Пълноценният сън е ключов компонент на общото здравословно състояние. Безсънието може да повлияе негативно на сърдечно-съдовата система, да доведе до нарушения на паметта, депресия, отслабване на имунната система, поява на наднормено тегло и много други хронични проблеми. Седем до девет часа на ден се считат за оптимално количество сън за възрастните, а по-малко от 6 ч. в денонощието ви излагат на риск. 
 
При напрегнатия и забързан ритъм на живот на съвременния човек често сънят системно страда за сметка на други активности. В течение на времето под влияние на стреса, на емоционален или физически дискомфорт, във връзка с някои заболявания (дихателна апнея, психиатрични заболявания, синдром на неспокойните крака и др.) или поради фактори на околната среда (неудобно легло, шум, светлина), се стига до епизодични прояви на безсъние или до такива хронични проблеми. Приемът на някои медикаменти (например за алергии, депресия, високо кръвно и др.) също може да навреди на нощната почивка. Нарушенията на циркадните ритми при работа на смени или смяна на часовите зони са друг сериозен фактор. 
 
Много често при разстройства на съня засегнатите посягат към медикаменти – по лекарска препоръка или дори без да са се консултирали. Експерти от Американската академия по неврология обаче предупреждават, че приспивателни не бива да се вземат повече от 10-14 дни последователно. И препоръчват тези лекарства да се приемат в ограничен период от време и в случаи на безсъние поради травматични събития в живота (смърт на близък, инцидент като катастрофа и др.) Но в останалите случаи считат, че подобряването на навиците за сън е по-доброто решение от тежките медикаменти, които имат много нежелани странични ефекти и водят до пристрастяване. 
NEWS_MORE_BOX
 
 

Хомеопатията регулира съня без риск

При този тип терапия водещо начало за избор на лечебното средство е цялата картина с индивидуалните оплаквания на пациента и характерните за състоянието му симптоми. Спрямо това при нарушения на съня могат да бъдат подходящи следните популярни хомеопатични лекарства: 
 
  • Coffea D6 (кафе) – при чувствителни хора дадено събитие (приятно или не), може да доведе до свръхстимулация и превъзбуждане на нервната система. Това често се изразява в треперене, сърцебиене, диария или стомашна болка. В допълнение към тези и подобни симптоми, протича трескава мисловна дейност, която не позволява на засегнатия да се отпусне, за да заспи. Усещането е много подобно на ефекта, който изпитваме, при прекомерна употреба на кафе, след което не можем да заспим. Coffea е подходящо лекарство в подобни случаи.
  • Nux vomica D6 – при свръхизтощение от преработване, много често срещано при съвременния човек, което води до проблеми със съня, съчетани с повишена раздразнителност през деня. Често този тип хора използват стимуланти като тютюнопушене, кафе, алкохол, цигари, различни медикаменти в опит да върнат баланса си. Nux vomica, освен при нервно безсъние поради стрес, помага и при повишена нервност в опитите да се спрат изброените стимуланти.
  • Staphisagria D6 - потискането на гняв и възмущение,особено за продължителен период от време, може да доведе до редица оплаквания на психосоматична основа, сред които и до разстройство на съня. Засегнатите от този тип безсъние се въртят с часове в леглото, постоянно прехвърлят в мислите си негативните преживявания и не могат да се отпуснат, за да заспят.
  • Sulfur D6 – при хора, които по принип са топлокръвни и изпитват трудности да заспят в леглото (или в помещението), което им се струва прекалено топло. Сънят им поради това (и редица други причини) е твърде повърхностен и могат да се събудят от най-лекия звук. Това не им позволява да получат нужната им почивка, на следващия ден са изключително изтощени и недоспали и въпреки това отново не могат да заспят, когато си легнат.
  • Cocculus D6 – при нарушения на съня поради продължителна грижа за болен човек. Безсънието е придружено с нарастващо изтощение.
  • Natrium chloratum D6 (готварска сол) – при проблеми със съня, вследствие на събуждане през нощта, след което човек не съумява да заспи отново. Безсънието е породено от неприятни мисли, свързани с проблеми в ежедневието, или поради тъга.
  • Pulsatilla D6 – при безсъние след прекалено късна вечеря, а също и такова, свързано с натрапчиви мисли. Подобни хора предпочитат позиция за сън, легнали по гръб с ръце над главата или върху корема. При чести събуждания през нощта с последващо усещане за умора след ставане от сън.
 
Информацията за хомеопатичните монопрепарати може да ви даде обща представа за какво могат да бъдат използвани, но не отменя необходимостта от консултация с лекар, фармацевт или квалифициран хомеопат, за да бъде ефективно лечението.
 

Какво можете да промените в ежедневието си, за да имате спокоен сън

Придържайте се към циркадните ритми или поне към точен ритъм на лягане и ставане. Сънят преди полунощ е най-полезен. Това има значение заради природните ритми, свързани с часовата активност на органите и с баланса на хормоните. Отделянето на хормоните на съня започва в 19 часа.
 
Избягвайте употребата на алкохол и кофеин. И двете вещества действат като стимулант и може да изострят заболявания - причина за безсъние като синдром на неспокойните крака например.
 
Вечерята трябва да е рано, като последното хранене за деня не бива да е обилно. Мазната тежка храна възбужда стомашно-чревната дейност и смущава разпределянето на мелатонина - хормонът, който е отговорен за спокойния сън. Затова по-добре по-лека храна вечер и не прекалено късно хранене (след 19 ч.)
 
Спалното помещение трябва да е тъмно, тихо и сравнително хладно. Поддържането на подходяща температура – комфортна за тялото, помага при проблеми със заспиването и поддържането на съня през нощта.