Всеки четвърти българин страда от изменение на тъканта на щитовидната жлеза или т.нар възли. Често срещани у нас са и състоянията хипотиреоидизъм (намалени функции на жлезата) и хипертиреоидизъм (свръхсекреция на щитовидни хормони). Това сочат данните на специалистите от Университетската специализирана болница по ендокринология в София, след направено изследване на 2033 пациенти през 2012 г.

За да променят тази тревожна статистика, хомеопати и холистични лекари обединяват усилия в рамките на Световната седмица на хомеопатията, която ще се проведе у нас от 2 до 9 април 2013 г. Специален гост на инициативата е проф. д-р Аджит Кулкарни, един от най-известните индийски хомеопати.

Пред българските журналисти проф. Кулкарни ще коментира механизмите за справяне със стреса и ефектите от него върху щитовидната жлеза. Хомеопатът ще посочи и конкретните фактори, които улесняват появата на заболяванията на щитовидната жлеза, ще даде ценни практически насоки за справянето с тях.

Срещата с него ще бъде на 29 март. В рамките на инициативата се организират и безплатни образователни лекции на д-р Дора Пачова, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати у нас, и д-р Мария Папазова, холистичен лекар.

Лекциите ще стартират от 2 април в четири български града. Къде ще можете да слушате темата: „Внезапен стрес и ефекти върху щитовидната жлеза. Помощ с хомеопатия”, ще научите в следващите дни на страниците на Puls.bg, който е медиен партньор на Световната седмица на хомеопатията.