„Здравето е освободеност от болка на физическо ниво, освободеност от страсти на емоционално ниво и освободеност от себичност на умствено ниво.”. Това твърди Георгос Витлукас, основател на Международната академия по класическа хомеопатия и един от най-известните в световен мащаб учители по хомеопатия. Според него по време на своята работа хомеопатът трябва да изследва своя пациент в три нива, защото от тях се състои човешката същност.

 

1. Умствено ниво


 

Това е най-важното ниво, което се характеризира с три качества: яснота, свързаност и творчество. В зависимост от това дали някое или всички от тези качества са по-малко от необходимото пациентът се определя като болен на въпросното ниво. Себичността и желанието да притежаваме определени неща пречат на здравето на ума. Колкото сме по-освободени от тях, толкова по-здрави можем да бъдем.

 

2. Емоционално ниво

 

То е следващото по важност. Боледува, ако задържаме в себе си отрицателни емоции като завист, ревност, страдание, тъга. Освободим ли се от тях ще бъдем в добра кондиция на това ниво. Именно на емоционалното ниво се появяват тревожност, фобии, раздразнителност, депресия. Спрямо сериозността на симптомите хомеопатите измерват емоционалното ни здраве.

 

3. Физическо ниво

 

Физическото тяло и органите му са с най-малко значение за човека! Когато боледуваме, тялото се опитва да предпази важните органи от увреждане. Затова при хомеопатичната терапия се цели преминаване на симптомите от важните към по-маловажните органи. Тоест, ако имаме, например, един пациент с бронхиална астма, който развива кожен обрив, това е добър знак, че болестта отива към по-маловажен орган. В традиционната медицина обаче пациентът ще бъде последователно лекуван и за двата проблема, без да се изследва връзката между тях.

NEWS_MORE_BOX

 

 

Ето и йерархията на органите:

  • мозък,
  • сърце,
  • хипофиза,
  • черен дроб,
  • бели дробове,
  • тестиси/яйчници,
  • прешлени,
  • мускули.

 

4. Как специалистът измерва здравето?

 

Това става като се проследи степента на увреждане на възможността човекът да твори. Тоест да постигне пълно щастие. Колкото по-ограничена е способността за творене, толкова по-болен е пациентът. Ако човек с артрит е по-неспособен да постига целите си от човек с депресия, това означа, че първият е сериозно болен.

 

Ключът към избора на точното лекарство за пациента е именно в разглеждането му в тези три нива, които постоянно са във връзка по между си. Представете си ги като конуси, които влизат едни в други. Важни са и факторите от живота, които им влияят и ги увреждат. Хомеопатът разпитва за всички тези детайли по време на хомеопатичното интервю.

 

Какво се случва по време на него, очаквайте в рубриката ни следващата сряда.