Хремата е обичайният симптом, с който стартират вирусните инфекции през есенно-зимния период. И най-честата грешка, която повечето хора правят, е да посегнат към капките за нос, и то - избрани безразборно (от тези, които са били налични вкъщи), а не по съвет на лекар или фармацевт, както и да ги прилагат за продължителен период от време (повече от 7-10 дни), без да спазват указанията им за употреба. Ако капките не са правилно дозирани и се употребяват дълго, това води до привикване. Възможно е хремата да хронифицира, а състоянието да се усложни. Ето за какво да внимавате и как можете да си помогнете с щадящи организма природни средства.

 

Още при първи симптоми...


  • В началото на всяка вирусна инфекция е важно да вземем бързи и ефикасни мерки, за да спрем развитието на болестта. Ако състоянието е по-сериозно, по-добре е да си останем у дома, отколкото да караме грипа или настинката на крак и да разнасяме заразата. 
  • УНГ специалистите съветват да правим промивки на запушения нос с физиологичен разтвор или да използваме капки, приготвени с клеева тинктура, разредена в необходимото съотношение спрямо възрастта. По този от носната лигавица се отмиват болестотворните вируси и микроорганизми.
  • Инхалациите чувствително подобряват състоянието. Ако разполагате с инхалатор, можете да ги правите с физиологичен разтвор. Тази процедура е много подходяща при малки деца. В случай, че нямате такъв, можете да капнете евкалиптово масло в съд с гореща вода, да покриете главата си с кърпа и дишате над парата по няколко минути, 3-4 пъти дневно. По този начин се подобрява състоянието на носната лигавица и се улеснява втечняването на секретите и изчистването им. Инхалацията може да се направи и с 1 лъжица лайка и щипка сода бикарбонат. 
  • Важно е да поддържате влажен въздуха в помещенията, в които пребивавате. Това ще облекчи дишането, а секретите ще се отделят по-лесно. 
  • При малките деца с продължителна хрема е важно да се направи консултация с УНГ лекар, за да не се допусне усложнение като отит.
  • При чести хреми може да опитате да ограничите млякото и млечните продукти, които в натуропатията се считат за слузообразуващи.

 

Ако последват усложнения... 

При остра или хронична хрема, когато взетите мерки не са помогнали до момента и състоянието се усложнява с развитие на синузит, можете да подпомогнете оздравителния процес и с някои хомеопатични средства. Целта на хомеопатичното лечение е да се овладее възпалението, да се намали отока на носната лигавица, така че нормалното дишане да се възстанови, да се регулира секрецията и да се предпазим от неприятното главолоболие, което често съпровожда риносинузитите. Успоредно с лечението на симпмтомите е добре да се погрижим и за стимулирането на имунната система. Ето кои са най-популярните хомеопатични средства, подходящи за целта:

 

  • Ако водещият симптом е болка и обструкция (запушен нос) подходящо е лечението с Cinnabaris D12, по 1 доза на всеки 2-3 часа. Характерна за болния е хремата с обилна, жълтеникава, слузеста секреция, оплаквания от силно главоболие, сънливост, много остра болка във вътрешните ъгли на очите, които са зачервени. 
  • Ако водещ симптом е слузно-гнойният, кръвенист секрет – препоръчва се приложението на Kalium bichromicum D12, по 1 доза на всеки 2-3 часа. В тези случаи при издухването на носа болният забелязва гъст секрет с кръвенисти жилки, има наличие на крусти (корички по лигавицата на носа), които кървят при опит да се отделят, усеща тежест в основата на носа и челото. 
  • Когато хремата е съпроводена с усещане за смъдене и сърбеж – може да помогне Hydrastis D6, по 1 доза на всеки 2-3 часа. Хремата се характеризира с жълти, плътни, жилави, разтегливи секрети. Има обилен секрет, който се стича по задната стена на фаринкса и е съпроводен със сърбеж. Болният се оплаква от тъпа и притискаща болка в областта на челото. 
  • За общо укрепване на имунитета в хомеопатията е популярно лекарството Silicea D10, може да се прилага 2х1 доза на ден за 3-6 месеца. Помага при забавено протичане на оздравителния процес, склонност към хронификация и рецидиви на инфекциите и при хрема или синузити с тенденция към нагнояване на хроничните огнища. 

В хомеопатията изборът на медикамент е съобразно индивидуалните симптоми и оплаквания. Предоставената информация не отменя необходимостта от консултация с лекар хомеопат.