Продължение

 

Изтъкнати специалисти в областта на здравословното хранене, психология и алтернативна медицина представиха най-новите тенденции в сферата на природосъобразния начин на живот по време на фестивала GoBIO през май в столицата. Фестивалът бе организиран в няколко модула: лекции, спорт и био базар. Инициатор на събитието е българското списание за здраве и хармония GoBio (www.gobio.bg). Изданието е съорганизатор и на Българските зелени награди 2015.

На страниците на Puls.bg представяме един от лекторите на фестивала – д-р Мариян Иванов, управител на Медицински център „Фитолек“ (www.phytolek.com). Той е специалист по вътрешни болести и преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Автор е на формули на хранителни добавки и лечебни чайове, както и на редица семинари, публикации и книги в областта на холистичната медицина и себеразвитието.


(Към първа част на материала)

“Игнация амара” се използва често от лекарите хомеопати за лечение на здравословни проблеми, предизвикани от голяма мъка (смъртен случай, раздяла с близък човек, голямо любовно или друго разочарование). Хората, реагиращи много добре на този медикамент често имат т.нар. “хистероподобен” характер. При тях са налице чести въздишки, сърцебиене, световъртеж, главоболие с променлива локализация, изтръпване и чести спазми в различни области на тялото и най-вече в областта на шията, с чувство за “топка” в гърлото и др. Интересно е да се отбележи, че всички тези усещания изчезват почти веднага след като вниманието на човека бъде отвлечено от някаква дейност или от разговор, несвързан с тях.

“Фосфорикум ацидум” е друг често използван от лекарите хомеопати медикамент за лечение на състояния и заболявания, следствие на преживяна неприятност, емоционален шок и мъка. Със същата цел би могъл да бъде използван и “Натрум муриатикум”, но това кой от трите медикамента ще бъде избран зависи и от много други фактори.

“Мосхус”  е “Игнация” в засилена степен. Тук са налице маниерничене и театралност. Хората тип “Мосхус” често имитират припадъци, които са винаги пред публика и от които никога не се нараняват, тъй като преди припадъка те добре са преценили къде и как ще паднат. Нерядко се наблюдава повишена сексуална възбудимост.

“Стафисагрия” е хомеопатичният медикамент, от който може би най-много се нуждаем. Живеем във време, когато в обществото и семейството се “зареждаме” непрекъснато с отрицателни емоции, които не споделяме. Правим така от страх, от деликатност, поради липса на слушател, за да не натоварваме близките и приятелите със своите грижи и тревоги и поради хиляди други причини. Премисляме многократно всяка накриво казана дума, всяка несправедлива  постъпка, всяко нещо, което сме видели или прочели и което ни е направило отрицателно впечатление. По някое време несподелените емоции се отразяват и  на физическото ни здраве, предизвиквайки безсъние, сърцебиене, главоболие, световъртеж, автоимунно заболяване или язва, например. А точно “Стафисагрия” може да ни помогне в подобни случаи, тъй като това е най-често предписваният от лекарите хомеопати медикамент за състояния и заболявания, провокирани от несподелени, поради една или друга причина, емоции. Хора, които реагират добре на  “Стафисагрия”, реално или във въображението си, са вечна жертва на обстоятелствата и непрекъснато преживяват и „предъвкват” обидите и несправедливостите (дори и тези, които не ги засягат лично) за дълъг период от време, след като те вече са се случили.

“Нукс вомика” е най-подходящото хомеопатично лекарство за човека, намиращ се в хроничен стрес, нервиращ се и избухващ и по най – малък повод и имащ нужда от огромни количества кафе, алкохол, цигари, витамини и всякакви други истински или фалшиви стимуланти и/или успокоителни средства, за да издържи на напрегнатото ежедневие. Типът “Нукс Вомика” се връща у дома късно вечерта, вдига скандал на всички и заспива моментално след огромна вечеря, обилно полята с алкохол. Към  3 – 4 часа, обаче, човекът, реагиращ добре на “Нукс Вомика” се събужда и почва да мисли за предстоящите проблеми в службата, за да заспи отново минути преди да звънне будилникът. Следва кошмарно събуждане, след което целият свят е виновен и крив за нещо. Типът “Нукс Вомика” е предразположен към нарушения, свързани с храносмилането и към повишаване на кръвното налягане на “нервна” почва.


NEWS_MORE_BOX“Арника монтана” ще повлияе много добре на преживян психически шок, който е създал усещане за смазваща тежест върху тялото. Хората, реагиращи добре на “Арника монтана” имат непрекъснатото усещане, че леглото на което лежат е прекалено твърдо и че всяка част на тялото е натъртена и ги боли.

„Хамомила” може да подобри съня и настроението на малките деца, които са стресирани от дискомфорта, свързан с никненето на зъбки.

“Лахезис” би могъл да помогне при стресови изживявания и оплаквания, свързани с изпитване на чувство на ревност (включително и при деца) или с предменструален синдром при жените, както и в периода на климактериум при тях. Хората, реагиращи добре на този медикамент често се оплакват от сърцебиене и топли вълни, особено в момента преди заспиване, като в тези случаи нерядко е налице и усещане за задух. Допълнително основание за прибягване до този медикамент е повърхностният сън със сънуването на кошмари – змии, погребения и др.

“Пулсатила” е основен медикамент за профилактика и лечение на състояния и заболявания, свързани с чувство за самота и изоставяне. Той е особено препоръчителен за хора с променливо настроение, които изпитват огромна нужда от близост и утешение. Те са склонни към безсъние и здравословни проблеми в периоди от живота си, когато не се чувстват обичани и нямат близък човек до себе си. Много добре реагират на “Пулсатила”  гальовните и обичливи деца, които отказват да заспят без да са гушнати от майка си и които изживяват трудно тръгването на детска градина. Когато техните родители се опитват да ги приучат да спят сами в стаята си, тези деца намират многократни поводи, за да станат от леглото си и да отидат при тях – било то, че са жадни, било то поради това, че са сънували кошмари или че им се ходи до тоалетна и т.н.


Гореизброените хомеопатични лекарства се приемат в разреждане 15 или 30СН, по 5 гранули един или повече пъти дневно, а след настъпване на подобрение може да се премине на седмичен прием на по 10 гранули от избрания медикамент. При нужда, два или повече от медикаментите могат да се комбинират по определен начин. При често повтарящи се или хронични стресови изживявания (особено в случаите, когато специалист е назначил лечение с успокояващи и/или антидепресивни медикаменти, както и когато вече са отключени сериозни здравословни проблеми) е препоръчителна консултация с лекар – хомеопат. Той ще подбере медикамент за типа реакция и/или за чувствителния тип, който е индивидуален във всеки конкретен случай, както и подходящи хомеопатични медикаменти за съответните оплаквания. С тях се цели мощно стимулиране на собствените резерви на организма за справяне със съответния проблем.