От пубертета до менопаузата жените преминават през различни етапи от живота си, често пъти съпровождани от типични за възрастта състояния и заболявания. Ето как хомеопатията може да бъде верен помощник, както в остро състояние, така и като подкрепа при хронични оплаквания. 

 

От съвременната жена се очаква да жонглира умело с много и разнообразни роли, и при това да бъде еднакво успешна във всички тях. За работещата майка, например, се приема едва ли не като даденост, че трябва да бъде едновременно всеотдаен, грижовен родител и добър професионалист, изряден в работата си. В същото време тя не бива да забравя и за нуждите на партньора си, както и да поддържа уюта на семейния дом. И това е само един от примерите. Натискът от многобройните изисквания към представителите на „по-слабия” пол неминуемо оказва своя негативен ефект, и емоционално, и физически.


 

Така преминавайки през различните етапи от живота си, жените се нуждаят едновременно и от повече гъвкавост, и от повече устойчивост, особено когато не им достига време да се справят с всичко, липсва им подкрепа от близки и партньори и животът им постепенно излиза от баланс.

 

С настъпването на пубертета, на бременността или на менопаузата започват нови етапи в живота, които невинаги са безпроблемни. В такива моменти много жени се чувстват безпомощни пред своето тяло и настъпващите хормонални промени.
 
Хомеопатията е холистичен метод за лечение, който може да върне баланса в живота, да подкрепи по безопасен начин физическото, емоционалното и умственото здраве на жената и да й помогне да се справи с многобройните предизвикателства на съвременния живот.

 

Менструацията и съпътстващите я неприятни симптоми

Докато за някои жени този специфичен период от месеца протича, без да предизвика особени сътресения, то за други менструацията е болезнено и неприятно изживяване, съпроводено с резки промени в настроението и с повишена раздразнителност. Има млади момичета и зрели жени, които се чувстват толкова зле, че им се налага да отсъстват от училище или от работа поради тежката загуба на кръв, болката и силното изтощение.

 

Как може да се облекчат оплакванията?

 

Има няколко обикновени и лесни мерки, които жените могат да предприемат по време на периода, за да облекчат неприятните симптоми.

 

  • Подходящи са леката физическа активност като ходене или стречинг. Задължително условие е достатъчният сън. 
  • Прилагането на топлина и нежни масажи в областта на корема и на таза също може да предложи известно облекчение. Масажите може да се направят с някои облекчаващи менструалния дискомфорт натурални етерични масла, например салвия. Известно облекчение също се постига със затопляне на тялото с бутилка с гореща вода или термофор. 
  • Други природни средства за помощ предлагат хомеопатията и Шуслеровата терапия. Нежен масаж може да се проведе с Шуслеров мехлем №7, който има силно болкоуспокояващо действие. 
  • От хомеопатичните лекарства подходящо средство е Магнезиум фосфорикум D10 – популярен при внезапни, остри стрелкащи невралгични болки и крампи, които се облекчават при прилагане на масаж и топли апликации. Когато болката и дискомфортът се усещат и в таза, има наличие на силно кръвотечение (кръвта може да е тъмна със съсиреци), може да се приложи Цимицифуга D6. 
  • Тъй като менструалният дискомфорт се изразява в множество симптоми, най-добре е да се потърси индивидуална консултация с лекар хомеопат за най-точен избор на подходящото хомеопатично средство и нужната потенция. Хомеопатичните лекарства в ниски потенции (D6, D10, D12) могат да се прилагат на често – на всеки час до настъпване на облекчение или 3-4 пъти дневно, при остри състояния.

 
Консултант: д-р Искра Капинчева, лекар хомеопат и Шуслеров терапевт 


Следва продължение