Обиждат ви, но стресиращата ситуация и притеснението ви оставят безмълвни… А след това с дни преживявате онова, което бихте могли да кажете или направите. Това често ли се повтаря при вас? Ето само един житейски пример, който може дълготрайно да се отрази на емоционалната ни стабилност. Оказва се, че при състояние на внезапен стрес нашите тела разполагат с много механизми да се справят. Взаимодействието между хормоните както на щитовидната, така и на другите жлези се осъществява ефективно. По-сериозният проблем обаче е хроничният стрес, в който живеем. Ако дълго живеете в такъв, един от първите засегнати органи може да е нежната и с форма на пеперуда щитовидна жлеза.
 

Когато стресът атакува…

Той може да бъде провокиран от загуба на близък, загуба на работата, развод и много други житейски ситуации. В началото организмът успява да поеме тежестта. Действително трябва време и почивка, за да преминем през различните фази на възстановяване. Но има хора, които така и не успяват да се справят. Минават години, в които преглъщането на трудните и болезнени моменти се превръща в ежедневна практика. Хората не могат да споделят и задържат негативното в себе си. А трябва да търсят подкрепа и разбиране.
 


Какво рискуваме и как може да ни помогне хомеопатията?

Според хомеопатията ние сме едно цяло от 3 нива - емоционално, умствено, физическо. Ако има дисбаланс дори само в едно от тях, то влияе на останалите. Така че една негативна емоция, сдържана с години, рано или късно намира физическо проявление. Едно от големите предимства на хомеопатията е начинът, по който изследва пациентите. Прави се така наречената биопатография. Тя е под формата на таблица - в едната колона се записват кога се появява даден проблем или симптом, а в другата кореспондиращите моменти от живота на човека - стресове, остри заболявания,  важни събития и т.н. Прави се и задълбочен анализ на заболяванията на роднините. Така пациентът сам си дава сметка за последователността от събития, довели до сериозно страдание и осъзнава, че през цялото време тялото му е давало сигнали. Тази информация се използва за избор на конституционално лекарство, а пациентът често „разбира” миналите събития по нов начин и променя отношението си към тях. Това променя и отношението му към някои от настоящите или бъдещи събития. Живеем ли дълго в скръб, неудовлетвореност или други негативни емоции, здравето се влошава със сигурност – при едни по-бързо, при други по-бавно. Първите сигнали могат да бъдат много различни - например безсъние, раздразнителност, главоболие…
 

NEWS_MORE_BOX

 

Защо щитовидната жлеза е толкова уязвима при хроничен стрес?

Обръщайте внимание на чувствата и емоциите си и се научете да ги извеждате от тялото по различен начин - споделяне, дишане, творчество, пеене и т.н. Това съветват хомеопатите. И припомнят, че според източната философия щитовидната жлеза е свързана с петата чакра (гърлената), тя освен за всичко останало „отговаря” и за комуникацията. Не случайно в повечето случаи от проблеми с нея страдат хората, които преглъщат чувства си и не ги изказват – скръб, възмущение, унижение, гняв и др. Те сякаш засядат като буца в гърлото.

Още за стреса и как да се справите с него ще научите по време на безплатните лекции за проблемите на щитовидната жлеза по повод Световната седмица на хомеопатията - график на лекциите.