Болките в гърлото често се неглижират. А то е буквално на първа линия в имунната защита на тялото. Много често именно лигавиците на гърлото и сливиците спират инвазията на различни вредни дразнители и микроорганизми. Тяхното добро състояние е особено важно за здравето на целия организъм. И не би следвало да се сещаме за това само в студените сезони. В подкрепа на тези факти водещи УНГ специалисти от цялата страна обединяват усилия и ще изнесат лекции от 13 до 21 ноември в Плевен, Пловдив, София, Варна, Велико Търново и Бургас. Замисляли ли сте се, че…
 

1. Гърлото и носът са входната врата на тялото

През тях постоянно попадат различни микроорганизми от околната среда. Специално в сливиците текат непрекъснати процеси на обработка на информация. Те са като малки информационни и разпределителни центрове. Чрез тях се задействат различни физиологични процеси, за да бъде бърза и точна ответната реакция на организма при нужда от защита. Те са изградени от лимфоидна тъкан, подобна на лимфен възел. Заедно с аденоидите те са част от жлезистата тъкан (пръстен на Валдер), която покрива задната стена на глътката. Сливиците и аденоидите произвеждат антитела и участват във формирането на клетки на имунната памет. Те са първата линия в защитата на организма. Ето защо трябва да се грижим винаги да са в кондиция.
 


2. Гърлото страда от замърсяването

Животът в големия град си има своята цена. УНГ специалистите подчертават, че в последните години зачестяват случаите на възпалителни процеси на гърлото и носа. Една от причините е запрашаването и изхвърлените от автомобилите вредни емисии, като частици от тях полепват и вредят на лигавиците. Но въпреки това те подчертават, че дори мръсният градски въздух е за предпочитане пред непроветрените помещения. Трябва често да си припомняме, че климатичните инсталации също се нуждаят от определена поддръжка. Препоръчва се измиването на филтрите поне веднъж на 1-2 седмици. И, разбира се, добър вариант са разходките на открито в чисти планиниски райони.
 

3. Точната диагноза е от огромно значение

Пациентите много често смятат, че проблемът се решава, щом се отърват от болката. Но не се замислят колко различни може да са заболяванията, с които трябва да се справят. А това е важно, за да потърси най-добрия вариант за терапия и да избегне риска от усложнения. Ето кои чести диагнози могат да чуят:

NEWS_MORE_BOX

 

 

 • Фарингит – възпаление на задната стена на гърлото. Симптомите са дразнене в гърлото, трудно преглъщане и др.
 • Ларингит – възпаление на ларинкса (гласните връзки), осезаемо се променя гласа.
 • Остър тонзилит (ангина) – възпаление на сливиците, причинено от бактериална или вирусна инфекция. Симптомите са силни болки, а често и повишена температура.
 • Хроничен тонзилит – хронично възпаление на сливиците, тоест когато е налице 4-5 пъти боледуване годишно.
 • Хипертрофия на сливиците – разрастване на лигавицата на сливиците вследствие на хронично възпаление.


Трябва да се подчертае, че все повече лекари изтъкват факта, че сливиците са важна част от защитата на организма и затова се пристъпва към премахването им рядко и при много сериозни медицински показания.
 

4. Не познаваме добре лекарствата за гърло

Оказва се, това е също важен момент, защото трябва да свикнем с идеята, че е необходимо да сме сигурни какво слагаме в устата си. Освен това, какво точно правят групите медикаменти...

 

 • Антибактериалните таблетки за смучене – помагат при болки в гърлото, налепи по сливиците,  временно отстраняват лошия дъх и обложения език.
 • Обезболяващите и температуропонижаващите средства - облекчават болките в гърлото, болезненото преглъщане, свалят високата температура, втрисането  и болките в мускулите.
 • Локалните анестетици – премахват единствено болката.
 • Имуностимулиращите средства – помагат за спадане на отока на увеличените шийни лимфни възли, както и за справянето с липсата на апетит и умората.
 • Антибиотиците – действат срещу болките в гърлото, подуването на сливиците и налепите по тях, както и влияят на високата температура, втрисането и болките в мускулите. Но при острите тонзилити (ангини) голяма част от причинителите са вируси, при които не трябва да се използват антибиотици (в първите 48 до 72 часа). Най-честият причинител за бактериалните ангини е beta-haemolytic streptococcus (бета хемолитичен стрептокок), когато е необходимо да се използват тези медикаменти.
 • Комплексните хомеопатични препарати (комбинация от атропин сулфат, хепар, калиев бихромат, силицея и меркурий) се справят с болката, подуването на сливиците, налепите, увеличеното слюноотделяне, обложения език, дрезгав глас, увеличени шийни възли и високата температура.

 

5. Негативните емоции разболяват гърлото

Малко известен факт, но оказва се твърде важен. Ако често задържате негативните емоции и не ги произнасяте, отрицателната енергия остава в зоната на гърлото и създава условия за неразположения. Така Аюрведа обяснява проблемите, които възникват в т.нар. пета или гърлена чакра. Затова не трябва гнева, разочарованията, тъгата да остават недоизказани.

И още много интересни факти ще научите по време на първите лекции за гърлото, част от образователната програма Гласът на здравето – инициатива на Европейското общество по интегративна медицина в България.