Дразнеща кашлица, досадна хрема и секрети, които се стичат назад в гърлото, болка в гърлото, често кихане и проблеми със синусите – всички тези симптоми могат да ни сполетят и през летните месеци. 

 

Настинка или сенна хрема? 


Вирусите са край нас целогодишно, но понякога подобни оплаквания могат да са следствие на алергична изява. И докато настинката обичайно преминава в рамките на 7 дни, то сенната хрема може да вгорчи живота ни в продължение на седмици, дори и месеци. Неприятните симптоми могат да отслабват, да изчезват временно и отново да се появяват, в зависимост от дразнителите и индивидуалното състояние на пациента. Но като цяло алергичната хрема може сериозно и задълго да наруши нормалния ритъм на живот на засегнатите. 


Други признаци, по които можем да различим настинката и сенната хрема, са това, че алергията предизвиква повече оплаквания от сърбеж в очите, докато повишената температура е ясен показател за вирусна атака. 


При всички изброени дотук оплаквания целта на хомеопатичното лечение е бързо да се овладеят болката и неразположението, да се подкрепят самооздравителните сили на организма и чрез щадящо лечение да се постигне баланс и стабилен имунитет в дългосрочен план. 


Добрата новина е, че без значение каква е етиологията на хремата или дразнещата кашлица, хомеопатията може да помогне – изборът на медикамент зависи от индивидуалните симптоми. 

 

Какво е важно да знаем... 

Точният избор на медикамент е ключ към успешното лечение. За да се избере подходящото хомеопатично средство е важно да има съвпадение между индивидуалните симптоми и конкретните показания на лекарството. 


Ето някои от най-популярните средства на избор при хрема, кихане, кашлица, дразнене в гърлото, с които обичайно протичат летните настинки или сенната хрема. 

 

  • Алиум цепа – препоръчва се при хрема, когато ключовите симптоми са често кихане и сълзене на очите. Очите могат да се зачервят, хремата е дразнеща, може да доведе до разраняване на кожата около носа. Възможно е също да има дрезгавост на гласа, болка в гърлото и суха, дразнеща кашлица. 
  • Аконит – това лекарство е много познато за грипните състояния през зимата, но и през лятото може да е полезно, особено ако човек се разболее след преохлаждане (например при излагане на силен климатик). Обичайно симптомите на настинка са съпроводени с рязко повишаване на температурата. Ако се започне прием още с първото кихане, кашлица, болка в ушите или треска, Аконит ще съкрати значително боледуването. 
  • Еуфразия е лекарство популярно при сенна хрема, но може да бъде полезно и при всеки друг случай на хрема, стига да има парене, сълзене на очите, които са също така зачервени и раздразнени. Секрецията е слаба и водниста и е възможно да се редува с оплакване от запушен нос. 
  • Калиум бихромикум – този медикамент може да определим като хомеопатия за по-тежките случаи на хрема с гъсти, слузести секрети, придружени с болка в синусите и главоболие. 

При остри състояния хомеопатичните лекарства в ниски потенции (например D6, D10, D12) могат да се приемат начесто – през час, до 6 пъти дневно, като с настъпване на подобрение приемите постепенно се разреждат. Насоките за точен прием и дозировка е най-добре да бъдат дадени от специалист. 


Винаги е препоръчително употребата на всякаки лекарства, включително хомеопатични, да бъде обсъдена с личния лекар или с медицински специалист. 

 

*Източник на информацията за хомеопатичните медикаменти – Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К.Н.Матур