Първата срещата на пациентите с хомеопатията обикновено се развива по два сценария. Вижте кой е вашият и преценете сами как може да използвате предимствата, които дава този метод на лечение.
 

Сценарий №1 Дори да не помогне, няма да навреди

Най-често към хомеопатичните лекарства се посяга с лек скептицизъм и с ясното съзнание, че все пак може да се опита по-щадяща терапия. Дали до този избор ви води препоръка от лекар или ваша лична необходимост, не е от съществено значение. Добре е обаче да подходите разумно. В повечето случаи навлизането на хомеопатичните медикаменти в даден дом става с техните комплексни представители, насочени към решаване на здравословен проблем при децата. Действително малчуганите се повлияват изключително добре от този метод на лечение, защото не се натоварени от конвенционални медикаменти. В кърмаческа и ранна детска възраст много от стандартните лечебни средства не са приложими. Затова майките често първи се информират за подходящите алтернативи. Ако сега започвате с употребата на хомеопатични медикаменти, лесни за прилагане са комплексните. Съдържат повече от една субстанция, като отделните компоненти могат да бъдат в различно разреждане (потенция - CH, D, TM). Тези препарати най-често се прилагат при точно определени заболявания или оплаквания. Затова са лесни за подбор. Например, за грип в аптеките може да откриете Инфлуцид, за ангини – Тонзилотрен, има и разработени специално за кърмачета продукти при колики като Ентерокинд или за болезнено пробиване на зъбките като Дентокинд. Предимството на тези препарати е, че разполагат с клинични изследвания. Тоест отговарят на точни критерии за ефикасност. Те могат да се комбинират с други традиционни средства, дори с антибиотици. Недостатък е, че са ефективни в над 90% от случаите. Все пак има малък процент хора, на които не действат. Изненадващо е, но същото важи и за стандартните химични формули.
 


Сценарий №2 Хомеопатията е моята надежда

Ако сте избрали хомеопатията за ваш метод на лечение, трябва да намерите вашия лекар хомеопат. В повечето случаи става дума за класически хомеопат, който лекува с монопрепарати. Възможно е разбира се той да ползва и комплексни медикаменти в редица случаи. Важно е да уточним, че монопрепаратите в хомеопатията са над 7000. И затова се прилагат след консултация с лекар хомеопат, който подбира точното лекарство за вас.

NEWS_MORE_BOX

 

В групата на монопрепаратите можем да сложим и Шуслеровите соли, които обаче можете да изберете и да купите сами, тъй като имат ясни индикации. Изборът на точното лекарство за вас става след задълбочен анализ на проблемите и с помощта на специална хомеопатична компютърна програма Радар, която позволява на лекаря да съпостави вашите симптоми с различните лекарства, които ги повлияват.

 

Предимството на тези препарати е, че ако са подбрани правилно могат не само да облекчат, но трайно да променят нагласите на пациента и да решат проблема му. Недостатък е, че всеки път трябва да се подбират от вашия лекар, а и не са достатъчно проучени. Не винаги точното лекарство може да бъде подбрано при първите ви срещи с хомеопата.
 

Независимо по кой път ще тръгнете е важно да спазвате няколко златни правила за употреба на медикаментите:

  • Стриктно ги взимайте в указаните интервали. Хомеопатичните лекарства се приемат често особено при остри оплаквания. А след като те преминат, поне още 1 седмица.

 

  • Приемайте ги 30 минути преди или след хранене. Устната кухина трябва да е чиста, защото те се резорбират през лигавицата й и така попадат в кръвообращението.

 

  • Избягвайте прекомерната употреба на мента и кафе при прием на монопрепарати.

 

  • Дръжте монопрепаратите на тъмно, далече от електромагнитно лъчение (телефони, компютри, телевизори и пр.). Последното не се отнася за комплексните препарати под формата на таблетки.

 

  • Препаратите в течна форма разтръсквайте енергично винаги преди прием.


Следващата седмица очаквайте как хомеопатията разглежда предразположенията към болести.