Хомеопатичните средства могат да заместят употребата на антидепресантите, сочи проучване, публикувано в сп. Oxford University Press.

Индивидуалното хомеопатичнo лечение при депресия и тревожност е много по-ефективно и безопасно в сравнение с приема на медикаменти, като Прозак, смятат специалисти.

В проучването взимат участие 91 амбулаторни пациенти с диагностицирана умерена до тежка депресия. Доброволците са разделени в две групи. На първата е назначена индивидуална хомеопатична терапия, а на втората – прием на 20 мг дневно флуоксетин (Прозак).

Проучването е с продължителност 8 седмици. След края на този период изследователите установяват, че тревожността и депресивните случаи са намалели и при двете групи, но при хомеопатичното лечение не се наблюдават странични реакции, за разлика от приема на Прозак.

Прозак представлява антидепресант от групата на лекарствените средства, които са селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRI). Страничните реакции са колики, цистит, екзема, синдром на раздразненото черво, тежък предменструален синдром и др.

60% от пациентите с психически неразположения реагират положително на лечението с хомеопатични средства, пояснява д-р Джонатан Дейвидсън, професор по психиатрия в университета Дюк.

Изследователите се надяват, проучването да наложи по-широка практика сред психолозите и психиатрите за предприемане на ефикасно и безопасно хомеопатично лечение на депресии, тревожност и други психически разтройства.