Световната седмица на хомеопатията 3-10 април 2017 (WHAW) е посветена на здравето на хората в активна възраст. Над 45 държави от цял свят се включват в провеждането на Седмицата на хомеопатията като информират обществеността за възможностите на хомеопатията в конкретна област на медицината. По случай 13-то издание на WHAW у нас се провеждат редица инициативи, насочени към лекари и към широката аудитория, организирани от Асоциацията на лекарите хомеопати в България. 
 
По повод Световната седмица на хомеопатията засягаме една особено актуална тема – борбата с алергичния ринит. Известно е, че през последните десетилетия честотата на алергичните заболявания расте, същевременно, не може да не се отбележи, че при терапията им хомеопатията има своите постижения.
 

Как се развива едно алергично състояние и какво можем да направим, за да си помогнем? 

Благодарение на имунната система разполагаме с уникален механизъм за защита от чужди вещества, които трябва да бъдат отстранени или обезвредени. Това се случва ежесекундно, ден след ден и то абсолютно незабележимо за нас. Тази уникална наша система, наречена „имунитет“ интелигентно се справя с всякакви проблеми. Например, при висока запрашеност на въздуха ние отреагираме с кихавици, хрема и кашлица. С право включваме нашите защитни механизми - механични и имунологични, т.е проявяваме една нормална и задължителна реакция на защита. При някои хора обаче се отключва същата реакция на организма спрямо чужда за него, но всъщност безвредна субстанция. Например мнозинството от нас с радост, желание и удоволствие вдишваме ароматите на събуждащата се природа, но други възприемат тези, по принцип, безобидни субстанции като „сериозна заплаха“ и хвърлят „армията“ на имунитета в една реално ненужна битка. В тези случаи говорим за хиперреактивност на базата на повишена чувствителност – това всъщност е алергията.
 
За да се развие една алергия е необходимо да има агент (алерген), чувствителен (сенсибилизиран) организъм и време. При първия контакт с алергена не възникват оплаквания, едва при повторни и/или чести срещи с него се изявява болестната реакция. Започва активно отделяне на хистамин и др. биоактивни вещества, които са „виновниците“ за неприятните оплаквания. 
 
При сезонната алергична хрема е засегната лигавицата на горните отдели на дихателните пътища – най-вече на носа. Затова се отчитат и тези симптоми: запушен нос, хрема, кихане и сърбеж, които силно влошават ежедневието на болния. 
 
Конвенционалната медицина признава алергиите за трудно лечими. Защо? Защото така трябва да повлияем тази имунологична реактивност на пациента, че организмът да продължи да бъде „нащрек“ и да е готов за всяко предизвикателство, но да може да не „стреля“ безмислено при мними опасности. Т.е имаме нужда от подходяща модулация на неговата имунологичната реактивност. Хомеопатичният медикамент е специфичен модулатор на функциите на болния организъм. Затова и хомеопатията е една отлична терапевтична възможност при тези състояния.  
 

Кои са предимствата на хомеопатията при лечението на сенната хрема?

Основното предимство е, че хомеопатията предлага не само ефективно лечение в острата фаза на болестта, но въздейства и профилактично. Както вече споменах, тази терапия подобрява реактивността на организма, намалява броя на рецидивите и възможността за усложнения. Сред големите плюсове на хомеопатията е липсата на токсичност и странични ефекти, лекарствата не могат да сенсибилизират приемащия ги и не предизвикват зависимост. Хомеопатичното лечение може да се провежда за продължителен период от време, както самостоятелно, така и съвместно с друг вид медицинска терапия. Освен това хомеопатичните медикаменти са лесни за прием и затова много подходящи за лечението на деца и бебета.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Конкретно, при остър алергичен ринит болният реагира бързо и добре на лечението с хомеопатия, тъй като лекарството припокрива специфичните симптоми и индивидуалната реактивност именно на този болен. Освен това, за разлика от традиционното конвенционално лечение хомеопатията практически безвредно, а и на най-ниска цена в здравен, етичен и социален аспект намалява не само рецидивите на САР, а и предразположеността към алергични страдания изобщо. За да е успешна подобна терапия, е нужно тя да се осъществява и контролира в динамика от опитен лекар хомеопат. 
 

