Ски, сноуборд, кънки на лед, разходки в планината – каквото и забавление да изберете през зимния сезон, добре е да сте предварително подготвени в случай на инцидент. Една от причините хомеопатията да се радва на все по-голяма популярност е бързият ефект от хомеопатичните лекарства при нужда да се окаже първа помощ, а именно при злополуки и различни видове наранявания. 

 

Има много хомеопатични средства, които могат да помогнат за облекчаване на болката и бързо възстановяване при травми, както и за предотвратяване на усложнения. Ето някои от най-често прилаганите.


 

При травми

Арника - без съмнение, това е най-популярното хомеопатично лекарство с широко приложение при злополуки и наранявания. Това изключително ефективно средство се приготвя от растение, виреещо високо в планините по цял свят - от Алпите в Европа до Андите в Южна Америка. Лечебните му свойства са познати в народната медицина от хилядолетия, а използването му под хомеопатична форма е помогнало да се разшири още повече сферата му на действие.


Арника е хомеопатичното лекарство за първа помощ при:

  • Травми на меките тъкани, контузии, придружени от болка, синини и подуване;
  • Травма на главата със съмнения за сътресение на мозъка;
  • Мускулна треска и болки, вследствие от продължително и непривично натоварване на тялото (например внезапно претоварване със спорт след дълъг период на заседнала работа в офиса).

 

В същото време, е много полезно да се знае, че Арника може да помогне на родилките – за по-бързо възстановяване на тялото след раждането, както и след хирургическа операция или екстракция на зъб за предотвратяване на прекомерно кървене, шок и болка, за по-бързо възстановяване на засегнатите тъкани. В тези ситуации е препоръчителен приемът на Арника възможно най-скоро след интервенцията.


Как може да се приема: Арника D30 – при инцидент може да се приема по 1 доза (5-10 глобули) на всеки 15 минути през първия час, а после на 2 часа по 1 доза до отшумяване на оплакванията. При мускулна треска поради спортно претоварване - 3 пъти дневно по 1 доза.

 

При навяхвания, изкълчвания

Рута – използва се при травми със засягане на сухожилията, както и при претоварване на сухожилия (включително т. нар. „тенис лакът”), бурсит и др. 


Как може да се приема: При навяхване и изкълчване - Рута D6 на 2 часа по 1 доза (5-10 глобули) заедно с Арника, като двете лекарства се редуват.

 

При травми с наранявания на нервни окончания

Хиперикум е хомеопатичното лекарство при инциденти с нараняване на периферна нервна система, особено на врата, гърба, пръстите на ръцете или краката, както и при тежки наранявания в комбинация с Арника. Изключително полезен за наранявания в областта на пръстите, например при смазване на пръсти (със или без счупване). При нетърпима, стрелкаща болка (като „удар от ток”), разпространяваща се по хода на нерва от периферията към вътрешността. Облекчава острата болка и ускорява възстановяването. 


Как може да се приема: Хиперикум D30 по 1 доза (5-10 глобули) 3-5 пъти дневно.

 

При фрактура

Всеки би могъл да пострада през зимата, дори при едно уж невинно подхлъзване на тротоара навън. За възстановяването на счупената кост може да е достатъчно обездвижване с помощта на гипс, но понякога може да се наложи и хирургическа намеса. Какви са възможностите на хомеопатията да помогне в тези случаи? 


Отново Арника – счупването на костта обикновено е съпроводено с травма на меките тъкани, което води от своя страна до подуване, болка, посиняване. Приета непосредствено след инцидента Арника може да помогне точно за тези оплаквания. 


Симфитум - помага за по-бързото възстановяване на костта, както и за облекчаване на болката при фрактура. Препоръчва се не само при счупване, но и при пукване на кост.


Как може да се приема: Симфитум D6 - 3 пъти дневно по 1 доза (5-10 глобули) заедно с Арника, като двете лекарства се редуват. Приемът продължава до свалянето на гипса.


Важно е да се знае, че хомеопатичните лекарства се назначават индивидуално според спецификата на симптомите и оплакванията на отделния пациент. Поради това, за да получите възможно най-доброто лечение, е препоръчително да се обърнете към опитен лекар хомеопат. 

 

Първи спешни мерки при контузии

Знаете ли как да действате при навяхвания, натъртвания, разтежения и различни травми и контузии на крайниците?

  •  Почивайте след контузия. Избягвайте всяка дейност, която причинява болка.
  •  Наложете лед на засегнатото място – може да използвате пакет с лед или със замразени зеленчуци, увит в кърпа. Налага се върху болезненото място за 15-20 минути, след което се правят повторни процедури на всеки 2-3 часа според нуждите. 
  •  Препоръчително е да се избягва излагането на топлина на контузения крайник първите 36-48 часа след инцидента. 
  •  При подуване може да се приложи компресия или натиск, като за целта се използват еластични превръзки или бинтове (налични са под различни разновидности в аптечната мрежа, добре е превръзката да се направи от някой с опит). Важно е стягането да не е прекалено силно! 
  •  Ако травмата е на крака, добре е стъпалото да се повдигне на височина по-високо от бедрата върху възглавница или стол, включително да бъде на по-високо и по време на сън.