Лайката – тази малка, нежна билка, е изходната субстанция на хомеопатичното лекарство Хамомила, добило голяма популярност за множество оплаквания в детска възраст.

 

Гневливи, капризни, плачливи?


Ако децата се намират в това състояние и буквално не може да им се угоди, Хамомила е подходящо решение. Хомеопатичният медикамент се прилага успешно при болезнен растеж на млечните зъбки, отити или колики и др. Това са често срещани проблеми през първите години от живота. Малките деца не разбират причината за тези състояния и просто реагират на силната болка с безутешен плач, писъци, ритане и буйстване – почти невъзможно е да бъдат успокоени. 

 

Характерни признаци за нуждата от Хамомила са: 

 • Извънредната раздразнителност и силна чувствителност.
 • Болката е толкова мъчителна, че е съпроводена със силни емоционални изблици. Това е много характерен отличителен признак - пациенти, които са тихи и спокойни, дори и да изпитват болка, се нуждаят от друго лекарство.
 • Болният не иска да бъде докосван, не желае да бъде успокояван.
 • Изключително капризно поведение: малкото дете може да захвърли нещо в пристъп на ярост, след което да си го иска обратно с истеричен плач и веднага щом го получи - отново да го захвърли.  
 • Единственият начин детето да бъде успокоено е, когато родителят го утешава, носейки го на ръце. 

 

Интересното тук е, че въпреки нежеланието да бъде докосвано, детето разрешава да го носят, тъй като този тип контакт облекчава състоянието му.В допълнение – то отвлича и вниманието му. В мига, в който възрастният обаче го пусне от ръцете си, детето отново започва да пищи и плаче. 

 

Болката, която превръща учтивия пациент в агресивен грубиян

Хамомила е важно лекарство в терапията на детските болести, но в много случаи е подходящо и за възрастни. Намира приложение при различни здравословни оплаквания - например заболявания на женските полови органи, невралгии, ишиас, жлъчни, бъбречни, чревни колики, зъбобол и др. 

В случаи, в които болката нараства постоянно и интензивно, всеки болен на даден етап може да стигне до необходимост от Хамомила. Докато детето буйства и крещи, възрастният пациент може да стане също нетърпим, груб и агресивен, въпреки че обикновено е учтив. Друга интересна характеристика е т. нар. 


Арлекинов синдром – едната страна на лицето е зачервена и топла, а другата – бледа и студена. Болният изпитва облекчение при пасивно движение, от вибрации (люлеене, пътуване с кола, влак), при затопляне (с изключение на случаите на зъбобол, за който е характерно, че се облекчава от студово въздействие). Влошаване настъпва при прием на тонизиращи напитки (напр. кафе).

 

Области на приложение на Хамомила

 • Никнене на зъби – детето е силно раздразнително, с възпалени венци, често има и диария със зловонни, зеленикави изпражнения.
 • Колики – детето плаче безутешно и се извива в дъга.
 • Отит на средното ухо – детето се събужда през нощта с безутешен плач.
 • Фебрилен синдром при деца, съпроводен с обилно изпотяване, силна жажда, спастични и възпалителни прояви.
 • Зъбобол при възрастни с нужда от студена апликация.
 • Спастични колики, засилващи се от гняв.
 • Дисменорея; топли вълни в менопауза и др.

 

Приложението и индивидуалното дозиране на хомеопатичните лекарства е препоръчително да се определят от лекар хомеопат. В ниски потенции (например D6, D10, D12) хомеопатичните медикаменти могат да се приемат начесто, до 6 пъти дневно. При подобряване на състоянието приемите постепенно се разреждат, след което се спират. Когато се касае за необходимост от повлияване на психо-емоционално ниво, са подходящи медикаменти в по-високи потенции – например D30, които може да се приемат 2-4 пъти дневно, или D1000, които се приемат само по лекарско предписание.


*Източник на информацията за хомеопатичните медикаменти – Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К.Н.Матур.