От пубертета до менопаузата жените преминават през различни етапи от живота си, често пъти съпровождани от типични за възрастта състояния и заболявания. Ето как хомеопатията може да бъде верен помощник, както в остро състояние, така и като подкрепа при хронични оплаквания.

С настъпването на пубертета, на бременността или на менопаузата започват нови етапи в живота, които невинаги са безпроблемни. В такива моменти много жени се чувстват безпомощни пред своето тяло и настъпващите хормонални промени.

 


Хомеопатията е холистичен метод за лечение, който може да върне баланса в живота, да подкрепи по безопасен начин физическото, емоционалното и умственото здраве на жената и да ѝ помогне да се справи с многобройните предизвикателства на съвременния живот.

 

Сутрешно прилошаване при бременност 

Новината, че ще ставате майка често идва в комплект със сутрешното гадене и повръщане, което засяга над 50% от жените през първите 12 седмици от бременността.


За разлика от популярното си название, този типичен за бременността дискомфорт може да се проявява не само сутрин, но и по всяко време на деня. В някои случаи може да е в толкова тежка форма, че да се наложи хоспитализация на бременната. Поради ограниченията за употреба на медикаменти в този период, хомеопатията е едно от най-подходящите природни средства за помощ. Как може да се облекчат оплакванията?

  • Стресът и повишената активност могат да влошат гаденето и състоянието на бременната, така че повечето почивка на легло и емоционалната подкрепа от близките са задължителни в този момент. 
  • За жените, които не са в състояние да се хранят нормално и да приемат достатъчно течности, много подходящи са напитки като чай от джинджифил или вода с лимон (по желание с малко лед). 
  • Препоръчва се и храненето на малки порции, начесто през деня с леки закуски (солети, сухари, бисквити и др.) 

Когато промяната в храненето и ежедневните навици не е достатъчна за настъпване на подобрение, хомеопатията може да бъде полезна със следните безопасни за приложение средства: 

  • Нукс вомика D6 – популярно като хомеопатичното лекарство за първа помощ при преяждане и махмурлук, то е отлично средство и при гадене в периода на бременността. За бъдещите майки, които изпитват най-силно неразположение, когато се събуждат сутринта, както и когато сутрешното гадене се облекчава след повръщане, стомахът е чувствителен на натиск, има кисел вкус в устата и оригвания с киселини. Състоянието може да е съчетано с оплакване от запек. 
  • Табакум D6 – подходящо за жени, които не понасят миризмата на цигарен дим и често им прилошава по време на пътуване. Лекарството се препоръчва при гадене, понякога и повръщане, съпроводени с пребледняване и обилно изпотяване. Оплакванията на бременната намаляват при излизане на чист въздух. 
  • Ипекакуана D6 – при екстремно повръщане, след което не настъпва облекчение. Същевременно се наблюдава характерно повишено слюноотделяне и обложен език.  
  • Кокулус D6 – препоръчва се, когато на бъдещата майка ѝ се гади дори при самата мисъл за храна. Освен това се оплаква от метален вкус в устата и запек.

Хомеопатичните лекарства в ниски потенции (D6, D10, D12) могат да се прилагат начесто – на всеки час до настъпване на облекчение или 3-4 пъти дневно, при остри състояния. 

 

Внимание! При тежко състояние, когато повръщането е начесто и не настъпва облекчение, при опасност от обезводняване, не отлагайте търсенето на лекарска помощ! 

 

Консултант: д-р Искра Капинчева, лекар хомеопат и Шуслеров терапевт