Варицелата влиза в групата на заболяванията, за които се знае, че е по-добре да бъдат преболедувани в детството. Статистиката сочи, че в по-ранна възраст инфекцията преминава по-леко. При възрастните не е изключено да се стигне до някои усложнения. Особено внимателни трябва да бъдат хората с отслабена имунна система.

 

Всеки 8 от 10 души, контактували със заразоносител, се разболяват
Вирусът Varicella-Zoster се разпространява изключително бързо и лесно по въздушно-капков път (чрез кашляне и кихане), както и при директен контакт с обрива. Вирусът може да оцелее във въздуха в продължение на няколко часа. 


 

Инфекцията може да бъде в тялото от 1 до 3 седмици преди първите прояви на болестта (т. нар. „инкубационен период”). Обикновено началото й е като при грип – висока температура, гадене, повръщане, главоболие, болка в гърлото и мускулите, загуба на апетит, с различна изява на отделните симптоми. Ден-два по-късно се появяват и неприятните обриви, които се превръщат в сърбящи мехурчета и накрая се покриват с коричка. Понякога болестта обаче стартира направо със същинския обрив. Пъпките се появяват по главата, ушите, гърдите, краката, ръцете, стомаха и лицето, но може да се срещнат включително и в устата или по слабините. Варицелата е най-заразна от 1-2 дни преди появата на обрива до момента, в който всички мехурчета се покрият с коричка. А това обикновено отнема около 7 дни. След преболедуване се формира доживотен имунитет. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Болният трябва да се изолира, особено от по-възрастни хора, хора със слаба имунна система и бременни жени. При новородените и кърмачетата съществува имунна защита чрез имунитета на майките, благодарение на предадените на бебето антитела (IgG антитела), но през първите му три месеца. След този период нараства възможността от заразяване на бебето. 

 

Как да облекчим дискомфорта на болния 

  • Важно е да се приемат достатъчно течности, особено когато заболяването протича с висока температура. 
  • Добре е да се избягват солените и киселите храни, които допълнително дразнят, когато има пъпчици по устната лигавица. Подходяща храна е зеленчуковата супа –здравословна и лесна за прием, без да е гореща, разбира се. Да не се консумира месо, колкото се може по-малко животински белтъчини. Разредените зеленчукови и плодови сокове се понасят добре. 
  • Изключително важно е да се избягва разчесването на сърбящите обриви, за да се избегне инфектиране и да не останат белези. Това е особено трудно при по-малките деца. Затова ноктите на ръцете им трябва да се поддържат чисти и добре изрязани. За облекчаване на сърбежа и предотвратяване възпалението на обривите помагат хладки компреси върху засегнатите участъци или бани с приятна хладка вода 2-3 пъти дневно. След къпане кожата трябва да се подсушава много внимателно, за да не се разранят сърбящите мехурчета.
  • Да се избягват изкуствените материи, подходящи са облеклата от памучен плат, който най-малко дразни обривите.  

 

Лечение с хомепатия 


Ето кои са най-често използваните хомеопатични лекарства, които помагат за облекчаване на оплакванията и за скъсяването на периода на протичане на болестта:

 

  • Rhus toxicodendron D6 – основното хомеопатично лекарство за варицела. Кожните обриви – главно по лицето, скалпа и гениталиите, са мехурчести, с парене и силен сърбеж (особено нощем и след разчесване), което предизвиква общо безпокойство. Лекарството може да се приема начесто, ако се налага дори и на всеки час, когато сърбежът е много интензивен и дразнещ. Оплакванията се влошават нощем и на студено. Подобрение настъпва от топлина.

Според това какви са останалите симптоми и оплаквания могат да бъдат прилагани и други хомеопатични лекарства, например: 

 

  • Belladonna D6 – при варицела, протичаща с висока температура, зачервено, горещо лице (главата е гореща, но крайниците са студени). Типично е пулсиращото главоболие, липсва жажда, болният обилно се поти. Макар да е сънлив, изтощен, не може да заспи. Влошава се от шум, светлина, разтърсване, докосване. Оплакванията се облекчават при покой, в леглото.
  • Pulsatilla D6 – при болно от варицела дете, което плаче с хленчене, не иска да бъде оставяно само, иска да бъде постоянно утешавано. Има сухота в устата, но не изпитва жажда. Оплакванията се влошават в топла, задушна стая и вечер. Подобрение настъпва от утешение, на хладен, чист въздух на открито.
  • Шуслеровата терапия също предлага комбинация минерални соли за по-бързо и леко преминаване на болестта. Подходящи за целта са сол №3 железен фосфат и сол №4 калиев хлорид, които помагат да се овладее възпалителният процес и да се образуват нужните антитела за справяне с инфекцията. Двете соли се редуват начесто – в острата фаза през 30-60 мин. по 1 табл. След което - с настъпване на подобрение - приемът се разрежда постепенно и се продължава с по 3 табл. дневно от всяка сол за още десетина дни. При силен сърбеж помага и прием на Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат – 5-10 таблетки, разтворени в чаша топла вода, като от течността се отпива по 1 глътка на всеки 10 минути.