През зимата зачестяват урологичните заболявания - най-вече циститите, от които най-силно засегнати са жените. Този тип оплаквания се обострят в студеното време, особено сред любителите на туршии и по-пикантни храни през зимния сезон, предупреждават лекарите. 

 

Преохлаждане, занижена интимна хигиена, простудно или гинекологично заболяване, запек или излагане на хроничен стрес -  това са само част от многобройните фактори, които могат да провокират появата на цистит.


 

Важно е да знаем, че...

Женската анатомия улеснява попадането на нормално присъстващи в червата бактерии (обичайно Ешерихия коли) в пикочните пътища и пикочния мехур, което води до възпаление на лигавицата. Статистиката сочи, че това се случва периодично при около 15% от жените, най-вече тези в активна възраст, между 20 и 50 години. Болезненото възпаление обаче може да засегне и деца, а при бременните да предизвика нежелани усложнения. Оплакванията са от често уриниране, съпроводено с парене и болка, както денем, така и нощем. Болки в долната част на корема или в областта на кръста. Усещане за парене в областта на външните полови органи, промяна на цвета на урината (изглежда мътна). Възможно е да се забелязва отделяне на кръв при уриниране, да има повишена температура. 

 

Защо е толкова важно правилното лечение?

Недоизлекуваният цистит може да засегне бъбреците и да се превърне в хронично страдание. Обичайно лечението на цистита включва антибиотична терапия. За съжаление, тя невинаги има дълготраен ефект – циститът е сред заболяванията, за които са характерни рецидивите. От друга страна, антибиотичната резистентност се превръща във все по-голям проблем в световен мащаб. Да не забравяме и нежеланите странични въздействия на антибиотиците върху организма. Всички тези фактори са причина все по-често да се търсят алтернативи и една от тях е хомеопатичното лечение.

 

Как може да помогне хомеопатията? 

Според индивидуалните симптоми при прояви на цистит често приложение имат следните хомеопатични лекарства*:

Кантарис – едно много интересно хомеопатично лекарство, за чието производство се използва испанска муха (смарагдовозелен бръмбар, който се среща в Испания и части от Франция и Азия). В миналото течен екстракт от този бръмбар е бил на голяма почит като афродизиак. Днес в хомеопатията намира приложение в терапията на възпалителни заболявания в урогениталната сфера. 

 

  • Кантарис е може би най-популярното хомеопатично средство, препоръчвано за лечение на остър цистит (или рецидивиращи цистити) с бактериална или вирусна етиология, характеризиращи се с усещане за силно парене, изгаряне и режеща (хапеща) болка. Подобрение болният усеща от топлина и в легнало положение. Влошава се при докосване и уриниране. Болките (особено при уриниране) понякога са толкова силни, че засегнатият просто не може да си намери място. 
  • Арсеникум албум – хомеопатично лекарство за цистит, който протича не само с много силно усещане за парене, но и с много силна отпадналост. Подобрение болният усеща при налагане с топло върху долната част на корема.
  • Меркуриус солубилис – характерните симптоми, които насочват към приложение на този хомеопатичен медикамент, са парещите болки, които са най-силни преди и в началото на уриниране. Заболяването протича с общо влошено състояние, особено изразено през нощта, когато настъпва силно изпотяване и втрисане.
  • Стафизагрия – популярно лекарство за т. нар. „цистит на медения месец”, но също прилагано и когато се налага поставяне на катетър. В тези случаи урината е чиста, характерни са също чести позиви за уриниране и чувство за недовършеност. 


Хомеопатичните монопрепарати в ниски D-потенции (D6, D10, D12) могат да се използват при остри състояния начесто (на всеки 1-2 часа) до настъпване на подобрение. При хронични оплаквания приемът може да бъде за продължителен период от време без опасност от привикване или нежелани странични реакции. 

 

Предоставената информация не отменя необходимостта от лекарска консултация. 

 

Библиография

Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К.Н.Матур