При съвременния начин на живот вместо да освободим напрежението си чрез физическо натоварване, често сме сме принудени да го потискаме с усмивка със стиснати зъби. Изложени сме на хроничен стрес, в резултат на което повишаването на адреналина вече не може да се преодолее по естествен начин. А с напредване на възрастта нараства и риска от резки скокове на кръвното налягане. 


Постоянното излагане на стрес и невъзможността да го преработим с времето водят до проблеми с кръвното налягане, повишават риска от сърдечносъдови заболявания. Ако не разпознаваме себе си в горното описание обаче и мислим, че това не ни засяга, добре е да се запознаем със следната статистика: 

 


  • Най-разпространеното хронично заболяване у нас е хипертония, сочат предварителни данни на Националния статистически институт (анкетата е проведена през 2019-2020 г.) Високото кръвно налягане се оказва проблем на почти 30% от хората на възраст над 15 години. 
  • С наднормено тегло, включително затлъстяване, са над 60% от мъжете и 45% от жените на възраст 18 и повече години. 
  • 45% от анкетираните мъже и близо 30% от жените посочват, че са пушачи. 

Затлъстяването, тютюнопушенето и хипертонията са прекият път към сърдечносъдовите заболявания - водеща причина за смъртност в световен мащаб. Хипертонията е главен рисков фактор за инсулт, инфаркт на миокарда, сърдечна недостатъчност и др. Дори умереното повишаване на артериалното кръвно налягане се сочи като фактор за скъсяване на продължителността на живота. 

 

Как да подобрим контрола на кръвното налягане 

Препоръчват се благоприятни промени в хранителния режим и в начина на живот. Обикновено се препоръчва да се избягва консумацията на сол и пациентът да се придържа към диета с ниско съдържание на натрий, но това не е ефективно при всички случаи. 


Добре е да се редуцира телесното тегло, промяна на заседналия живот с ежедневно физическо натоварване: активности като бягане, ходене и различни режими на физически упражнения. 


Медитация, йога и други стратегии за намаляване на стреса също може да са от полза на засегнатите от хипертония.


Ако общите мерки не помогнат, се преминава към медикаментозно лечение. Въпреки многото налични на пазара алопатични лекарства, част от страдащите от хипертония не успяват на постигнат оптимален контрол на кръвното налягане. Успоредно с методите на конвенционалната медицина, хомеопатичната терапия също предлага някои решения. 

 

Хомеопатични решения при хипертония

Като цяло хомеопатията изглежда работи най-добре за пациентите с ранна или гранична хипертония, които все още не приемат лекарства. Лекарите хомеопати смятат, че този тип алтернативно лечение може да играе благоприятна роля и в подкрепа на стандартната терапия за поддържане на добър контрол на кръвното налягане при пациентите, които вече са преминали към медикаментозно лечение. 


Хомеопатите използват холистичното познание за човека като неразривно цяло от физическо тяло, психика (ум и емоции) и дух. Хомеопатичните медикаменти се предписват индивидуално за всеки пациент. Ето защо е важно терапията да се провежда под наблюдението на опитен лекар хомеопат, който ще направи оценка не само на здравословния статус и симптомите на пациента, но и ще оцени неговия конституционен тип, личност, начин на живот, семейно минало и други характеристики, преди да прецени кое лечение е подходящо. 


Именно това е причината по време на хомеопатичното интервю да бъдат задавани толкова много въпроси, за да се открият: предпочитанията ни към различни храни, как реагираме на общи неща като горещо или студено време, какво ни кара да се чувстваме стресирани, нашите модели на сън, темперамент и страхове.


Ето някои популярни хомеопатични лекарства, които се използват за хора с високо кръвно налягане: 

 

  • Nux vomica – при повишено кръвно налягане вследствие на преумора от работа, прекомерна употреба на алкохол и тютюнопушене, излагане на хроничен стрес. 
  • Barium carbonicum  –при наличие на сърдечносъдови проблеми – артериална хипертония и др., особено ако са свързани с главоболие. Този хомеопатичен медикамент е познат като едно от средствата за профилактика на стареенето.
  • Crataegus – при хипертония с нужда от обща подкрепа на сърцето и кръвообращението; неправилен пулс, сърдечна недостатъчност. Сочи се като хомеопатичен „сърдечен тоник“ - подсилва и стимулира инервацията на сърдечната тъкан. 
  • Ignatia – при отклонения в кръвното налягане, протичащи с главоболие и като следствие от стрес след силно емоционално разстройство. 
  • Arnica montana – едно от най-известните хомеопатични лекарства, препоръчвано при сърдечни заболявания, хипертония и аритмия, а също и при сърдечна невроза. Арника помага при циркулаторна недостатъчност, особено в случаи с есенциална хипертония и след напрежение на миокарда, поради свръхусилие или прекомерна работа. 


Приложението и индивидуалното дозиране на хомеопатичните лекарства е препоръчително да се определят от лекар хомеопат. Предоставената информация не отменя необходимостта от лекарска консултация.


*Източник на информацията за хомеопатичните медикаменти – Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К.Н.Матур.