Хомеопатията набира все повече популярност, което се обяснява от специалисти с факта, че хомеопатичните лекарства са безвредни. За разлика от  лекарствата, които традиционно познаваме, хомеопатичните се получават от естествени източници – те са от растителен, животински или минерален произход. Поради принципа на хомеопатията за минималната полезна доза, тези лекарства не могат да навредят и нямат странични ефекти така, както химически получените, заради което са едни от предпочитаните при терапия на лека симптоматика при деца, бременни и кърмещи жени.


Единствените неудобства в тази връзка са, че хомеопатичните лекарства се взимат за продължителен период от време и трябва да се спази изискването да се приемат на гладно половин час преди храна и прием на течности.


Другото изискване при прием на хомеопатични медикаменти е да се избягва употребата на силно ароматизирани продукти, консумацията на кафе и кофеин съдържащи продукти, чесън, пикантни подправки, мента, включително да се избягват ментовите пасти за зъби и дъвки и др.


Преди да назначи хомеопатичните лекарства лекарят-хомеопат попълва подробен въпросник за състоянието и историята на заболяванията на пациента. Подбира се най-подходящият препарат според комплексните особености на организма, а не само на водещото заболяване, т.е. при изписването на рецептата водещ принцип е индивидуалният подход към пациента. По принцип хомеопатията назначава не един, а няколко хомеопатични продукта.


Хомеопатичните лекарства представляват много разредена доза от лекарственото вещество. Действат на принципа „подобното лекува“. Това означава, че се изписват вещества, които предизвикват симптоми подобни на оплакването. Според философията на направлението по този начин организмът стимулира  имунитета си, което и води до подобряване на състоянието.


В хомеопатията има и препарати, които действат бързо, но те трябва да бъдат правилно подбрани. Ето защо консултациите при назначаването на медикаменти са чести. Още в началото на терапията се цели да се изясни дали е направен правилен избор на хомеопатичен продукт и дали дозата е точна в индивидуален аспект.


По принцип хроничните заболявания изискват по-продължително лечение. Факт е, че именно с такива оплаквания след продължително и малко успешно лечение посредством класическата медицина, се търси лек в хомеопатията. Ефектът от лечението при хронични заболявания с хомеопатични средства може да се усети едва след няколко месеца.


Специалистите смятат, че най-голямото предимство на хомеопатичното лечение е, че не се свежда до корекция на болестното състояние, а във въздействие върху общото здравословно състояние и процесите на саморегулация и вътрешните резерви на организма, за да се възстанови имунитета и се постигне вътрешно равновесие.


В началото на лечението обичайно се очаква по-силна проява на симптомите, което според хомеопатията означава, че лекарството действа и е подбрано правилно.


Преди прием на хомеопатичните лекарства, разтворите се „разбиват“ многократно. Освен в течна форма, хомеопатичните медикаменти се предлагат под формата на прахчета, гранули и таблетки.


Честотата на приема зависи от фазата на заболяването. При остри форми често се препоръчва прием на 2 часа, след преминаването им се прибягва до дву- или трикратно взимане през деня.


Има специални изисквания за съхранение на хомеопатичните лекарства. Водещото е да се държат далече от електро-магнитен източник – мобилни телефони, елекрически уреди, включително готварска печка и телевизор. Необходимо е да се пазят и от пряка слънчева светлина и да не са в близост до химични препарати.


Класическата хомеопатия използва едно основно вещество за изготвянето на лекарство. По-новите продукти съдържат комплекс от лекарствени вещества.


Хомеопатичните препарати могат да се изписват успоредно с медикаменти на класическата медицина. Наблюдава се практика, особено в педиатрията, по преценката на детския лекар при леки симптоми се изписват хомеопатични продукти или комбинация със сироп и витамини.


Хомеопатичните лекарства не допускат самоназначаване. Препоръчително е преди консултацията с хомеопат здравословното състояние да се изследва от лекуващия лекар.