Кои са факторите за появата на сърдечносъдови проблеми, разгледани от един малко по-различен ъгъл.

 

Графиня Ангелика Волфскийл, популярен природолечител от Германия, представи терапевтични решения за здравето на сърцето от практиката на немската натуропатична школа в своята лекция на Десетата юбилейна конференция по Шуслерова терапия и хомеопатия, с организатори Европейското общество по интегративна медицина в България. Какво представлява сърцето?

Физически то е помпа, която разпределя кръвта в организма. От гледна точка на натуропатията обаче, то е нещо много повече от това, обяснява Ангелика Волфскийл. Сърцето е източник на емоциите - на кураж, мъдрост и интелигентност, от които можем да черпим винаги, когато искаме да внесем в живота си повече баланс, креативност и по-добра интуиция. В практиката си немският натуропат наблюдава как негативните емоции се отразяват особено силно на сърцето. 


Състоянието на езика може да покаже състоянието на сърцето и кръвообращението. Важно е да се огледа добре езикът на пациента, за да получи лекарят сведения как работят сърцето и съдовата му система. Езикът представлява своеобразна „карта“ на организма. По нея откриваме белези на застой, например оточност, отпечатъци от зъбите. Това е признак за емоционален дисбаланс при пациента. 


Дисхармонията във функциите на сърцето може да се прояви и под формата на заекване или забавен говор. Добре е да се обърне внимание на гласа и говора както при възрастните, така и при децата. Признак на силна сърдечна енергия е, когато човек говори свободно и се изразява много добре. 
Според традиционната китайска медицина сезонът на сърцето е лятото. Но горещината през летните месеци прави човека неспокоен. Той не може да спи добре. Може да получи сърцебиене и да се концентрира трудно. Чувства се изтощен и не може да се отпусне. Горещината се отразява на сърцето и под формата на силни емоции, които могат да се проявят негативно като гняв, омраза, завист, ревност и алчност. Сърцето страда и от модерния начин на живот, от непрекъснатото медийно облъчване и от продължителната работа пред монитори. 


Какъв е „вкусът“ на сърцето? 

Според китайската медицина вкусът на сърцето е горчивият. А приемът на малки количества горчиви вещества чрез храните стимулират и укрепват сърцето. В горещите летни дни се препоръчват салати с рукола, радичио и други горчиви зеленолистни. В България климатът е доста топъл и лятото е горещо, затова на обяд е добре да добавите салата към топлото основно ястие. В него е добре да има подправки с топла енергия като риган, розмарин, мащерка или босилек, които растат през лятото. Те улесняват храносмилането и балансират охлаждащия ефект на храни като сирене и домати, като по този начин пазят сърцето, съветва Ангелика Волфскийл. 


Нашето сърце е като втори мозък

Умът и сърцето са тясно свързани, обяснява немският натуропат. В сърцето се съдържат невронни структури, подобни на тези в мозъка. Може да се каже, че сърцето влияе на мисленето, тъй като то излъчва магнитно поле 500 до 5000 пъти по-силно от това на мозъка. В института Hearth Math са направени тестове, които показват, че съществува електромагнитно поле на сърцето и че в моменти на радост или напрежение, то синхронизира кръвообращението и кръвното налягане. 


Хората може да са на около метър - метър и половина един от друг и въпреки това да „комуникират“ помежду си чрез това електромагнитно поле. Това означава, че силните негативни емоции на един човек ще създадат безпокойство и у хората, намиращи се в близост около него. При положителните емоции, съответно, „изпращаме“ към околните радост и хармония. По този начин ние можем да „излъчваме“ от сърцето си навън нашата любов, мъдрост и интуиция и да ги предаваме към другите около нас, убедена е Ангелика Волфскийл. 


Функционални смущения на сърцето 

Те са причина за много посещения в кабинета на лекаря или натуропата и много често не се открива физическа причина за оплакванията. Обичайно пациентите описват тези функционални сърдечни оплаквания като сърцебиене, бодежи. 


В практиката си немският натуропат винаги използва и възможностите на Шуслеровата терапия. В този случай препоръчва Шуслерова сол №5, за да успокои сърцето, и сол №7, за релаксация на сърдечния мускул. Сутрин 5 табл. от сол №5, разтворени в чаша вода, а мехлем №5 се втрива в областта на сърцето. Шуслерова сол №7 се дава вечер като „Гореща седмѝца“ – 10 табл. от солта, разтворени в чаша гореща вода, и съответно мехлем №7 се втрива в областта на сърцето. 


Функционалните сърдечни проблеми спадат повече или по-малко към психосоматичните заболявания. Важно е да се приложи и психотерапия, да се обмисли внимателно дали в дъното не стои някакво психично заболяване - човекът може да страда от страхова невроза или депресия. Важно е умерено да се спортува. Също така, да се покажат на пациентите техники за релаксация като например автогенен тренинг или прогресивна мускулна релаксация, съветва Ангелика Волфскийл.  


Коя е най-голямата заплаха за кръвоносните съдове на сърцето? 

Повишеният холестерол, нивата на хомоцистеин и на липидите в кръвта, а също и липсата на достатъчно движение, психичният стрес. При всеки пациент трябва внимателно да се прецени индивидуалният недостиг от хранителни вещества на макро или микро ниво. От първостепенно значение за здравето на сърцето са калият и магнезият. Затова, ако се установи дефицит или обратното – има излишък, балансирането може да се постигне с Шуслерови соли №5 и №7, препоръчва немският натуропат. 


Индиректно влияние върху сърцето имат и бактериалната микрофлора, както и фокални огнища в зъбите, особено 1.8, 2.8, 3.8, 4.8, които се асоциират с тънките черва. 


Значение имат още хормонални или метаболитни смущения; хиперфункция на щитовидната жлеза, повишена температура, бактериални и вирусни заболявания, някои упойващи средства, медикаменти, генетика, епигенетика и др. 


С всеки пациент индивидуално трябва да се обсъди кое е важно за него, от какво може да се освободи или откаже, как възприема нови навици. Пациентът трябва да осъзнае, че, за да се постигне добър терапевтичен ефект, е нужно време – поне 20% от времето, минало от възникването на болестта, пояснява графиня Ангелика Волфскийл.