Хремата - възпаление на носната лигавица, придружено с отделяне на секрети и запушване на носа, което често обхваща и лигавицата на фаринкса и околоносните кухини, е добре позната за малчуганите, посещаващи ясла и детска градина. В тази среда се разпространяват риновируси (по въздуха или при допир до кожата), като често в хода на инфекцията върху възпалените лигавици попадат и други бактерии и се стига до усложнения.


Родителите се обръщат към лекаря на детето с оплаквания за обилна хрема, понякога придружена и с кашлица (поради стичащите се в гърлото секрети). Това състояние може да продължи със седмици или да се редуват епизоди на подобрение и влошаване. Според педиатрите за децата до предучилищна възраст е нормално да прекарат 8 до 12 респираторни инфекции годишно.


1. „Тренировка” на организма за здраве


Колкото и да са неприятни симптомите на всички чести простудни заболявания, не бива да забравяте, че този период играе важна роля за изграждането на имунната система. По този начин, в контакт с причинителите на болести, тя се „тренира”. Окончателното завършване на целия процес се случва около 15-та година.

Какво е важно да не пропускате междувременно:

 

 • Помогнете на детето, като му осигурите достатъчно време да се излекува от инфекцията.
 • Възстановяването на организма след прекарано простудно заболяване е необходим етап, който не бива да се пропуска!


Две са основните грешки, които правят родителите. Изпращат детето в яслата/градината болно или с недоизлекувана инфекция. Или след период на домашно лечение бързат да го върнат на занятия (поради заетост и невъзможност някой да се грижи за него у дома) и организмът бързо се поддава при нова среща с вирусите. Неправилното лечение или самолечение – с продължителна употреба на капки за нос, с често (неоправдано) включване на антибиотици, прекаляването с използването на антипиретици при леко повишаване на температурата, заключват омагьосания кръг, в който попада така нареченото „често боледуващо дете”.

NEWS_MORE_BOXКакво още увеличава податливостта на детския организъм към инфекции:

 • Неправилно хранене;
 • Липса на движение и престой на открито на чист въздух;
 • Недостатъчно сън;
 • Стрес – важно е да се знае, че психическото напрежение на родителите също се отразява върху детето;
 • Наличието на хронични заболявания и др.

 

2. Как да помогнете на детето?

 

 • При поява на хрема (първи симптоми за настъпващо простудно заболяване – кихане, изсъхване на носа и гърлото, начало на водниста, бистра секреция), започнете да давате през половин час по 1 таблетка Шуслерова сол №3 железен фосфат.
 • При засилване на секретите, както и при жилави, бели секрети – добавете през половин час и Шуслерова сол №4 калиев хлорид.
 • При хронифициране на хремата и при жълтеникаво-зеленикави гнойни секрети включете и Шуслерова сол №6 калиев сулфат – по 1 таблетка до 6 пъти дневно.
 • След овладяване на острата фаза приемът на трите соли е по 1-2 таблетки от всяка три пъти дневно за 1-2 седмици. Това ще стабилизира организма и ще предотврати скорошна нова инфекция.
 • При хрема променете режима на хранене! Според натуропатията в този период детето трябва да се придържа към диета без животински белтъчини - прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал, салами, месо. Ограничете също ориза, хляба, картофите. Всички те увеличават образуването на слуз. За подсилване на организма ежедневно е нужно да се консумират узрели плодове и зеленчуци – зеленчуците е добре да са задушени на пара.
 • Не насилвайте детето да се храни, ако няма апетит, но настоявайте да приема много течности (най-вече топли – чай с мед и лимон, топла вода, зеленчуков бульон) – те подпомагат втечняването на слузта и улесняват отделянето на секретите.
 • Медът има добро противомикробно и засилващо действие, но трябва да подберете качествен продукт. Мед не се дава преди първата година на детето!
 • Витамините и минералите (витамин С, витамин А, витамин Е, цинк) засилват имунитета и имат детоксикиращо действие, с което подпомагат организма в борбата с инфекцията и облекчават неприятните симптоми. Полезни са сок от бъз или нар, отвара от шипки.
 • Внимание: при чести или хронични хреми трябва да се внимава за симптоми като заглъхване, секрет или болка в ушите. Възможни са усложнения в уши, гърло, синуси, които не бива да се изпускат безконтролно.
 • Следете също за признаци за развиваща се бактериална инфекция: влошаване на общото състояние на детето, повишаване на температурата (или устойчиво поддържане на висока температура), болки и възпалено гърло.