Живеем във времена на неочаквани предизвикателства, което допълнително повишава нивата на тревожност в ежедневието ни. Хората, които се чувстват неспокойни, емоционално лабилни и не успяват да овладеят стреса, могат да използват опитa на хомеопатията.

 

Тревожността е естествен отговор на тялото, когато сме изложени на стресови ситуации. Той задейства вградения ни механизъм на защита, за да се предпазим от появилата се заплаха.


 

Какво се случва в организма, когато изпитваме силна тревога

Надбъбречните жлези активират отделни хормони (кортизол и адреналин), като целта е тялото да премине в състояние на „бойна готовност”.

 

Увеличава се сърдечната честота, повишават се кръвното налягане, енергията и доставките на кислород там, където е най-необходим.


Въпреки че тази реакция понякога е нужна, за да запази живота ни в рискови ситуации, когато това състояние е твърде интензивно или се повтаря твърде често, то вече оказва отрицателно влияние върху нашето здраве и качеството ни на живот.

 

Хроничното състояние на стрес и повишена тревожност води до следните преобладаващи симптоми: чувство на нервност, неспокойствие или напрежение, треперене, учестено дишане и сърцебиене. Конвенционалното лечение в тези случаи обикновено включва психологическа консултация, която е нужна, за да се помогне на пациента да „преработи” емоциите и преживяванията си, както и да намери начини за регулиране и овладяване на стреса и засиленото безпокойство. 


При по-тежки случаи може да се включи и медикаментозна терапия, но някои от медикаментите могат да имат нежелани странични ефекти или да има риск от привикване и поява на зависимост.

 

Какви решения предлага хомеопатията?

Голямо предимство на хомеопатичната терапия е липсата на нежелани странични ефекти, привикване и поява на зависимост. Съществуват и изследвания за въздействието на хомеопатични медикаменти при лечение на тревожност и панически разстройства, които потвърждават ползата от приложението им. ¹‐² 

 

Препоръчително е пациентът да се обърне към опитен лекар хомеопат, който да му състави индивидуална програма за лечение. Ето няколко популярни хомеопатични лекарства за овладяване на повишена тревожност, провокирана от различни обстоятелства. 

 

  • Аконит – при остра, внезапно настъпваща паника, придружена с усещане за непосредствена опасност и сърцебиене. Възможно е да има задух, силно зачервено лице. При остри кризи на повишена тревожност, силно вълнение и безпокойство. Пациентът може да преживява паническа атака или шок след силно травматизиращо събитие. 
  • Арсеникум албум – при тревожност, придружена от силно неспокойствие. При страх от възможно заразяване/разболяване, хипохондрична нагласа. Пациентът може да е силно изтощен, но да е постоянно в неспокойно, тревожно движение. Този тип хора обичат реда и усещането за сигурност, да имат контрол над всичко. 
  • Гелсемиум  – при мъчително безпокойство или страх (възможно е дори да е придружен с треперене), което блокира („парализира”) умствено пациента. Възможно е като физически симптоми да се изразява и чрез диария и/или позиви за уриниране, обилно потене, главоболие. При сценична треска (преди изпит, състезание, презентация). 
  • Игнация – при свръхвъзбудими хора, при емоционална свръхчувствителност, с усещане за „буца“ в гърлото (или „топка“ в стомаха). Този тип пациенти се отличават с резки промени в емоционалното състояние и в поведението си - чести въздишки, лесен плач, оплакване от сърцебиене, безсъние, нервна кашлица, главоболие и др. Игнация е едно от хомеопатичните лекарства, чийто ефект при прояви на безпокойство е изследван и документиран.¹


Приложението и индивидуалното дозиране на хомеопатичните лекарства е препоръчително да се определят от лекар хомеопат. В ниски потенции (например D6, D10, D12) хомеопатичните медикаменти могат да се приемат начесто – 3-5 пъти дневно. При подобряване на състоянието приемите постепенно се разреждат, след което се спират.


*

1. Effects of Ignatia amara in mouse behavioural models. Marta Marzotto 1, Anita Conforti, Paolo Magnani, Maria Elisabetta Zanolin, Paolo Bellavite - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22226316/
2. Homeopathic treatment of depression and anxiety. J R Davidson 1, R M Morrison, J Shore, R T Davidson, G Bedayn - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8997804/


*Източник на информацията за хомеопатичните медикаменти – Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К. Н. Матур