Бързата реакция и правилното лечение пазят от усложения при заболяване от грип. Знаете ли как да се грижите за себе си в разгара на епидемията и кои са хомеопатичните лекарства, които действат най-ефективно при тазгодишните грипни щамове и най-честите оплаквания?

 

Грипът се отличава с рязкото си начало – ако сутринта човек се е чувствал добре и в кондиция, няколко часа по-късно внезапно го втриса, температурата му рязко се покачва (може да достигне високи стойности – 39-40о С), започва обилна, водниста и дразнеща хрема със сълзене на очите, силна отпадналост, оплаквания от болки по цялото тяло. Тези симптоми често са съпроводени от болки в гърлото и дразнеща кашлица. Тази година върлува добре познатият грипен щам „Мичиган”, който е сходен на т. нар. „свински грип” и засяга най-вече хората в активна възраст. За съжаление, при тези с по-слаба имунна система може да настъпят усложнения – вторична бактериална инфекция, бронхит, пневмония. 


 

Опитът на лекарите хомеопати показва, че при всяка грипна епидемия има характерна симптоматика и определени хомеопатични лекарства действат ефективно при около 80% от болните. Тази година оплакванията на болните у нас се облекчават успешно с няколко медикамента, показва практиката на специалистите. Те могат да се прилагат поотделно или в комбинация, в зависимост от индивидуалното състояние на болния.

 

  • Гелсемиум D6 – подходящо лекарство при болни от грип, които са силно отпаднали, с болки по цялото тяло, с висока температура и обилно изпотяване, но въпреки това не усещат жажда. Засегнатите се оплакват от треска със студени тръпки, от характерно главоболие, което е придружено с чувство за тежест и скованост в тила. Виждат замаяно, усещат клепачите си тежки и отпуснати.
  • Беладона D6 – тя е царицата на лекарствата, които се прилагат при грип и респираторни вирусни инфекции с висока температура (39-40 С). Прилага се в случаите на характерна треска с горещо, зачервено лице и студени крайници. Болният е силно изпотен и сгорещен (образно казано - „вдига пара” под завивката.) Въпреки това изпитва умерена жажда. Освен това е силно раздразнителен и свръхчувствителен към светлина, шум, миризми и докосване. Забелязва се блестящият му поглед с разширени зеници. 
  • Хепар сулфурис D10 – това хомеопатично лекарство се използва при възпаления на дихателните пътища и е ефективно при грип с настъпващи усложенения като ларингит и оплаквания от остри, режещи болки в гърлото. Отново е съпроводен с втрисане и протича с високи температури, но характерно за състоянието на болния е лаещата кашлица. 
  • Арсеникум албум D12 – подходящ е за лечението на грип, който е съпроводен със стомашно-чревни оплаквания - гадене, повръщане, разстройство. Болният не просто е много отпаднал, той е силно притеснен за здравето си (хипохондрична нагласа). Хремата е пареща, но по-скоро оскъдна, влошава се нощем. 

При остро състояние тези монопрепарати се приемат начесто – по 1 доза на всеки час, до 6 пъти дневно. След настъпване на подобрение приемите постепенно се разреждат до пълно излекуване. 

 

Не забравяйте, че самолечението не е препоръчително. При тежко състояние или при липса на подобрение в рамките на 2-3 дни, не отлагайте прегледа при лекар. Предоставената тук информация не отменя нуждата от консултация с лекар хомеопат или фармацевт.

 

Какво още е важно да знаете - при лечението на грипа трябва да се подходи комплексно. Необходими са също и комбинирани витамини - антиоксиданти, които подкрепят защитната реакция на организма. Подходяща е, например, комбинацията на витамини С, А, Е и селен, които, приложени заедно, усилват ефекта си.

 

Но с каквито и медикаменти да се лекувате, ако не си осигурите нужната за възстановяването почивка в домашна среда, няма да оздравеете бързо, а е възможно да има и по-продължителни последствия за здравето ви. Отделете си 2-3 дни за домашно лечение. Така грипът протича по-леко, намалява рискът от усложнения и се предотвратява разпространението му.