Възпалителната реакция е жизненоважен механизъм, който предотвратява различни увреждания в човешкия организъм. Целта на хомеопатията в отделните фази на възпалителните процеси е да даде възможност на организма самостоятелно да се справи с възпалението. Ако тази възможност бъде пропусната и ако лечебният процес е насочен към потискане на възпалението, това ограничава възможностите на организма за пълно възстановяване и впоследствие може да доведе до хронифициране.

 

През последните години нараства интересът към хомеопатията именно заради нейното регулиращо въздействие. Оплаквания като повишаване на температурата, диария, кашлица, болки и др. са знак, че нещо не е наред и че организмът се бори да преодолее проблема. В тези моменти е важно да го подпомогнем, а не да му пречим. Точно това е целта на хомеопатичната терапия – не да се понижава прибързано температурата, да се потиска кашлицата, да се стопира диарията и т.н., а едновременно да се облекчат оплакванията на пациента и да се подкрепят самооздравителните сили на организма, като се постигне трайно връщане към състояние на баланс и здраве. Ето някои примери за хомеопатичен подход в отделните фази на възпалителните процеси: 

 

При остро възпаление с хиперемия (повишено кръвонапълване) и сетивна свръхчувствителност

Възможни причинители – простудно заболяване, излагане на студ/течение, прекомерно излагане на слънце и др. Локални симптоми - пулсиране, (горяща) топлина, парене, сухота. Забелязва се характерно зачервяване (на лице и др.) Състоянието на болния се подобрява от топлина (напр. завиване с топла завивка); влошаване настъпва при: разтръскване, излагане на шум, ярка светлина. Други симптоми - неочаквано начало на оплакванията, като в повечето случаи симптоматиката е интензивна; наличие на треска. Свръхчувствителност към светлина – зениците на болния са разширени, очите блестят. Може да е раздразнителен, гневен, агресивен. 


Препоръчва се прием на Беладона при следните типични индикации:

 • Инфекция с повишена температура;
 • Остри възпаления - възпаление на средното ухо, фарингит, тонзилит, скарлатина, синузит, цистит, възпаление на кожата и др.;
 • Остри ставни възпаления - с изгарящо усещане, пулсираща болка и зачервяване; пристъп на подагра;
 • Слънчево изгаряне, слънчев удар;
 • Главоболие, мигрена;
 • Рязко повишаване на температура, често причинено след простудяване или интензивно излагане на слънце (и често се проявява в следобедните часове);
 • Горещина, изгаряне и зачервяване на лицето – крайниците обаче остават студени;
 • Очите се зачервяват и блестят като стъклени;
 • Чувство за замръзване при събличане, подобрение при затопляне;
 • Раздразнителност, непоносимост към силна светлина и шум;
 • Пулсиращо главоболие – влошаване на състоянието при сътресение на тялото (напр. кашлица);
 • Мастит при кърмещи жени – с внезапно, бързо развитие, усещане за горещина, пулсираща болка, кожата може да е силно зачервена. 

 

При ексудативно възпаление (излив на течност, оточност) – например при остра алергична реакция или при травми и др. С локални симптоми: горещина (парене, пробождане); поява на силен оток, зачервяване. Подобрение на състоянието се наблюдава при налагане на студен компрес, влошаване – при допир или натиск. 


Препоръчва се прием на Апис мелифика при следните типични индикации:

 • Уртикария; ухапване от насекомо – при поява на оток с усещане за горещина, парене, като оплакванията се облекчават при студени апликации; 
 • Ексудативно възпаление, напр. на стави; фарингит, тонзилит;
 • При постоперативно лечение (напр. след операция на колянна става); след екстракция на зъб – с наличие на оток, усещане за горещина, парене; подобряване от студени апликации;
 • Алергичен риноконюнктивит;
 • При нараняване – с бърза поява на оток, усещане за горещина, парене; подобряване от студени апликации;

 

Приложението и индивидуалното дозиране на хомеопатичните лекарства е препоръчително да се определят от лекар хомеопат. В ниски потенции (например D6, D10, D12) хомеопатичните медикаменти могат да се приемат начесто, до 6 пъти дневно. При подобряване на състоянието приемите постепенно се разреждат, след което се спират.


Предоставената информация не отменя необходимостта от лекарска консултация.


*Източник на информацията за хомеопатичните медикаменти – Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К.Н.Матур.

 

Следва продължение