Подхлъзване, усукване, изкълчване - всеки, който спортува активно, знае колко бързо се случват леките наранявания при невнимание или претоварване. Най-често срещани са травмите на мускулите, ставите и сухожилията, а немската натуропатична школа предлага хомеопатични решения, които могат да бъдат полезни не само като първа помощ, но и като превантивна мярка.


Знаем колко е важна редовната физическа активност за здравето на сърдечносъдовата система, сухожилията и костите, за намаляване на стреса и в борбата с излишните килограми. Но за съжаление, понякога тренировките водят и до възникване на здравословен проблем. Рискът от травми нараства, ако се подценява важността на загряването и необходимостта от период за почивка и регенерация, както и ако се поставят твърде високи цели и тялото се претоварва.


Загрявката прави мускулите, връзките и сухожилията по-еластични, подобрява координацията и увеличава скоростта на реакция. А почивката между между тренировъчните сесии дава възможност за нужното възстановяване на мускулите, обясняват терапевтите. 


 

Първа помощ при нараняване 

Понякога и най-добре подготвеният спортуващ може да усети болка по време на или след тренировка. Едно от най-популярните хомеопатични лекарства – Арника, е и препоръчваното от натуропатите средство за първа помощ при травми и инциденти. Арника се прилага при наранявания на всички меки тъкани – контузия, навяхване, изкълчване, разтягане. Приемана начесто (в ниски и средни потенции, напр. D6, D30), приемът на хомеопатична Арника цели да се намали болката, оточността, да се ускори възстановяването на тъканите и да се предотврати възпаление. 
Друго предпочитано средство в немската натуропатична школа са Шуслеровите соли, които могат да бъдат полезни за активно спортуващите като стимулират самооздравителните сили на организма. Разбира се, в случай на тежки и постоянни оплаквания, е важно да се потърси помощта на специалист. При травма и инцидент терапевтите препоръчват приложение на Шуслерова сол №3 Ферум фосфорикум, начесто – по 1 табл. през 15-30 мин. Подпомага възстановяването на организма при травми и има обезболяващо действие. 

 

При болки в мускулите, мускулна треска

Мускулната треска се появява поради микроразкъсванията на мускулните влакна при интензивна тренировка. Усещането за силно парене, тежест и скованост в мускулите може да продължи дни наред. За облекчаване на болките терапевтите препоръчват редуването на Шуслерова сол №3 Ферум фосфорикум и №7 Магнезиум фосфорикум, с по 1 табл. през 10 минути, заради тяхното спазмолитично и обезболяващо действие. В допълнение затоплянето и лекият масаж също действат релаксиращо. 
Хомеопатичната Арника също може да бъде много полезна при мускулна умора – мускулна треска, болки и схващания след физическо пренапрежение при активен спорт. 

 

При мускулни спазми

В случай на остри спазми може да помогне Шуслерова сол №7 Магнезиум фосфорикум, която има релаксиращ ефект върху мускулите. При остри случаи може да се прилага или начесто по 1 табл., която се оставя да се разтопи под езика, или под формата на „Гореща 7“ – 10 табл. от солта се разтварят в чаша топла вода и течността се изпива бавно, на малки глътки. 

 

При натъртвания, синини 

Натъртването, което може да се получи след падане, обикновено е много болезнено. Появява се хематом, натъртената област е подута, оточна, болезнена. Терапевтите препоръчват възможно най-скоро след нараняването да се постави студен компрес върху болезнената област, да се почива и да се следи състоянието – ако симптомите са по-тежки, да се потърси лекарска помощ. При леко натъртване, да се приложат Арника и Шуслерова сол №3. 

 

Превенция срещу наранявания

Утвърдени комбинации Шуслерови соли в подкрепа на активно спортуващите може да се прилагат 2-3 пъти в годината или в период на по-високи натоварвания. В подкрепа на ставите и сухожилията, за повече еластичност на тъканите могат да са полезни солите №1 и №11, а за повече енергия и насищане на тъканите с кислород – №3, №5 и №7. 
Приложението на хомеопатия и Шуслерова терапия в подкрепа на спортисти и активно спортуващи се препоръчва в немската натуропатична школа въз основа на положителния практически опит на терапевтите, въпреки че изследванията в областта на хомеопатията продължават да са обект на много спорове и противоречиви мнения. 


Важно: Приложението и индивидуалното дозиране на хомеопатичните лекарства е препоръчително да се определят от лекар хомеопат. Предоставената информация не отменя необходимостта от лекарска консултация.

 

Референции: 
Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К.Н.Матур.
https://doktor-schuessler.de
Die 12 Salze des Lebens - Biochemie nach Dr. Schüßler. Angelika Wolffskeel von Reichenberg, Mankau, 2013