Има различия според това дали ще прекараме отпуската си в чужбина, дали сме на палатка или в оживен курорт и т.н. Но всяко семейство има предпочитани средства за първа помощ, на които обичайно разчита. В Германия – родината на Шуслеровата терапия, традиционно минералните соли се използват като лесен и надежден метод самите пациенти да се справят с множество оплаквания или да си окажат първа помощ до момента, в който болният може да получи професионална медицинска грижа.

 

Безопасна защита и ефективна помощ при спешен случай


Шуслеровите соли са добър помощник за цялото семейство, когато тръгваме на почивка. Шуслеровите терапевти обясняват принципа на действие на минералните соли по следния начин – те възвръщат баланса на минералите във всяка клетка и стимулират самооздравителните сили на организма. 
Ето няколко типични летни ситуации, в които можем да имаме голяма полза от приложението на солите на д-р Шуслер.

 

Срещу насекоми, комари, пчели – при ухапване или ужилване

Тези инциденти водят до поява на отоци с различен размер, болезнени и/или със сърбеж. При ухапване/ужилване можем да охлаждаме мястото на всеки 10-15 минути и да приемаме по 1 табл. от Шуслерова сол №3 Ферум фосфорикум през 30 мин., което помага за бързото овладяване на възпалението. При поява на воднисти мехурчета можем да редуваме сол №3 със сол №8 Натриум хлоратум, която помага за бързото разнасяне на мехурчета или отоци на засегнатото място. 
Шуслеровите терапевти предупреждават, че алергичните към ужилване от пчели пациенти трябва незабавно да потърсят лекарска помощ при инцидент, особено ако ужилването е в областта на устата и носа. 

 

При стомашно-чревни проблеми

Те са класика по време на летните пътувания. При оплакване от болки в стомаха може да помогне Шуслерова сол №9 Натриум фосфорикум, която служи за регулиране на киселинно-алкалния баланс в организма, облекчава при спазми или подуване на корема и подобрява преработването на по-мазните храни, особено ако се храним по-обилно, което често се случва по време на почивка. Ако се оплакваме от запек, може да ни е полезна Шуслерова сол №10 Натриум сулфурикум, която стимулира функциите на отделителната система. А ако промяната на обичайните храни или начин на хранене води до спазми в корема, доказано ефективна е Шуслерова сол №7 Магнезиум фосфорикум под формата на „Гореща 7“, като 10 табл. от солта се разтварят в чаша топла вода и течността се изпива бавно, на малки глътки. 
Често при лятна почивка на места с горещ климат край на удоволствието от ваканцията рязко слага т. нар. „туристическа диария“ - диария с обилни, жълтеникави или тъмни изпражнения с неприятна миризма. Понякога е придружена и от повръщане с оплакване от силни парещи болки в корема. Риск да се заразим от бактерии има навсякъде, а лошата хигиенна практика в някои летни курортни дестинации води до висок процент засегнати от хранително натравяне. В тези случаи Шуслерова сол №3 е много подходяща - тя стимулира имунната система, овладява възпалението и регулира диарийните изхождания. Може да се комбинира със соли №5 и №8, като трите соли се редуват с по 1 табл. през 30 мин. Тази утвърдена в практиката на Шуслеровите терапевти комбинация ускорява възстановяването, помага и за регулиране на температурата, ако е повишена, и предпазва от дехидратация. 

 

При болки и схващания

Независимо дали болката е причинена от неудобна поза по време на дълги пътувания с кола, от физическо пренапрежение поради непривични спортни дейности или физическа активност, или заради резки промени във времето и дори преохлаждане от климатик, то можем бързо да си помогнем с Шуслерова сол №7 отново като „Гореща 7“. Тя има успокояващо действие върху мускулите и нервите и помага при: болки в мускулите, главоболие, схващания на врата и раменете, нощни крампи в мускулите на подбедриците. В добавка към „Горещата 7“ може да се използва и Шуслеров мехлем №7 с локално нанасяне в засегнатите зони – има бърз обезболяващ ефект и релаксира спазмираните мускули. 

 

Референции: 
https://doktor-schuessler.de
https://schuessler-salze-service.de
Die 12 Salze des Lebens - Biochemie nach Dr. Schüßler. Angelika Wolffskeel von Reichenberg, Mankau, 2013