Море или планина, а може би и двете, екзотична дестинация или родни красоти… За най-бленуваните дни от годината трябва да сме добре подготвени. Така ще можем да им се насладим напълно, без те да са помрачени от досадни летни неразположения. Какво да вземете от хомеопатичния арсенал във вашата аптечка за път? Ето списък, който можете да добавите към този на любимите дрехи и вещи.

Arnica Montana 30 СH. Това хомеопатично лекарство е първа помощ при всякакъв вид травми, изкълчвания и подкожни кръвоизливи.  Тръгвате на планина? Задължително го сложете в раницата. По 5-6 гранули на всеки час при остри симптоми.


Apis Mellifica 9 CH. Това е лечителят при ужилвания от насекоми. По 3-4 гранулки на 10 минути премахват отока, болката, сърбежа.

Belladonna 30 CH. Това е класикът при свалянето на температурата. Помага при червено гърло и зъбобол. Отново 5-6  гранулки в първите дни на дадено заболяване.

Calcium phosphoricum D6 (Шуслерова сол №2). Тази сол помага при алергични реакции вследствие на ухапвания/ужилвания от насекоми. При ужилването са отделят чужди белтъци в кожата и това може да доведе до алергия или анафилактичен шок (задушване, гадене, причерняване, колапс). По 1 таблетка на всеки час при остри симптоми.

Ferrum phosphoricum D12 (Шуслерова сол №3). Тя е първа помощ при настинки, летни грипове, общо неразположение. Подобрява имунитета и не позволява развитието на вирусите, защото временно понижава нивата на желязото в плазмата (плазменото желязо  е хранителна среда за вирусите). При първите симптоми веднага се започва прием по 1-2 таблетки на 30 минути.

NEWS_MORE_BOXKalium phosphoricum D6 (Шуслерова сол №5). Също е важна при летните грипове. Понижава високата температура. Има антисептично действие. Подпомага нервната система.

Natrium chloratum D6 (Шуслерова сол №8). Познатата ни готварска сол, но произведена по хомеопатичен начин, има свойството да разпределя течностите в организма. Така помага при диария, ухапвания от насекоми и изгаряния, когато има образувани мехури. Заедно с №3 и №5 влиза в комбинацията от соли при летен грип с разстройство. При ужилване трябва да се приготви с малко вода каша от 10 таблетки от солта и да се нанесе на засегнатия участък от кожата.

Natrium phosphoricum D6 (Шуслерова сол №9). Една от солите, с която може да отслабнете (заедно с №5 и №10). Тя подпомага преработването на мазнините в тялото. Носи облекчение при киселини и тежест след хранене. Помага и при умора при шофиране заедно със сол №3.

А следващата сряда ще продължим темата за избора на хомеопатични лекарства. Очаквайте какво трябва да знаете за монопрепаратите и комплексните медикаменти.