Има храни, които помагат да поддържаме баланса си при повишена тревожност и стрес, и в същото време са наистина здравословни. А ако съчетаем принципите на здравословно хранене с повече движение и направим леки промени на навиците си, ще се радваме на повече енергия, спокойствие и вътрешна хармония. (Към първа част на материала)

 

Стресът не може да бъде напълно избегнат в ежедневието ни. В крайна сметка това е еволюционно изградена защитна реакция на тялото, която може да бъде полезна в някои случаи. Не можем да изключим стреса, но можем да се научим да се справяме с него по подходящ начин. Всяко събитие, което възприемаме като потенциална опасност, води до повишаване на нивата на кортизол в организма. А кортизолът при определени условия възпрепятства механизма, чрез който мозъкът разбира, че вече сме сити и увеличава апетита ни и желанието ни за висококалорични храни. 


В резултат, когато най-после седнем на дивана у дома след тежък работен ден, дори и в действителност да не изпитваме глад, започва неконтрулируемо преяждане. Подобно хранително поведение може да доведе впоследствие до още по-високо ниво на стрес, тъй като води до усещането за провал при някои хора, обясняват психолозите. 

 

Хранене за баланс на емоциите 

Определени храни спомагат за намаляване нивата на кортизол и производство на повече серотонин и допамин, което подобрява емоционалното ни състояние и способства за регулирането на стреса. 

 

  • Такива са някои плодове и зеленчуци: чушки, домати, спанак и останалите зеленолистни, авокадо, банани, круши и др. 
  • Сьомгата е добър източник на Омега-3 мастни киселини, които също са важни за регулиране на хормоналните нива. Растителният еквивалент на сьомгата са орехите. А към тях можем да добавим и сусам за повече цинк, който особено бързо се изчерпва при повишена тревожност. 
  • Когато сме под стрес, често посягаме към шоколада. Важното е в тези случаи да заменим млечния шоколад с качествен черен такъв, който съдържа нужните на тялото магнезий и цинк. 


Не е нужно да се самообвиняваме, ако под влияние на стреса, посягаме да хапнем нещо с цел да се почувстваме по-добре. Това не е проблем, стига храните, които избираме, да ни помагат да управляваме стреса, без да влошават ситуацията. 

 

Храна за размисъл... 

Начинът ни хранене е важен фактор и за запазване на продуктивността за по-дълго време през работния ден. По-лесно смилаемите храни, например, са идеални за целта – когато тялото е по-малко ангажирано с храносмилане, разполагаме с повече енергия за други цели. Всеки, който е хапвал голяма пица на обяд, може да потвърди колко трудно успява да задържи очите си отворени в следобедните часове. 


Мозъкът ни, също така, се нуждае и от добра хидратация - неслучайно наричаме водата „еликсирът на живота“. Когато на мозъка му липсват достатъчно течности, той ни дава знак под формата на главоболие. 


Малките закуски между основните хранения също могат да ни помогнат за предотвратяване на загуба на концентрацията. Подходящи са твърдо свареното яйце или малко количество ядки (орехи, бадеми и др.), айрян и зелени смутита. За подпомагане на умствената работа са изключително полезни и тиквените семки – те съдържат вещества, подхранващи мозъка, нужни при усилена умствена дейност. 


Промяна на навиците 

  • Ако искаме да променим хранителното си поведение, първа стъпка може да бъде да започнем да водим Дневник на храненето, в който съвсем честно пред себе си да отбелязваме всички храни и напитки за деня.
  • Важно е да не пропускаме хранения, тъй като мозъкът се нуждае от постоянен източник на енергия. Резките промени в нивата на кръвната захар (при гладуване) водят до повишаване нивата на кортизол. 
  • Планирането на храненето е от голямо значение: ако в дома ни има изобилие от плодове и зеленчуци, и липсват газирани напитки, сладкиши и изделия от бяло брашно, много по-малко рискуваме да се „подхлъзнем“ в избора си. 
  • Малък трик, който прилагат някои спортисти, длъжни да спазват хранителен режим, е кратката разходка преди обяд и вечеря. Тези допълнителни крачки, макар и за кратко време, оказват ефект за нормализиране на нивата на стреса, като едновременно с това намаляват ефекта на стресовия хормон върху апетита, върху избора на храна и скоростта на хранене. 
  • Нуждаем се от повече релаксиращи занимания в ежедневието: забавление и почивка, занимания с домашни любимци, разходки сред природата, общуване с близки хора, йога и медитация. Всички те доказано помагат за понижаване на нивата на кортизола и са важен фактор за регулиране на стреса. 

Помощ с хомеопатия 

В допълнение към нужните промени в начина ни на хранене и в дневния режим, при повишена тревожност и стрес могат да помогнат и някои хомеопатични лекарства. Плюсовете при тях са, че не предизвикват зависимост и няма опасност от нежелани странични ефекти. За съвременния стресиран човек е много подходящо, например, лекарството Нукс вомика. Препоръчва се при претовареност на работа, вследствие на което се наблюдават повишена нервност и раздразнителност. 


Още един вариант да се намалят нивата на стреса и тревожността в ежедневието е с антистрес комбинацията Шуслерови соли - сол №2, №5 и №7, по 5 таблетки от всяка дневно. Минералните соли зареждат с енергия и стабилизират психиката.