Хомеопатията може да бъде полезна при често срещани проблеми и състояния в детска възраст. Ето някои важни детайли, с които е добре да сте запознати, ако проявявате интерес към хомеопатичната терапия. (Към първа част на материала)

 

Кои са някои от най-често срещаните конституционални типове в детска възраст? 


Натрум муриатикум или Сулфур? С имената на тези хомеопатични монопрепарати лекарят хомеопат би определил някои конституционални типове, характерни за детската възраст. Ето по какво се отличават тези малки пациенти и кои са подходящите за тях средства за лечение.

 

3. Детето тип Натрум муриатикум (Натриум хлоратум) 

Обичайни оплаквания при този тип деца са: главоболието, особено по време на училище, настинките – с бистър, слузест секрет, съпроводени с често кихане. Малките пациенти са предразположени също към развитие на алергии, особено сенна хрема. Те са чувствителни, лесно раними и тъй като осъзнават уязвимостта си, внимават да не наранят чувствата на другите. Не им е лесно да изразят емоциите си и когато са разстроени често биха останали стаите си, вглъбени в нещастието си и слушайки музика, което им помага. Всъщност, те се чувстват по-добре, оставени насаме в такива моменти, тъй като опитите да бъдат утешени всъщност могат да ги доведат до плач, което те намират за много унизително. Поради тези причини е трудно да се разбере какво крие сърцето на типа Натрум муриатикум. И точно това лекарство, чието изходно вещество е готварската сол, е основното хомеопатично средство при любовно разочарование и мъка.


Когато боледуват, симптомите им се влошават от: топлина и слънце, сутрин, при умствено напрежение, при преживяване на бурни емоции. Подобряване настъпва на свеж въздух, в сухо време, при почивка. 

 

4. Детето тип Сулфур 

Има два вида деца Сулфур: единият силен и солиден, а другият - тих, слабичък и несигурен. Общото, което ги обединява е, че не успяват да изглеждат спретнати, дори и когато току-що са се къпали. Характерно оплакване често е зачервената, суха, лющеща се кожа. Състоянието може да е придружено със сърбеж, който се влошава при миене. Харесват силно овкусените храни, мазни и сладки. Типично оплакване е диарията, която може буквално да ги „изстреля” от леглото сутрин. Но при по-пълничките деца Сулфур, може да се наблюдава и запек. Хремата им неизменно е съпроводена със силно раздразнение на кожата около носа. Силно реагират на топлина, затова може да видите детето да спи с отвити от завивката крака. Не обичат да се разделят с вещите си, дори и да са вече овехтели, защото смятат, че всичките им притежания са по-добри от тези на другите. Искат да знаят всичко и могат да бъдат много досадни, настоявайки да получат отговори на всичките си въпроси. Учат бързо. Те са нетърпеливи, прибързани и неспокойни, искат да правят всичко сами. 


Когато боледуват, симптомите им се влошават от: горещина, слънчева светлина, през нощта. Подобряване се наблюдава при: движение, на открито и в сухо, топло време.

 

Според конституционалния тип, установен от лекаря хомеопат, се определя и съответното конституционално лекарство – хомеопатичният медикамент, който действа най-точно на конкретния пациент и по препоръка на хомеопата се прилага за определен период от време. Това не значи, че при остри състояния не може да се приемат други хомеопатични лекарства.

 

Кои хомеопатични лекарства имат често приложение в детска възраст?

Това кратко представяне на най-популярните хомеопатични медикаменти за често срещани проблеми и състояния в детска възраст може да послужи като лесно ръководство за спешна помощ в случай на нужда.

 

  • Арника – препоръчва се при травми и наранявания от всякакъв вид. Надежден помощник на родителите с по-палави деца, които играят по-буйно. Облекчава болката, ускорява възстановяването. Помага и при мускулна треска и умора (напр. след спортна тренировка).
  • Апис мелифика – подходящо лекарство при запушен нос, без наличие на секрети. Препоръчва се също така при алергичен конюнктивит, при изгаряне/ слънчево изгаряне първа степен (с розова, пареща кожа).
  • Беладона – при внезапно и рязко покачване на температурата до стойности 39 - 40° С, болният е със силно зачервена, изпотена кожа. При възпалено гърло – огненочервено, с остра болка и усещане за топлина и сухота в гърлото. При изгаряне първа степен с яркочервена кожа.
  • Хамомила – при болезнено никнене на зъби у кърмачета, предизвикващо силно раздразнение и безутешен плач. Подходящо за раздразнителни, гневни деца, които искат постоянно внимание; когато облекчение на болката и оплакванията им настъпва при носене на ръце или возене в кола или количка.
  • Бриония – при настинка или грип, които стартират бавно и постепененно; температурата се повишава бавно и постепенно, задържа се около 38,5° С. Болното дете е отпаднало и раздразнително, може да се оплаква от челно главоболие. При наличие на болезнена суха, дразнеща кашлица. Характерни за състоянието са болките по цялото тяло, които се провокират от всяко движение.
  • Меркуриус солубилис – при възпалено гърло с гнойни налепи или гнойна (остра или хронична) хрема, наблюдават се бял налеп на езика и лош дъх. Секретите, които се отделят от възпалените лигавици, са редки, жълто-зеленикави. При често боледуване от фарингит и ангина с тенденция към нагнояване. 


При остри състояния като първа помощ подходящ избор са хомеопатичните монопрепарати в ниски и средни потенции (D6, D10, D12, D30). Те покриват конкретната симптоматика, като въздействат на ниво органи и тъкани. Препоръчителният прием е по 1 доза (5-10 глобули) до 6 пъти на ден. При настъпване на подобрение приемът се разрежда и при прекратяване на оплакванията - съответно се спира. Високите потенции (D1000) се приемат само по лекарска препоръка. Предоставената в статията информация не изключва нуждата от консултация с лекар специалист. 


*Източник на информацията за хомеопатичните медикаменти –Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К.Н.Матур