Мускулните крампи и спазми са болезнени и неволни контракции на различни мускулни групи. Дължат се на разнообразни причини - пренапрежение, дисбаланс на течности или електролити, но може и да са съпътстващи симптоми на някои заболявания. Стресът е друг важен фактор, който може да причини тези оплаквания: засегнатите често съобщават, че преди да се появи болката са изпитали силни емоции (разстройство, вълнение, мъка или гняв).


Други причини за поява на неприятните крампи могат да са: продължително натоварване и запазване на една и съща позиция на тялото, хормонални промени, злоупотреба с алкохол, твърде рестриктивна диета с ограничаване на големи групи храни и др. Много често от мускулни крампи страдат бременните и жените на средна възраст, а също и пушачите или тези, които употребяват твърде много кофеин.


Как да се храним при чести оплаквания от крампи и спазми?


 • Важно е да се приемат повече храни, богати на витамин Е. Такива са, например, семената, ядките, растителните масла и др. 
 • Желязото е друг много важен елемент за предотвратяване на нежеланите болезнени схващания. Препоръчва се хранене с повече червено месо, птиче месо, сушени плодове и зеленолистни зеленчуци. 
 • Препоръчително е да се ограничи прекомерният прием на кофеин, особено с кафе и газирани напитки. 
 • Масаж и релаксация срещу мускулните крампи 
 • Масажът се прилага върху засегнатите части (напр. подбедриците), но е важно да се избягват зони с наличие на разширени вени. Извършва се като се упражнява лек натиск с кръгови движения с палците на двете ръце от двете страни на крака с последователно придвижване надолу и нагоре. Повтаря се няколко пъти на всеки крак. 
 • Леките вечерни разходки (без претоварване) са много препоръчителни при засегнатите от мускулни крампи през нощта. Помагат за предотвратяването на кризите в нощните часове. 
 • Йога и плуване са подходящи спортове при чести мускулни крампи – не само защото подобряват цялостното състояние на организма и тонуса на мускулите, но и заради благотворното им въздействие върху психиката и регулацията на стреса.


Помощ с хомеопатия при мускулни крампи

Това са някои от най-популярните хомеопатични средства, подходящи при мускулни спазми и крампи, съобразно индивидуалните симптоми и характеристики на засегнатите: 

 • Калциум карбоникум D10, D30 – когато крампите са в резултат на силен стрес, при пренапрежение и изтощение от работа. Обичайно в тази група влизат твърде съвестните служители. Спазмите на мускулите могат да се появат както директно – след пренапрежение по време на на натоварен работен ден, така и по време на сън през нощта. Много характерен признак е появата на спазъм при протягане, разтягане на крака, докато човек си почива в леглото.
 • Каустикум D6, D30 – подходящ за чувствителни и състрадателен по характер личности, които често имат идеалистична представа за света. Готови са да водят битки срещу несправедливостите в живота. В течение на времето това състояние на непрекъснато противопоставяне или изпитване на негативни преживявания може да доведе до хронично напрежение на мускулите и болезнени спазми. Характерно оплакване при тях са спазмите в подбедрицата или в областта на ахилесовото сухожилие. 
 • Купрум металикум D12, D30 – когато потискането на гнева или други импулсивни реакции водят до емоционално претоварване, изявяващо се на физическо ниво под формата на крампи. При тази група засегнати схващанията на мускулите се появяват главно, когато човекът е отпуснат, напр. по време на почивка или сън. Често са толкова болезнени, че могат да го доведат буквално до сълзи. 
 • Магнезиум фосфорикум D10, D30 – при различни спазми, крампи, конвулсии, предизвикани от физическо претоварване (например свирене на музикален инструмент или писане на текст). Често спазмите са в пръстите на ръцете, свързани са с постоянно, продължително движение без достатъчни почивки. Характерно за болката е, че настъпва облекчение при натиск, топлина, разтриване.

Хомеопатичните монопрепарати в ниски и средни D-потенции (D6, D10, D 12, D30) могат да се използват при остри състояния на често (на всеки 1-2 часа) до настъпване на подобрение. При хронични оплаквания приемът може да бъде за продължителен период от време без опасност от привикване или нежелани странични реакции. Предоставената информация не отменя необходимостта от лекарска консултация.

 

*Източник на информацията за хомеопатичните медикаменти –Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К.Н.Матур.