Шведски маси, отрупани с всевъзможни кулинарни изкушения… Често избираме почивката тип “ол инклузив“ заради разнообразието от храни, които можем да сложим в устатата си почти по всяко време на деня. В крайна сметка ваканцията е момент за удоволствия и пълен релакс. Подутият корем, газовете, киселините, тежестта и дискомфортът някак се преглъщат, като неизменна част от „доброто” прекарване на почивните дни. Преяждането обаче крие редица опасности и не трябва да се свързва само с моментния дискомфорт. Какви са механизмите за регулиране на глада?

Вижте в следващите редове как хомеопатията помага в тази посока.

 

Сити или гладни

Дали сме сити или гладни решава един важен хормон в тялото ни, който носи гръцко име. В буквален превод той означава слаб. Това е лептинът. Наричат го още хормона на ситостта. Той се синтезира главно в клетки на бялата мастна тъкан, но малки количества се произвеждат и от черния дроб, яйчниците и плацентата по време на бременност. Лептинът казва на мозъка чрез хипоталамуса кога да спрем да се храним, защото нуждата от енергия вече е задоволена. Освен с тази важна мисия този хормон е натоварен и да помага за регулирането на метаболизма, растежа на костите, репродуктивната система, кръвната захар и кръвното налягане. Изтощителна диета? Нивата на хормона се занижават и при много жени това се отразява на месечния цикъл.
 


Все още гладни

Желанието да опитаме от всичко на шведската маса или „гладните ни очи“ са само част от проблема да се храним повече от необходимото. Нормално е нивата на лептин да започнат да се покачват по време на хранене. Логично така хормонът казва стоп на глада и старт на чувството на удоволствие и ситост. Процесът се осъществява благодарение на рецепторните клетки в хипоталамуса. Има ситуации обаче, в които клетките не улавят сигналите, въпреки че нивата на лептина са високи. Това води до измамно чувство на глад и до свръхконсумация на храни. Състоянието се нарича лептинова резистентност.
 

Гладни и дебели

В нормална ситуация лептинът определя количеството на мастната тъкан. Когато се увеличава тя, се увеличава и количеството на хормона в организма. Така тялото знае, че има достатъчно енергия и трябва да започне да я използва, на практика да гори мазнини. При лептиновата резистентност обаче, механизмът не работи. Произвежда се повече лептин, тази информация не достига до мозъка и той продължава да смята, че организмът има нужда от повече храна. Реално тялото не гладува, няма нужда от още запаси, но човек изпитва желание за още и още по-големи порции.
 

Цивилизацията ни прави по-гладни и по-дебели

Ако погледнем към нашите предци, лятото е бил периодът на изобилие на храни за разлика от зимата. Телата ни са създадени така, че да правят повече запаси през лятото, за да оцелеят през по-студените месеци. Развитието на цивилизацията обаче ни дава всичко по всяко време на годината. И така пиршеството по време на отпуската предразполага проблеми с метаболизма през зимата, което често се превръща в хроничен проблем. Допълнителен фактор е и качеството на храната. Оцветители и консерванти, които натоварват организма, разстройват неговите естествени механизми на регулация. Канцерогенните трансмазнини, които достигат до нас красиво опаковани в пакетче на някой маргарин, вафли, чипс или бисквити.

 

Как да разберем, че имаме лептинова резистентност?

Следните признаци показват тази вероятност:

NEWS_MORE_BOX

 

  • Когато и най-строгите диети са безрезултатни.
  • При натрупване на мазнини в коремната област.
  • Когато имаме проблеми със съня и обща умора.
  • При неконтролируем глад за сладко.
  • При желание за хранене през нощта.


Кръвните изследвания също биха могли да покажат наличие на проблем. Обикновено сутрин хората с лептинова резистентност имат високи нива на хормона, тогава, когато те всъщност трябва да са ниски. Високите нива на лептин притъпяват чувството за сладък вкус и човек има нужда от повече сладко. Така се завъртаме в един омагьосан кръг. Нямаме нужда от повече мазнини, но поради лептиновата резистентност тялото не спира да ги произвежда.


Има ли изход от присъдата гладни и дебели?

В хомеопатията има редица лекарства, които могат да повлияят неприятните симптоми при преяждане. Такива са например Nux vomica или Antimonium crudom. На клетъчно ниво е необходимо да са осигурят всички възможности за по-добрата работа на хипоталамуса и конкретно на рецепторите, които отчитат нивата на лептина в организма. Чувството за глад след ядене е сериозен признак за дисбаланс на минералните вещества в организма. Според теорията на д-р Шуслер той показва дефицит на солта калиев фосфат или сол №5, която е пряко отговорна за нервната система, чувството на ситост, спокойствие и удоволствие. При хронична лептинова резистентност, която се проявява често с наднормено тегло солта се комбинира със соли №9 (регулира мастната обмяна) и №10 (подпомага детоксикацията на организма). Комбинацията се приема поне 2-3 месеца. При висока степен на затлъстяване сол №5 трябва да се приема поне 6 месеца, всеки ден по 5 таблетки. Ако сте с лептинова резистентност, задължително избягвайте сладките и пакетирани храни с висок гликемичен индекс.

Важно е да отбележим, че стресът също е важен фактор за преяждането. Тревожността и терапевтичното похапване също са чест проблем. В такива случаи е добре към Шуслеровите соли да се включи и хомеопатично лекарство, което е подбрано спрямо конкретния пациент. Лошите хранителни навици обикновено са свързани с емоционални проблеми, които могат да бъдат разрешени с методите на хомеопатията.

Как се подбира конституционното лекарство и какво означава конституция в хомеопатията? Ще научите следващата седмица.