Чрез кашлицата организмът реагира и се защитава срещу чуждите тела, дразненията в дихателните пътища или срещу бактерии, вируси и други болестотворни причинители. Тя съпътства простудните заболявания, симптом е на болестите на горни и долни дихателни пътища. Кашлицата може да бъде различна по вид - продуктивна (т.е. с образуване на слуз и храчки), суха, съпътствана или не от повишена температура и др. Тези особености, наличието и вида на секретите, както и други характерни оплаквания на болния, са важни, за да се определи подходящото лечение. При кашлица, която продължава повече от една седмица, е важно да се потърси лекарска консултация. При неправилно лечение или, ако не е излекувана докрай, кашлицата може да се превърне в хронична. 

 

Хомеопатията разполага с богат арсенал от медикаменти за подпомагане на организма при сезонните вирусни заболявания, протичащи с кашлица. Плюсът на този тип терапия е, че действа не само патофизиологично - върху самите процеси, които са настъпили в организма, но и подпомага неговия имунологичен отговор.


 

NEWS_MORE_BOX

 

 

  • Bryonia D6 - при респираторна инфекция, която започва с хрема, с бавно покачваща се температура (около 38,5 С) и болезнена, суха кашлица, която се влошава при движение и при вдишване. Устните на болния са сухи и напукани, има силна жажда. Той е отпаднал и силно раздразнителен, с челно главоболие. 
  • Drosera D6 - при суха, „лаеща”, болезнена, продължителна кашлица на силни пристъпи (до посиняване). Отличително е, че оплакванията се засилват при лягане (кашлицата започва веднага след лягане) и през нощта. Оплаквания от дразнене в гърлото – като гъделичкане с перце. 
  • Pulsatila D6 – при остри респираторни инфекции с хрема с бяло-жълти секрети, характерно е влошаването на кашлицата при престой на топло и настъпване на известно облекчаване при разходка на открито, на хладен въздух. Типичната кашлица е суха през нощта и и продуктивна с жълти (или жълто-зеленикави) храчки през нощта. 
  • Spongia D6 – едно от най-използваните хомеопатични средства при суха,спастична, задушаваща кашлица, с усещане за пареща лигавица. Силна пресипналост, дрезгав или афоничен глас. Псевдокруп след излагане на сух студ. 
  • Ipecacuanha D6 – при влажна, непрекъсната, продуктивна кашлица, която завършва с гадене и обилно повръщане на слузеста материя. Характерно е натрупването на слуз в бронхите, водещо до дишане с дребни, фини хрипове, астмоподобно дишане. 

 

С правилно назначено хомеопатично лечение може бързо да се облекчат симптомите и да се скъси протичането на заболяването. Използването на хомеопатични лекарства е напълно съвместимо и с друг вид терапии, включително с антибиотично лечение, когато се е наложило прилагането му. Предоставената тук информация не отменя нуждата от консултация с лекар.