Хомеопатичното лекарство Кантарис се произвежда от изсушеното насекомо, с основна активна съставка Кантаридин - органично вещество, благодарение на което испанската муха се слави като мощен афродизиак. 

 

Извън ефекта си на афродизиак, Кантаридинът е силно токсичен и причинява сериозни кожни раздразнения, придружени от пареща болка. Въз основа на хомеопатичния принцип на подобието (накратко: хомеопатично разреденото вещество оказва лечебно въздействие върху същите симптоми, които изходното вещество би предизвикало у здрав човек), хомеопатичният Кантарис е едно от основните лекарства за изгаряния и състояния, придружени с изгаряща болка. Често те са свързани с пикочо-половата система, като типичен пример за това е циститът. 


 

От изгарящата болка към гнева... 

Кантарис е лекарство за остри, силно болезнени състояния, но също така и за хронични страдания, често съпроводени с интензивни и яростни емоционални изблици. 


Силната пареща болка по кожата или лигавиците, особено след сексуален акт, насочва към нуждата от приложението на Кантарис. Болният изпитва нетърпимо силни болки и крайно неспокойство. Оплакванията по-често са свързани с пикочо-половата система, по-рядко са засегнати храносмилателна или дихателна система. 


Симптомите започват внезапно и демонстрират ясна възпалителна реакция с толкова бърз прогрес, че раздразненията на повърхността бързо се разпространяват в по-дълбоките тъканни слоеве. Възпалителният процес е интензивен, а болката все повече измъчва („подлудява”) болния. 
Пациентите, за които Кантарис е подходящо лекарство, често биха имали полза и от Нукс вомика – те се отличават със своя неспокоен, буен характер, с гневните си изблици, с повишена раздразнителност, силна амбиция и желание да се конкурират и да изпъкнат в средата си. 

 

Типични оплаквания, насочващи към Кантарис като хомеопатична терапия, са:

 • Силната, изгаряща, нетърпима болка.
 • Раздразнителност, гняв, съпровождащи болката (но в същото време е възможно да има сексуална възбуда, въпреки болката).
 • Диария с изгаряща болка в областта на ануса.
 • Постоянна, непоносима, болезнена нужда от уриниране или изгаряща болка при уриниране. 
 • Изгаряния, вкл. слънчево изгаряне с появата на мехури. 
 • Пареща болка в областта на устата или гърлото – усещането е като обхванати от пламъци. 

 

Области на приложение на Кантарис

 • Остри или рецидивиращи цистити с бактериален или вирусен причинител с характерни усещания за парене, изгаряща, режеща болка. Намалява болката и паренето при уриниране. 
 • Генитални раздразнения (афти, разязвявания по половите органи).
 • Изгаряния 1 или 2 степен с образуване на мехури – намалява болката и помага за по-бързото възстановяване на тъканите. 
 • Ларингити, фарингити, ангини с чувство на силно парене, със или без везикули. 
 • Гастрити с оплакване от силно парене; киселини; гастроезофагеален рефлукс. 
 • Диария със силно парене в областта на анусаи др. 

 

Приложението и индивидуалното дозиране на хомеопатичните лекарства е препоръчително да се определят от лекар хомеопат. В ниски потенции (например D6, D10, D12) хомеопатичните медикаменти могат да се приемат начесто, до 6 пъти дневно. Когато се касае за необходимост от повлияване на психо-емоционално ниво, са подходящи медикаменти в по-високи потенции – например D30, които може да се приемат 2-4 пъти дневно, или D1000, които се приемат само по лекарско предписание. Предоставената информация не отменя необходимостта от лекарска консултация.

 

*Източник на информацията за хомеопатичните медикаменти – Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К.Н.Матур.