Всяко лято морето ни зарежда с добро настроение, с енергия и здраве. От древни времена то символизира началото и динамиката на живота. Със своите приливи и отливи ни дава усещането за преходност и трансформация, за нов старт, сила и постоянство. Не случайно в много религии и култури водата олицетворява пречистването и се използва в ритуали, свързани с освобождаване от негативните емоции и лоши спомени. 


Част от полезните дарове на морето за нас са и хомеопатичните лекарства. Хомеопатичните медикаменти Сепия, Спонгия и Калциум карбоникум са три от тези интересни морски лечители. Ето някои от техните най-специфични характеристики и приложения. 

 


Sepia (Сепия)

Произход на хомеопатичното лекарство - Сепия, главоного мекотело, сем. Сепии. Произвежда се от изсушения секрет от сепийната торбичка.

 

В хомеопатичната литература присъства следното описание на типа пациенти (типът „Сепия”), които по-често се нуждаят от лечение със Сепия: това са предимно тъмнокоси, слаби жени, със землист тен на лицето, тъмна, матова кожа, с кафеникави петна в основата на носа, тънки сухи устни. Поведение - обикновено астенични, депресивни, предпочитащи самотата, склонни към песимизъм и черногледство, лесно раздразнителни и избухливи. При хомеопатичния преглед подобни описания са удобен първоначален ориентир за лекаря, но този „портрет” и характеристики, разбира се, не са задължителни.

 

В хомеопатията типът „Сепия” се приема за често срещащ се днес поради трескавия ритъм на живот с множество повтарящи се стресови ситуации и натрупване на отрицателни емоции. За жените е особено характерна необходимостта от приложение на Сепия в специфични периоди от живота - след бременност и раждане, както и преди настъпване и по време на менопаузата.

 

Намира приложение при: 

 

 •  Гадене в първите месеци на бременността с усещане за празнота в стомаха;
 •  Хронични или рецидивиращи инфекции на гениталния тракт с характерна дразнеща секреция, вагинални микози;
 •  Вазомоторни смущения при менопауза;
 •  Стерилитет при жената (особено тогава, когато не се намира обективна причина); тенденция и склонност към спонтанни аборти в първите месеци на бременността;
 •  Ежемесечен херпес; 
 •  Мигрени – предимно левостранни;
 •  Депресивни състояния, послеродови депресии и др.

 

Характерни усещания при пациента: оплакванията намаляват при раздвижване. Влошаване се наблюдава при състояние на покой. Съпътстващи симптоми: отвращение към миризмата и вида на храна. 

 

Spongia (Спонгия)

Произход на хомеопатичното лекарство – мийна гъба, семейство Spongideae. Произвежда се от цялата гъба, изпечена и стрита на прах.


Намира приложение при: 

 

 • Остри ларингити и ларинготрахеити, с характерна суха, дразнеща („лаеща”) кашлица, с типично начало посред нощ, като облекчаване настъпва от хладен, влажен въздух
 • Псевдокруп след излагане на екстремни ниски температури, сух студ 
 • Изразена сухота на гърлото, с усещане за парене, пресипналост и дрезгав глас и др.

 

Характерни усещания при пациента: подобрение - от прием на топли течности; в седнало положение, улесняващо дишането. Влошаване - към полунощ, в затоплено помещение. Съпътстващи симптоми – раздразнителност, психоастения.

 

Calcium carbonicum hahnemanni (Калциум карбоникум/ Калкареа карбоника/ калциев карбонат)

Произход на хомеопатичното лекарство: черупка на стрида. Произвежда се от стрита черупка на стрида, след отстраняването на седефения ѝ слой.

 

В хомеопатията типът „Калциум карбоникум” се описва като: пациенти със забавен метаболизъм, склонност към затлъстяване и запек; с предразположение към образуване на камъни в бъбреците и жлъчката; податливи на инфекции и настинки, които лесно се уморяват. Този тип болни имат силно чувство за дълг и отговорност, като поемат върху себе си все по-големи и по-големи тежести, поради което впоследствие стигат до срив на физическо, психическо и емоционално ниво, свързан със системното си пренатоварване. По отношение на метаболизма Калциум карбоникум е важен конструктивен елемент във всички периоди на развитие на човека: кърмаческа и ранна детска възраст, в пубертета, при менопауза, стареене. Подходящ при пациенти със забавен метаболизъм, склонност към затлъстяване и запек.

 

Намира приложение при: 

 

 • Нарушения на метаболизма, затлъстяване, преддиабетни състояния, диабет – II-ри тип;
 • Подагра;
 • Жлъчно - и бъбречно-каменна болест;
 • Хипотиреоидизъм, гуша;
 • Екзема при кърмачето, себорейна екзема, атопична екзема;
 • Рецидивиращи афтозни язви в устната кухина и др.

Характерни усещания при пациента: подобрение - при умерен климат, сухо време. Влошаване - от студово въздействие, но най-вече – от влага; от умствено, или физическо усилие; от злоупотреба с храни, богати на лактоза и въглехидрати. Съпътстващи симптоми - локално изпотяване със студена пот в областта на тила, окосмената част на главата и при физическо усилие. 

 

Хомеопатичните монопрепарати в ниски и средни D-потенции (D6, D10, D 12, D30) могат да се използват при остри състояния и са подходящи за първа помощ и като стартова терапия до консултация с лекар. Високите потенции (D1000) се приемат само по лекарска препоръка. Предоставената информация не отменя необходимостта от лекарска консултация. 

 

*Източник на информацията за хомеопатичните медикаменти –Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К.Н.Матур.