Макар и неприятно, повечето хора преодоляват хранителното отравяне, без да имат големи проблеми. Но при бременните и малките деца съществуват по-сериозни рисковe. За тях обаче хомеопатията предлага ефективно и безопасно за организма им лечение. 
 
Хранителното отравяне е често срещан проблем през летните месеци, тъй като повече се изкушаваме да консумираме храна навън, приготвяна и съхранявана неизвестно как и при какви условия. Обичайно първите симптоми се появяват внезапно с остри пристъпи на гадене и повръщане. Състоянието на бременната може силно да се усложни заради дехидратацията. Но най-големият риск се състои в това, че бактериите, виновни за хранителното отравяне, могат да причинят увреждания на плода, включително спонтантен аборт, преждевременно раждане и др.
 

Какво причинява хранителното отравяне?

Бактерии, вируси и паразити, като сред тях има няколко особено проблематични по време на 9-те месеца - ешерихия коли, салмонела, кампилобактер и листерия. Те могат да създадат поредица от проблеми, достигайки до плода чрез плацентата. Затова се стремете да намалите рисковете от консумация на интоксикирана храна до минимум. 
 
За какво да внимавате: 
Избягвайте следните храни – хот дог, дюнери, пица и изобщо всякакви бързи храни и десерти, приготвени навън. Не пийте непастьоризирано мляко и избягвайте храни, които го съдържат. Избягвайте готовите салати, които се предлагат в магазинната мрежа, особено такива със съдържание на шунка, пиле, яйца, риба тон или морски дарове. Яжте само добре сготвено месо. Избягвайте сушените и пушени меса и колбаси.Не пийте нефилтрирана питейна вода, особено по време на пътуване. 
 
При приготвяне на храната у дома: 
Внимателно измивайте ръцете си и всички прибори след готвене на сурово месо, риба, морски дарове, плодове и зеленчуци. Препоръчително е след обработване на сурови храни (месо и риба) внимателното дезинфекциране на всички използвани повърхности с почистващ препарат или белина (5 мл домакинска белина, разтворена в 750 мл вода). Следва обилно изплакване с вода на третираните повърхности. В рамките на два часа след готвене храната или остатъците от нея трябва да се прибере в хладилник. Винаги използвайте отделни дъски за рязане на продукти, които се консумират без термична преработка (хляб, колбаси, плодове и зеленчуци) и месо и риба. Хладилникът трябва да се измива често, най-добре това да става поне веднъж седмично.
NEWS_MORE_BOX
 
 

Какви са симптомите на хранителното отравяне?

След приема на заразената храна първите симптоми (болка в стомаха, гадене, повръщане и диария) могат да се появят до час - в случай на стафилококово отравяне, или дори след 10 дни ( в случай на отравяне с кампилобактер). Mоже да включват силна отпадналост, изпотяване, световъртеж, повишено слюноотделяне. В по-тежки случаи - замъглено зрение и мускулна слабост.
 
 

С какво помага хомеопатията?


По време на бременността, както и в ранните детски години е добре да се избягва прием на химически медикаменти за диария или повръщане, които допълнително натоварват организма с токсични субстанции. В тези случаи обаче е много важно да се реагира своевременно, за да се овладее състоянието и да се предотвратят усложнения. Това е възможно да се направи и с помощта на някои хомеопатични лекарства, които бързо облекчават неприятните симптоми. Хомеопатичната терапия щади организма и няма никакво вредно въздействие. Голямото й предимство тук е, че се избягва допълнителното дразнене на стомаха поради специфичния начин на прием на медикаментите. Таблетките, леко сладки на вкус, бързо се разтварят в устата и се елиминира възможността да се засили гаденето и/или повръщането. Именно затова и подобно лечение се понася много добре от малките деца. 
 
Ето някои подходящи хомеопатични средства в случай на хранително отравяне: 
 
Арсеникум албум D12 – препоръчва се за лечението на хранителни интоксикации след консумация на развалено месо, колбаси или морски дарове например. Характерно за състоянието на болния е обилното повръщане, с усещане за парене в стомаха и остри, стрелкащи болки; диария с тъмни, воднисти изпражнения, които са силно дразнещи. Болният не може да понася дори да гледа храна, чувства се силно отпаднал. При подобни симптоми в лечението може да се включи и комбинация минерални соли за овладяване на възпалителния процес, диарията и повръщането – Шуслерова сол №3 железен фосфат и сол №8 натриев хлорид. 
 
Друго хомеопатично средство, подходящо за лечение на диария и повръщане като реакция на непоносимост към храни е Окубака D6. То действа ефективно при храносмилателни проблеми, включително със симптоми като гадене, стомашна и коремна болка с подуване на корема или киселини в стомаха. Те може да са следствие на консумация на храна, която не е била прясна или на проява на непоносимост към непозната храна. Лекарството може да се комбинира с Шуслерови соли №3, №5 и №8. Окубака D6 има предимството, че може да се приема превантивно – например преди пътуване или преди хранене навън, когато не сте сигурни в качеството на храната или относно поносимостта си към нея. 
 
Диетата е важна част от процеса на лечение! През цялото боледуване е от решаващо значение приемът на много вода, което ще ви предпази от дехидратация. 
 
Внимание! Не отлагайте търсенето на медицинска помощ при съмнения за хранително отравяне и вие или бебето/ малкото дете имате: признаци на обезводняване; при диария, която продължава повече от 2 дни (1 при бебето) или е профузна, или с наличие на кръв в изпражненията; при силна коремна болка или повръщане; при температура по-висока от 38,5 оС при бременната (при всеки случай на повишена температура при бебе под 6 месеца). Хранителното отравяне може да бъде животозастрашаващо, затова е важно да потърсите медицинска помощ, ако оплакванията ви продължават повече от 24 часа без подобрение на състоянието, както и при силно обезводняване.