Kalium phosphoricum е една от 12-те Шуслерови соли, минерални вещества, които присъстват в нашите тъкани и органи и са от съществено значение за поддържане на здравето на нашето тяло.


Сол номер 5, Kalium phosphoricum, е известна още като „солта на нервите“. Тази сол е необходима за правилното функциониране на нервната система и мускулите и е чудесен регулатор на съня и състоянията на силна умора, придружени с бледост (признак за склонност към анемия при някои пациенти), потиснатост и раздразнителност.


Стресът и претоварването често са отключващ фактор за състоя- нието на психическо, а също така и на физическо и емоционално изтощение при тези пациенти. Kalium phosphoricum е и чудесен медикамент при състояния на изтощение след боледуване.


 

Депресията на интелектуалците

Kalium phosphoricum помага по специален начин при всички тези състояния на психическо, физическо и емоционално изтощение, свързани със ситуации на интелектуално претоварване, в широкия смисъл на думата. Това са хора, чиито житейски обстоятелства водят до ситуация на насищане на нервната им система с всички или някои от признаците и симптомите, които ще опишем.


Често се оказва, че медикаментът е много полезен при студенти и професионалисти, подложени на големи умствени натоварвания. Не са редки обаче и случаите, когато обичайни ситуации и проблеми в живота могат да накарат всеки човек да страда, което е състояние, характерно за Kalium phosphoricum.


Това състояние на умствена умора обикновено е придружено не само от обезсърчение и тъга, но и от известна доза раздразнителност и свръхчувствителност. Сякаш са изтощени, но все още имат някаква способност за реакция. Всъщност цялата картина на умора се подобрява със спокойна физическа активност, компания, развлечение и всичко, което мотивира пациента психически или емоционално. Те са изтощени, но все още разполагат с енергиен резерв, ако ситуацията го изисква. 


Физическа умора, главоболие и безсъние

Физическата умора обикновено е придружена от други, също физически, усещания като проблеми в акомодацията на зрението, в гласа, усещане за буца в гърлото или изтръпване на различни части на тялото. Могат да съобщават за чувство на световъртеж, което се влошава следобед.


Психическото изтощение на пациента е такова, че всяко усилие може да му причини главоболие. Обичайно е човек да съобщава за усещане за болка и тежест в тилната област и шията, а също и около очите. Главоболието е много често срещан симптом при ученици и студенти.
Безсънието, характерно за тези състояния на нервно изтощение, може да бъде придружено от кошмари. Всъщност някои пациенти могат да кажат, че поради умората си се чувстват много по-уязвими и уплашени в ситуации, които не са ги засягали преди. Чудесен медикамент и за нощни страхове при деца. 

 

Други симптоми 

Пациентите, чувствителни към този медикамент, могат да изпитват и други симптоми, които придружават чувството на дълбока умора:

  • Обложен език с цвят на горчица, лош дъх;
  • Кървящи венци;
  • Диария с прострация;
  • Прекален глад - дори непосредствено след нахранване;
  • Болезнена мускулна умора, особено в гърба, със скованост, която се влошава при почивка и се подобрява при бавно и продължително движение;
  • Нервна възбуда на краката, тремор на ръцете и краката и др. 

 

Референции: 
1. Хомеопатичен компас, брой 108, ноември 2022 - https://homeopath.bg/wp-content/uploads/2022/11/Homeopatichen-Compass_108.pdf
2. Kalium phosphoricum ayuda a tratar el agotamiento mental, emocional y físico - Hablando de Homeopatía (hablandodehomeopatia.com)