Комплементарната медицина може да бъде от голяма полза за бременните както през 9-те месеца, така и след появата на бебето, още в първите часове след раждането. 


Предимствата на хомеопатичните медикаменти са, че са лесни за употреба, щадящи организма и без нежелани странични ефекти. Могат да се използват и като допълнително лечение, съпътстващо конвенционалното.

 


При гадене и повръщане по време на бременност

 

В хода на бременността някои хомеопатични лекарства могат да облекчат тези оплаквания: 

  • Ipecacuanha – препоръчва се в случаите, когато има обилно, екстремно повръщане, което обаче не води до облекчаване на прилошаването. Същевременно бременната забелязва повишено слюноотделяне и обложен език.  
  • Cocculus – когато на бъдещата майка и се гади дори и при самата мисъл за прием на храна. Допълнителна индикация за нуждата от това лекарство е усещането за метален вкус в устата и запек.
  • Nux vomica – полезно средство при сутрешното гадене, което се облекчава след повръщане. Стомахът на бременната е чувствителен на натиск, има кисел вкус в устата и оригвания с киселини. Nux vomica успешно помага за справяне с неприятните киселини през бременността, свързани с връщане на стомашно съдържимо към хранопровода. Лекарството подобрява перисталтиката, подуването, оригване с кисел, горчив вкус в устата. 

 

При повишена тревожност и безпокойство

  • Понякога бъдещата майка преминава периода на бременността, измъчвана от съмнения, силно безпокойство и тревожност. С наближаване на термина те често се задълбочават, подсилвани от несигурност как ще се справи с раждането и дали всичко ще е наред. В тези случаи може да бъде полезно хомеопатичното лекарство Gelsemium за овладяване на пристъпите на тревожност. 

 

Предоставената информация не отменя необходимостта от лекарска консултация.


*Източник на информацията за хомеопатичните медикаменти – Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К.Н.Матур.