Болки в гърлото, температура, кашлица, конюнктивит... Изненадите, които може да ни поднесе едно дете (най-често в почивните дни или по празници), са безкрай. Ако разполагаме с добре подбрана хомеопатична аптечка, можем да реагираме бързо, за да помогнем за по-бързото облекчаване на симптомите и оздравяване.

 

Възпалено гърло


При чести оплаквания от гърлото лечението с хомеопатия, провеждано под наблюдението на лекар хомеопат, дава много добри резултати – по-бързо излекуване, намаляване на рецидивите, укрепване на детския имунитет. При внезапна изява на оплакването често хомеопатичното лечение започва с някое от тези средства: 

 • Аконит – когато детето се е разболяло след пребиваване на открито в мразовито, ветровито време. 
 • Апис мелифика – когато сливиците са видимо подути, а болките в гърлото се описват като „жилещи”, „парещи”. 
 • Беладона – когато гърлото е яркочервено, сухо, с възпалени сливици. Болното дете може да се оплаква и от туптящо главоболие. 

 

Висока температура

В ранна детска възраст често заболяванията започват с внезапно повишаване на температурата, като майките добре познават първоначалните симптоми при своето дете. Ето някои често прилагани хомеопатични лекарства, съобразно индивидуалната симптоматика. 

 • Аконит – при рязко повишаване на температурата, след излагане на студен, мразовит вятър. Използва се в самото начало на заболяването, като често след него се преминава към лечение с Беладона. 
 • Беладона – при много висока температура със зачервено лице, очите блестят като „стъклени”, може да има непоносимост към светлина. Липсва жажда, главата на болното дете пари („гори”), но крайниците му са студени. То може да се оплаква от силно, туптящо главоболие.
 • Гелсемиум – при повишаване на температурата вследствие на грип, с оплаквания от болки по цялото тяло, клепачите се усещат „тежки”, студени тръпки преминават по гърба. 

Кашлица

Кашлянето е естествен рефлекс, целящ да освободи дихателните пътища от слуз и отпадъчни субстанции, болестотворни причинители. Кашлицата не е отделно заболяване, а симптом на респираторните инфекции, като в много случаи не е препоръчително потискането ѝ на всяка цена. Задача на лекаря е да прецени вида ѝ (продуктивна, суха и т.н.) и съобразно него съответното лечение. Според индивидуалните симптоми хомеопатията разполага с различни медикаменти, които могат да са полезни при кашлица в детска възраст. 

 • Аконит – при суха, кратка кашлица, която се е появила в резултат на престой навън в студено и ветровито време. Болното дете може да е тревожно и да изпитва безпокойство. 
 • Беладона – при суха, лаеща кашлица със зачервено лице и главоболие. 
 • Бриония – при суха, мъчителна кашлица (болното дете се хваща за гърдите, когато кашля). Може да е силно раздразнително и да иска да бъде оставено само. 

 

Леки контузии по време на игра

Най-често употребяваното хомеопатично лекарство в тези случаи е Арника, която е известна с това, че подпомага оздравителния процес, намалява тежестта на травмите, отока, кръвоизливите, когато има такива. В някои случаи, при по-тежки травми, освен Арника може да се приложи и Ледум (за още по-бързото разнасяне на отоците). 

 

Конюнктивит

Възпаление на очите със следните симптоми: зачервяване, сърбеж, сълзене, усещане за „песъчинки” в окото. Отделя се секрет – воднист или гъст, лепкав. Възможно е да е засегнато само едното око, но инфекцията да се прехвърли и върху другото. 
В зависимост от състоянието и индивидуалните симптоми, могат да се приложат различни хомеопатични медикаменти: 

 • Апис – когато силно се забелязва колко са подпухнали, оточни клепачите. Засегнатият описва болката като „пареща” и „жилеща”. 
 • Беладона – когато конюнктивитът протича с усещане за горещина и туптяща болка. Окото е силно зачервено и болното дете е чувствително към светлината. 
 • Еуфразия – когато се забелязва воднист, дразнещ секрет от засегнатото от конюнктивит око. 
 • Пулсатила – често се прилага при конюнктивит, съпътстващ простудни заболявания. Очните секрети са гъсти и жълто-зеленикави. 

 

Предоставената информация не отменя необходимостта от лекарска консултация.
*Източник на информацията за хомеопатичните медикаменти – Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К.Н.Матур.