Замисляли ли сте се някога как Ви боли? Когато болката е остра, единственото, което ни интересува, е да няма болка. А когато нещо ни „понаболява“ от време на време и не ни причинява сериозен дискомфорт, можем да си живеем така и дори да не потърсим начин да разберем и премахнем  причината.

В медицинските справочници болката се разделя на остра и хронична. Освен това може да бъде разделена според засегнатия участък – тъкани или нерви. Болката може да бъде поради страдание на тъкани и органи или психогенна, т.е. причинена от психологически фактори.

Съществуват много начини болката да бъде описана и разгледана. Всеки специалист разглежда болката от гледната точка на собствените си разбирания за процесите в човешкото тяло. Много често пациентът не може да разкаже какво му е точно, защото няма навика да се самонаблюдава или не знае как да опише, няма достатъчно чувствителност, за да разкаже в детайли или не смята, че е необходимо да предоставя  допълнителна информация.

Когато човек отиде за първи път при хомеопат, често има множество въпроси, на които не може да отговори. Това е една от причините първоначалният преглед при хомеопат да продължава дълго – важно е да бъде събрана максимално богата информация, на базата на която да се изпише необходимото индивидуално подбрано хомеопатично лекарство.

NEWS_MORE_BOX- Боли ме главата. – казва пациентът.


Това изречение само по себе си носи твърде малко информация на хомеопата. Необходимо е да бъдат уточнени редица параметри, преди да се пристъпи към анализ на случая. Част от нещата, които хомеопатът ще попита, са: - Къде Ви боли?


Слепоочието? Челото? Цялата глава? В тила? Над лявата вежда?


 - Как усещате тази болка?


Като лента? Като стегната шапка? Ще се пръсне? Пулсира? Забит е пирон? Минава ток? Тъпа болка? Почукване? Пробива мозъка?

 

- Кога Ви боли?


Сутрин? По обед? Между 14 и 16 ч.? Вечер? При събуждане? Когато си легнете? В 3 през нощта?

 

 - Свързано ли е с травма?


Ако да – преди колко време е имало травма, какъв точно е видът, как е лекувана и т.н.

 

 - Свързано ли е с някакво конкретно натоварване (физическо или емоционално)?


От пренапрежение на очите? След караница? От безсъние? От силно умствено напрежение?

 

 - Когато Ви боли глава, какво друго се случва с Вашето тяло и психика?


Искате студени напитки? Започва стомашно неразположение? Изнервяте се? Искате да сте сам?


 - От какво се подобрява/влошава?


От студен компрес? От топъл компрес? От сън? От глад? От нещо сладко? От свеж въздух?

Едва, когато получим отговор на всички тези въпроси, главоболието с неговите индивидуални характеристики може да бъде включено в анализа на случая, а това означава да се анализират и другите симптоми, които тялото е изявило, да се разбере какъв е човекът, страдащ от главоболие – каква е структурата на неговата личност, как се е формирала тази структура, как неговото тяло се адаптира към заобикалящата го среда и др.

Ако се лекувате с хомеопатия, най-добрият начин да помогнете за анализа на собствения си случай, е да извършвате самонаблюдение, но без излишно интелектуализиране на процесите. Защото понякога в желанието да се предостави всичката необходима информация, пациентът се губи в думите и не стига до същината. Може и да няма конкретен отговор на въпроса „как?”, но тялото  никога не лъже и винаги ще подскаже в каква посока трябва да се насочи лекаря, за да разбере причините за болката.