Кои са най-често използваните хомеопатични медикаменти за лечение на острите прояви на алергична хрема?


За лечението на алергични хреми са подходящи множество хомеопатични лекарства. Например:
 
Алиум цепа – при алергичен ринит със симптоми, които много напомнят състоянието на човек, когато реже лук. Хремата протича със сълзене от очите, които парят, секрецията от носа е дразнеща, водниста, обилна, носната лигавица е оточна. Всичко това кара засегнатия да се чувства зле, замаян, не може да мисли ясно. Оплакванията обикновено се засилват в следобедните часове, при престой на закрито, в топло помещение или при контакт с цветя. Облекчение настъпва на чист, свеж въздух на открито. При силно изразени симптоми Алиум цепа може да се приема на 2 часа по 1 доза (5-10 глобули). А след настъпване на подобрение - 3 пъти дневно по 1 доза.
 
Апис мелифика  – подходящ медикамент при остра алергична хрема със: зачервено лице, горещо и подуто, особено клепачите и устните. Болката е пареща или пробождаща в засегнатите зони на кожата, които са и много чувствителни на докосване. Симптомите се влошават при топлина, а подобрение се усеща при налагане на студени компреси. При остри симптоми Апис мелифика може да се приема на всеки 30 мин. по 1 доза. При настъпване на подобрение приемът се разрежда на 2 ч. по 1 доза до пълно отзвучаване на оплакванията. 
 
Еуфразия – това лекарство се прилага при хрема с умерена секреция и парещо сълзене. Очите са раздразнени, сърбят, особено чувствителни към светлината, което принуждава пациента да мига често или да ги търка. Влошаване настъпва сутрин, от светлина и във ветровито време. Препоръчителен прием – също на 2-3 часа по 1 доза. При подобрение приемите се разреждат постепенно до 3 пъти по 1 доза. 
 
Луфа  – при алергична хрема със силно запушен нос и сухота в ноздрите, с нарушено обоняние (възможно е да се стигне до пълната му загуба), с оскъден секрет. Други характерни оплаквания са усещането за сухота на устната лигавица и сухи, парещи очи. При остро състояние приемът е през 30 мин. по 1 доза (5-10 глобули) до настъпване на подобрение. След това се продължава с прием 5-6 пъти на ден по 1 доза. 
 
Сабадила – при алергична хрема с обилна секреция и силен сърбеж в носа, което води до чести пристъпи на кихане. Други характерни оплаквания - свръхчувствителност на обонянието с непоносимост към миризми (например аромат на цветя и парфюми). Секрецията е слабо дразнеща, с усещане за парене, запушване на ноздрите. Може да се редуват секреция със запушване на носа. Характерен е специфичен сърбеж по мекото небце или изобщо по лигавиците на носа и гърлото. Влошаване настъпва на открито и на свеж, студен въздух, особено в поленовия сезон. Подобрение настъпва на топло и от прием на топли напитки. Приемът е по 1 доза (5-10 глобули) на всеки 30 мин. до настъпване на подобрение. След подобрение - 5-6 пъти на ден по 1 доза. 
 
Натриум хлоратум  – при хрема с водниста секреция от носа, наподобяваща белтък, придружена от намалено обоняние, стигащо до пълната му загуба, както и на вкуса. Носът е запушен, оплакванията се влошават при излизане на открито . При остри състояния приемът е на 2-3 часа по 1 доза. При подобрение приемите се разреждат постепенно до 3 пъти по 1 доза. 
 
Сравнете характеристиките на тези медикаменти и ако откриете съвпадение със своите оплаквания, можете да ги използвате за подобряване на състоянието си в съответната потенция D6, D10, D12, D30. Най-добре е за избора на правилната потенция да се консултирате с вашия лекар и/или фармацевт.
 
Статията е подготвена със съдействието на д-р Иван Несторов - специалист по детски болести, лекар хомеопат, създател и директор на Център за обучение и практикуване на хомеопатия – ЦОПХ.