За любителите на планината лятото е сезон изпълнен с приключения. Но дори и в най-хубавите летни дни, за да се наслаждаваме спокойно на красотата на природата, е добре да сме подготвени за спешни ситуации. Тази практична хомеопатична аптечка събира най-подходящите лекарства, които да вземем с нас на поредното си пътешествие.


Aconitum napellus /Аконитум, Самакитка (Вълче биле)/


Хомеопатично лекарствено средство при изключително остри възпалителни заболявания с внезапно, интензивно начало. Препоръчва се при рязко повишаване на температурата (без наличие на изпотяване) и други остри симптоми, следствие на излагане на внезапни, резки температурни промени – например, при падане в ледена вода, силна простуда, топлинен удар и др. Подходящо за първа помощ при панически състояния със сърцебиене, силно безпокойство и шоково състояние след злополука. Болният усеща подобрение на открито и чист въздух, а се влошава в топло помещение и при излагане на студ и вятър.Arnica montana /Арника монтана, Планинска арника/


Един от най-често използваните хомеопатични медикаменти, предписван не само от лекарите хомеопати, но и придобил голяма популярност сред пациентите. Признат със своето надеждно действие при всички случаи на травма - при наранявания, контузии, охлузвания, хематоми. При мускулни оплаквания и претоварване. Засегнатият изпитва облекчение при покой; влошава се при движение или при допир.


Apis mellifica /Апис, Медоносна пчела/


За първа помощ при ухапване, ужилване от насекомо със силно подуване и зачервяване на кожата, с усещане за пареща, пробождаща болка. Оплакванията се облекчават при налагане на студени компреси; влошават се в претоплено помещение и при допир. Действието на Apis mellifica е доказано в практиката, настъпва бързо, но е краткотрайно, затова се препоръчва приемът да започне възможно най-бързо при появата на симптоматика, през кратки интервали от време - 15-20 минути, в средни и високи разреждания. Друго полезно хомеопатично лекарство в тези случаи е Ledum – подходящ както при ухапвания на насекоми, така и за профилактика при пребиваване в регион с наличие на много инсекти (край езера, в блатисти местности и др.) Може да се приема превантивно по 1 доза Ledum D30 ежедневно.


Belladonna /Беладона, Лудо биле/


Хомеопатичен медикамент при остри, бурни, протичащи с висока температура заболявания. Характерно е, че крайниците на болния са студени, а лицето – силно зачервено. Забелязва се свръхчувствителност на всички сетива и интензивно потене. Липсва жажда. Подобрение настъпва при пълен покой; оплакванията се влошават при излагане на студ или при наличие на шум, силна светлина, при докосване.


Hypericum perforatum /Хиперикум, Жълт кантарион/


Лекарство при травми и/или последици от травми на области, богато наситени с нервни окончания - При порязвания; прободни рани, увреждания на пръстите на ръцете и краката, премръзване. Оплакванията са от остри, нетърпими, стрелкащи болки, разпространяващи се центростремително. Подобрение настъпва при покой; влошаване - при докосване, при студено и влажно време.


Rhus toxicodendron /Рус токсикодендрон, Отровен бръшлян/


Хомеопатичен медикамент при оплаквания от мускулите, сухожилията и ставите с разкъсваща, разпъваща болка и скованост. Възможно е оплакванията да се появат след физическо претоварване. Препоръчва се при натъртвания, навяхвания, мускулно разтягане, травми на сухожилия, спортни травми. Подобрение настъпва след внимателно раздвижване, от топлина и при разтриване; оплакванията се влошават при обездвижване, излагане на влага и студ.


Хомеопатичните монопрепарати в ниски и средни D-потенции (D6, D10, D 12) се препоръчват при остри състояния. Подходящи са за първа помощ и като стартова терапия до консултация с лекар. Препоръчителен прием - на всеки час по 1 доза (10 глобули) от ниските потенции, до настъпване на подобрение (до 6 приема дневно). След което приемът се редуцира на 3 пъти дневно по 1 доза. Средните потенции (D30) се приемат 2-3 пъти дневно по 1 доза. Високите потенции (D1000) се приемат само по лекарска препоръка.


Хомеопатичните лекарства се приемат 15-20 минути преди и след прием на храна и течности (устната лигавица трябва да е чиста). Оставят се да се стопят под езика, без да се смучат или дъвчат. По този начин се улеснява усвояването на медикамента, тъй като тъканта под езика е богата на повърхностни кръвоносни съдове.


Предоставената информация не отменя необходимостта от лекарска консултация.


Библиография:
1 Бьорике У. , Materia medica