Тези 6 хомеопатични медикаменти могат да ни бъдат от полза през пролетния сезон – както по време на почивка сред природата, така и в натовареното градско ежедневие.

 

Хомеопатията предлага подкрепа за възстановяване на баланса, здравето и жизнеността на организма. А за всяко пролетно предизвикателство си има подходящ хомеопатичен медикамент, който може да послужи като първа помощ в случай на нужда.Хиперикум – това хомеопатично лекарство спокойно може да бъде наречено „Арника“-та на нервите. Препоръчва се след травми, наранявания, особено когато са засегнати зони, богати на нервни оконачания, например, пръстите на ръцете и краката. Помага за бързо овладяване на болката. 


Друг тип оплаквания, които могат да получат голямо облекчение след прием на Хиперикум, са острите, пробождащи болки в гърба и врата по хода на нерва, които се появяват внезапно и бавно затихват. Ухапвания от насекоми, животни, убождания и всякакви наранявания съпроводени с остра, пронизваща (стрелкаща) болка също получават облекчение при прием на Хиперикум.


Еуфразия – за страдащите от алергия и сенна хрема, на които този хомеопатичен медикамент може да помогне да възвърнат контрола върху реакциите на тялото си. Независимо дали хремата е инфекциозна или алергична, ако очите на болния са зачервени, сълзящи, сърбящи, подути, с парещи секрети, това хомеопатично лекарство може да помогне.


При пристъпи на кихане, силен сърбеж в носа и дразнещи секрети, друг възможен избор на хомеопатично лекарство при сенна хрема е Сабадила. Нуждаещите се от прием на Сабадила се оплакват от свръхчувствителност към миризми и се чувстват по-добре, когато са на топло, в затворено помещение, отколкото на чист въздух, на открито.


Апис мелифика - за първа помощ при ужилвания от пчели, ухапване от насекоми и при кожни алергични изяви с обриви. Към тези оплаквания могат да бъдат добавени и парещи болки при подути стави, зачервено и възпалено гърло. Апис мелифика се прилага, когато засегнатото място е топло или горещо на допир, забелязва се подуване и зачервяване, а облекчение настъпва при поставяне на студен компрес.


Бриония – при простудни заболявания, протичащи с главоболие и усещане за тежест в главата, със суха, силна и болезнена кашлица, която принуждава болният да притиска с ръце гръдния кош, докато кашля.


Пулсатила – при простудни заболявания, остри или хронични ринити, сенна хрема, остър или рецидивиращ бронхит, които се характеризират с отделяне на жълто-зеленикави секрети, често съпроводени с упорита, спазматична кашлица. Характерна е една променливост, непостоянност на симптомите. Влошаване настъпва в легнало положение, вечер, през нощта. За да усети подобрение, пациентът се нуждае от свеж въздухна открито.  

Приложението и индивидуалното дозиране на хомеопатичните лекарства е препоръчително да се определят от лекар хомеопат. Предоставената информация не отменя необходимостта от лекарска консултация.


*Източник на информацията за хомеопатичните медикаменти – Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К.Н.Матур.