Д-р Нина Еленкова-Пападопулу e лекар по детска дентална медицина и класическа хомеопатия

 

 - Д-р Еленкова, травмите на зъбите са свързани със силна болка, независимо дали причина за травмата е инцидент или хирургическа интервенция. Може ли хомеопатията да помогне в такива случаи – достатъчно бързо ли е действието на хомеопатичните лекарства?


 

Дори при най-леката травма на зъб настъпва хиперемия (приток на кръв) в съдовете на периодонциума (тъканта около зъба, която има ролята на "амортисьор"), а това води до силна болка. При по-голяма травма вече се засягат и съдовете на пулпата, централната жива част на зъба, поради което се нарушава кръвната циркулация. Във всички случаи на фрактура на зъб - на короната или корена, или при екстракция на зъби, при травма на челюстта, както и при всякаква хирургическа интервенция в лицево-челюстната област незаменимо лекарство е хомеопатичната Arnica. Непосредствено след травма или в следоперативния период може да се приема Arnica D6, по 1 доза на всеки час, до настъпване на подобрение. По този начин отокът и болката преминават много бързо и зъбът запазва своя виталитет. Това хомеопатично лекарство има не само болкоуспокояващо действие, но и подобрява зарастването на раните, предотвратява появата на възпаление и ускорява възстановяването на засегнатите тъкани. Arnica e подходяща също така и след всяка продължителна стоматологична манипулация в устната кухина, тъй като облекчава травмата на темпоро-мандибуларната става - тази, която свързва долната челюст с черепа и благодарение на нея отваряме и затваряме устата си.

 

 - Освен за болката, хомеопатията може ли да помогне и за овладяване на кървенето в подобни случаи? 

 

Да, като отново Arnica e първото лекарство, към което да прибегнем при кървене след екстракция на зъб или друга хирургична интервенция. Освен нея, при непрекъснато кървене с яркочервена кръв е подходящо приложението на Phosphorus D30. Ако кръвта блика на талази, забелязва се повишена саливация (слюноотделяне), прибягваме към Ipeccacuanha D30. Това хомеопатично лекарство е много подходящо и ако се наблюдава гадене след обща анестезия. При кървене лекарствата се дават на всеки 30 минути до спиране на кървенето.

 

Когато болката е невралгична, свързана е с травма на периферните нерви, основно лекарство е Hypericum. Включваме неговия прием, ако след изваждане на зъб болката е продължителна и не отшумява. Характерен симптом за необходимостта от приложение на Hypericum са пронизващите, нетърпими болки по хода на нервите в травмираната област, които се разпространяват центростремително (от периферията към центъра), както и тригеминална невралгия и невралгия на лицевия нерв (епизоди на силна, често стрелкаща болка в областта на лицето). В тези случаи се препоръчва прием на Hypericum D30 - 3 пъти по 1 доза, до настъпване наподобрение. Ако невралгията е много тежка, лекарството се прилага във висока потенция - Hypericum D1000, 1- 2 пъти дневно до подобрение.

 

 - Като лекар по детска дентална медицина сигурно често към вас се обръщат за помощ за деца, пострадали по време на игра. Бихте ли разказали някой от тези случаи, в които сте успели да спасите зъб?  

 

Действително по време на игра се случват подобни неприятни инциденти. Един от пациентите ми беше 11-годишно момче, на което реимплантирахме зъба. Детето скача в басейн и си избива 21-ия зъб (постоянен централен резец, горе вдясно).

 

Реимплантирахме зъба 2 часа след травмата, шинирахме го. Назначихме Arnica D1000 и Hypericum D1000 за два дена. Другото лекарство, което детето приемаше за един месец, беше Hecla lava D10. След 32 дена зъбът беше стабилен в алвеолата със запазен виталитет. 

 

А едно момиченце на годинка и половина дойде при нас с избит временен горен централен резец, след удар в масата. Съседният зъб също беше травмиран и леко набит в алвеолата. Наранени бяха и меките тъкани около зъба и устните. Реимплантирахме зъбчето. Дадохме ѝ за 3 дена Arnica D30, за да се успокоят тъканите. Дадохме също и Hypericum D30 за 2 дена, след което продължихме лечението с Hekla lava D10. Две седмици по-късно зъбът вече беше стабилен и детето се хранеше спокойно. Минаха две години след травмата и няма данни за промяна в състоянието на зъба.

 

 - Защо хомеопатията е подходяща за приложение при стоматологични интервенции и какви са нейните предимства, особено в детската дентална медицина?

 

Наричаме хомеопатията “нежната медицина”, защото тя е щадяща към организма, към всички органи и тъкани, без токсичен ефект. Действието на правилно избраното хомеопатично лекарство е бързо, понякога в рамките на няколко минути се получава облекчение на болката или промяна в емоционалното състояние на пациента. При страх от манипулации успешно прилагаме хомеопатично лечение, при бебета с болезнен пробив на зъбките ефектът е като магия - детето се успокоява и заспива. Детският организъм притежава висока жизнена сила, реагира бързо на инфекциите с бурно възпаление и висока температура. Но именно поради това хомеопатичното лечение е така успешно при малките пациенти, тъй като то дава стимул на жизнената сила и тя поема бърз курс към излекуването на тялото. Човешкият организъм е единно цяло. Промените в устната кухина са израз на промени в целия организъм. Ръка за ръка съвременната стоматология и хомеопатията водят до бързо, трайно и успешно излекуване.