прекомерна употреба на неподходящи храни много ефективно действа следната комбинация соли - №9 натриев фосфат, №6 калиев сулфат и №10 натриев сулфат. Изчистват междуклетъчното пространство, стимулират регенерирането на клетките и разграждането на мазнините. Приемът е по 3 таблетки от всяка сол, сутрин - №10, на обяд - №6, и вечер - №9.

 

При първи симптоми на болка и неразположение, както и при леки травми (натъртване, охлузване и др.), можете да използвате хомеопатичните лекарства в ниски разреждания (например D6, D10, D12). Използването на хомеопатични монопрепарати е напълно съвместимо и с друг вид терапии. Но ако симптомите продължават или се засилват задължително трябва да се консултирате с лекар хомеопат, което е важно за успешното лечение.