Изходен материал за това хомеопатично лекарство с интересна история е пепелта и изстиналата лава от вулкана Хекла - най-активният вулкан в Исландия. Използва се сивкаво-черната фина пепел с миризма на дим - вещество с богат и разнообразен минерален състав.

 

Хомеопатичното лекарство Хекла лава* е въведено от лондонския лекар д-р Уилкинсън, който през 19 век пише за наблюденията за патологичните промени в костите на животни (ошипяване) около вулкана Хекла в Исландия. Преди десетилетия овчарите около вулкана забелязват, че овцете, които пасат трева, покрита с вулканична пепел, развиват шипове по костите и се инвалидизират с времето. Този факт дава възможност въз основа на принципа на подобието от пепелта да бъде разработен хомеопатичен медикамент за лечение на шиповеКакви са приложенията на Хекла лава

Хекла лава се препоръчва при пациенти с болезнен шип в петата или с шипове по врата, особено при оплаквания от тежък световъртеж, свързан с екзостози (ошипяване). 


Други приложения на лекарството са: ортопедични проблеми, оплаквания, свързани със зъби и венци. Действа ефикасно при възпаления на устната кухина, пародонтит, както и при труден пробив на мъдреци. Може да се прилага дори при напреднала форма на пародонтит (с разклащане на зъбите и болка при дъвчене). При затруднен пробив на зъби, например мъдреци, при абсцеси (с оток), при чувствителни на натиск зъби.

 

Хомеопатичната Хекла лава може да бъде част от комплексната терапия на остеопороза и остеопения (намалена костна плътност). Може да се комбинира с още един хомеопатичен медикамент - Калциум фосфорикум, като двете лекарства съдействат за укрепване на костите и за подобряване на костната плътност.


Общи показания за приложение на Хекла лава 

При костно-ставни заболявания: 

 • Екзостози; кисти.
 • Остеомалация, улцерация на лицево-челюстни кости.
 • Периостит, остеит; eпифизити на растежа.
 • Резорбция на кост и гнойно-възпалителна реакция.
 • Мускулно-ставни – миалгии, артралгии, артрози, периартрити; hallux valgus.
 • Мастоидити – секвестрация; некроза.


Общо състояние на пациента: отпадналост, умора, анорексия, загуба на тегло. Рахит.


Специфични показания за приложение на Хекла лава 

При стоматологични проблеми: 

 • Хейлит.
 • Генерализиран пародонтит.
 • Гингивит.
 • Зъбна фистула, зъбен абсцес.
 • Полипи, разразствания по венеца.
 • Лицева невралгия от кариозни зъби и след екстракция.

 

При проблеми на нервна система: 

 

 • Невралгии със силни, нетърпими, парещи болки – фациални, тригеминални, интеркостални.
 • Психопатична реактивност – хиперреактивност, раздразнителност, екстремна избухливост; обидчивост; безсъние.

 

Пациентът описва като усещания: силни, нетърпими болки – парещи, разпъващи пронизващи (предимно нощем). Оплаквания от изразена астеноадинамия, скованост. 


Съпътстващи признаци: остро начало и край, висока интензивност на проявите екстремна избухливост, гняв, непоносимост към критика. 
Подобрение на пациента се забелязва при сухо, топло време. Влошаване настъпва нощем от допир, студ и влага. 

 

Препоръчителен прием: 

При остри състояния може да се приема Хекла лава в ниска потенция D10 - 2 пъти дневно по 1 доза, за 4-6 седмици или до настъпване на подобрение. Средните потенции (D30) се дават 1-2 пъти дневно по 1 доза. При хронични състояния Хекла лава може да се приема за дълъг период от време (3-6 месеца).


Високи потенции - например D1000, се назначават от терапевт при хронични заболявания. Имат продължително действие, като действат и на ментално/емоционално ниво. 


*Хекла лава е хомеопатично лекарство, с доказване, осъществено през 2003 г. в Швейцария, чрез двойно сляпо плацебо контролирано проучване. Доказването потвърждава познатите симптоми на това лекарство, но и показва по-дълбоко ниво на действие на ментално/емоционално ниво.