През последните години се наблюдават нови тенденции в терапията на спортните травми и неразположенията при активно спортуващите. Допреди 15-20 години в лечението им се използваше изключително класическата медицина. Както при спортисти, така и при самолечение от любителите на спорта, често се прилагаха, например нестероидни противовъзпалителни средства. Днес обаче все повече се търсят алтернативни методи за лечение и наред с други възможности, спортуващите се насочват и към хомеопатията. Целта на хомеопатичната терапия е не само да се потиска болката, а и да се разпознае болестта и да се помогне на самовъзстановителните процеси на организма.

 

Има подходящи хомеопатични средства, които не само действат обезболяващо, но и спомагат за регулирането на засегнатите органи и системи в тялото по бърз, лесен и без странични въздействия начин. Освен че се прилагат в спортната медицина, те могат да се използват и от активно спортуващи с цел да се предотвратят травмите при прекалено натоварване, да се подпомогнат процесите на регенерация, да се ускори възстановяването при контузии. Ето кои са някои от най-популярните:


 

  • Арника – едно от най-търсените и добре познати хомеопатични средства, което може да се използва и превантивно. Ако се приема преди тренировка и в моменти на повишено физическо натоварване, Арника укрепва кръвносните съдове и подпомага дейността на мускулите. Намалява болката при мускулна треска и ускорява регенерационните процеси. В случай на травма хомеопатичното лекарство се препоръчва за всякакъв вид контузии, съпроводени с болка, поява на хематом, оток, насиняване. Арника не случайно е толкова популярно лекарство. Направен анализ на съставките на растението показва наличието на болкоуспокояващ и противовъзпалителен ефект.
  • Рута – характерни симптоми за нуждата от приложението му при спортни травми са: усещане за натъртване и скованост; навяхване, луксация. Това хомеопатично лекарство може да се прилага успоредно с Арника, когато се установява навяхване и изкълчване на стави, засегнати са ставни връзки, лигаменти. Препоръчва се и при т. нар. „тенис лакът”, като в тези случаи може да се комбинира със Симфитум.
  • Рус токсикодендрон – препоръчва се при ставна скованост и болки, които се влошават от обездвижване и се подобряват при постепенно раздвижване на ставата. Характерно за състоянието на пациентите, които се нуждаят от Рус токсикодендрон е, че болките им се засилват от влага, студ и при покой. Друго важно приложение на това хомеопатично лекарство е при рехабилитация след навяхване или фрактури, довели до обездвижване.

В остро състояние тези хомеопатични лекарства могат да се прилагат в ниски потенции като D6, начесто, до настъпване на подобрение. Най-добре е за избора на лекарство в правилна потенция пациентът да се консултира със своя лекар или фармацевт. Голямото предимство на хомеопатичното лечение е, че няма нежелани странични ефекти и опасност от привикване, както и че може да се комбинира с друг вид терапия при необходимост.

 

Предоставената информация не отменя необходимостта от индивидуална консултация с лекар хомеопат или фармацевт.