В зависимост от силата си и придружаващите го симптоми главоболието може да варира от досаден дразнител до непоносимо страдание. Лекото до умерено главоболие може да бъде причинено от редица проблеми, включително стрес, умора, храна, алкохол, излагане на силен шум, вирусна инфекция и др. Установете причината, за да си помогнете и не бързайте да посягате към обезболяващи или противовъзпалителни медикаменти. Хомеопатичните лекарства също са на ваша страна, при това без никакви странични ефекти. 

Стъпка първа – определете причината 

Повечето оплаквания от главоболие се дължат на стрес и напрежение или са следствие от начина на живот. Липсват сериозни здравословни проблеми, но болката е твърде неприятна и може да наруши ежедневния ритъм. Ето няколко често срещани случаи, които показват колко многообразни могат да са причините. 
 
Тензионното главоболие е най-често срещаният тип. Болката е лека до умерено силна, пациентът я описва като „тъпа” или с усещане за стягане като “в менгеме”. Може да се усеща през челото, зад очите или да обхваща цялата глава. Този тип главоболие може да протича с общо усещане за неразположение, особено ако засегнатият страда от безпокойство или депресивни състояния. Появява се след продължителен период на физически или емоционален стрес, може да трае часове или дори дни.
 
Понякога виновник за неприятните симптоми е стягане на мускулите на задната част на врата. Работата на бюро и с компютър, особено при неправилна позиция на тялото, води до скованост и болки във врата и раменете. В резултат може да се стигне не само до главоболие, но и до сериозни хронични здравословни проблеми. Виновници за тензионното главоболие могат да бъдат също умственото напрежение и преумора, повишена тревожност, глад или дехидратация, недостатъчната почивка. Повлиява се от медикаменти, почивка и при облекчаване на източника на стрес. Ако неразположението е 15 или повече пъти месечно с тенденция да хронифицира е важно да се потърси лекарска консултация.
 
Епизодичното тензионно главоболие понякога зачестява или става хронично поради прекомерна употреба на медикаменти, особено такива, съдържащи кофеин. Стига се до т. нар. медикаментозно главоболие - също широко разпространено. То може да се дължи на терапия на друго заболяване или да е следствие от продължителен прием на обезболяващи (аналгетици, противовъзпалителни и др.) Затова е добре да се потърсят алтернативни средства за облекчаване на болката, които не водят до нежелани странични ефекти. 
 
Главоболие от махмурлук - симптомите включват пулсираща болка, гадене и чувство за обща отпадналост. Погрижете се да овладеете настъпилата дехидратация и бъдете търпеливи. 
 
Мигрена – дължи се на комбинирани фактори с повишена чувствителност на централната нервна система, като често се провокира от начина на живот (стрес, нарушен сън и неправилно хранене). Болката често е пулсираща със засилена чувствителност към светлина, шум и миризми. Понякога е предхождана от зрителни (аура) и слухови нарушения. Може да протича с гадене, което се влошава при движение. Мигрената изисква специално внимание и медицинска терапия. 
 
Клъстърно главоболие – болката е силна, обикновено обхваща само едната страна на главата, като е придружена от сълзене и зачервяване на едното око, запушване или обилна секреция от носа и др. Нужна е медицинска консултация. 
 
Главоболие при алергична хрема – типично оплакване при сенна хрема. Може да се дължи и на възпалителни процеси на синусите. Проявява се в сезона на полените (стартира от пролетта и продължава до края на лятото), придружено е от обилна хрема, болки в синусите, влошено общо състояние, сълзене, парене и зачервяване на очите и др. Нужно е да се потърси лекарска консултация за поставяне на точна диагноза. 
Освен от възпаление на синусите, главоболието може да се дължи на вирусна инфекция с висока температура, физическа преумора, проблеми със зъбите или очите и много други. 
 
Ако често изпитвате силно главоболие, което не се повлиява от медикаменти или е придружено от други нетипични симптоми, непременно потърсете консултация с лекар.
 

Стъпка втора - помощ с хомеопатия 

За избора на подходящо хомеопатично лекарство е много важно точното проследяване на симптомите: 
 
Бриония D6 – при челно главоболие, което се влошава при всякакво движение, съчетано с отпадналост и раздразнителност. Засегнатият има нужда от усамотение и покой. 
 
Гелсемиум D6 – при тилно главоболие, често съчетано със сънливост, замаяност, нарушено зрение. Този тип главоболие е характерно при грип или настинка, протичащи със силна отпадналост. При повишаване на кръвно налягане вследствие на повишена тревожност и стрес с главоболие в тила също се препоръчва Гелсемиум, но е важно да се направи лекарска консултация за избор на терапия. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Игнация D6 – при главоболие поради емоционална свръхчувствителност, провокирана от тъга (при раздяла с близки и любими). Болката често се описва като „пронизваща сякаш шиш/ пирон е забит в главата”. При липса на отчетливо подобрение с помощта на Игнация D6 е важно да се направи лекарска консултация за избор на хомеопатичната терапия. 
 
Нукс вомика D6 - ефективно хомеопатично средство при главоболие от махмурлук. Разбира се, че по-добрият вариант е изобщо да не се стига до злоупотреба с алкохол, но в случай, че ви предстои парти, Нукс вомика D6 може да се използва и превантивно – преди началото на празника и след края на вечерта, с цел да се предотврати появата на главоболие, тежест в стомаха, киселини и виене на свят на сутринта. Този хомеопатичен медикамент се препоръчва също така при претовареност на работа, водеща до повишена раздразнителност и чести главоболия. 
 
Беладона D6 – при силно главоболие с внезапно начало, лицето е силно зачервено, засегнатият е свръхчувствителен към светлина, шум и движение. Болката често е пулсираща. Подобрение настъпва при покой, на тъмно, без движение, при налагане на студени компреси. Подобно главоболие може да е свързано с протичаща вирусна инфекция с висока температура или да се появи след слънчев удар/ слънчево изгаряне. 
 
Луфа D6 – при тъпо главоболие, съпровождащо синузит с болка в синусите и усещане за замаяност и обща отпадналост. Характерно за състоянието е нарушеното обоняние до пълната му загуба. 
 
Сабадила D6 – при силно главоболие в областта на челото, свързано с алергична хрема, която протича със свръхчувствителност на обонянието и непоносимост към миризми (особено от цветя и парфюм), както и с често кихане, зачервени, сълзящи очи. 
 
Сепия D10 – при главоболие във връзка с типичните за дамите неразположения при предменструален синдром, бременност и менопауза. Често е съпроводено със стомашни смущения, придружени от силно гадене. Прием на подходяща храна, почивка в затъмнено помещение, сън, но също и физическа активност помагат за облекчаване на болката.