д-р Иван Несторов, специалист по детски болести, лекар хомеопат, създател и директор на ЦОПХ – Център за обучение и практикуване на хомеопатия www.homeopath.bg

 

 - За спокойствието на родителите на малки деца е много важно да знаят как да подходят при първи симптоми на разболяване. Какви са препоръките Ви? В хомеопатията подхождаме индивидуално към всеки пациент, но има някои общи и валидни за всички правила, с които е важно родителите да са запознати:
       

 1. Наблюдавайте внимателно как преминава през болестта Вашето дете и коментирайте това с лекаря. Правилната реакция на организма при началото на характерните за сезона миксовирусни инфекции обикновено е следната: наблюдава се общо неразположение, повишаване на температурата в различни граници (зависи от реактивността на организма и от вирулентността на инфекцията), различни оплаквания от страна на горните дихателни пътища, които създават известен дискомфорт. Заболяването обикновено трае до 3-5 дни, след което следва период на възстановяване. Най-често родителите ме питат кога детето може отново да тръгне на ясла/градина или да му се постави ваксина, примерно. Минимум от 3 до 4 седмици е този период на реконвалесценция, защото това е времето нужно за възстановяване на имунологичната рекативност до първоначалното ѝ ниво. Ако си представим, че армията на имунните клетки е била на сражение, то тя трябва да си възвърне силите, за да е готова за следваща битка. 
 2. Всички остри епизоди трябва да се лекуват с правилна терапия спрямо индивидуалния казус. Ако се установи наличие на бактериална инфекция, трябва да се действа с антибиотична терапия. Не може „за всеки случай – да не стане нещо” да се дават антибиотици. Това е предпоставка впоследствие имунитетът да бъде затормозен. След няколко години, та дори и десетилетия, това се връща обратно като бумеранг!
 3. 80% от сезонните заболявания са вследствие на вирусни инфекции. Те определено не се лекуват с антибиотици, както и в повечето случаи прилагането на температуропонижаващи медикаменти е погрешно. В тези случаи правилният подход е да се приложат съответните средства, които да подпомогнат имунологичния отговор, а не да го затруднят.
 4. Много честа грешка е, например, да се бърза с използването на нестероидни противовъзпалителни средства при температура и общо неразположение с цел да се облекчи състоянието. Естествено, детето или възрастният ще се почувстват по-добре и ще се върнат обратно на училище или на работа, при което не само че ще продължат да разпространяват инфекцията, но и няма да позволят на организма да включи физиологичните си механизми на възстановяване. В допълнение употребата на подобни медикаменти потиска имунния отговор. Да не забравяме и т. нар. странични действия на такива лекарства, например токсичност и алергизация.
 5. Друга грешка е използването на деконгестанти (съдосвиващи медикаменти, най-често под формата на капки или спрей) при хрема. Да, облекчават дишането, по-леко спим и кашлицата намалява, но даваме ли си сметка какво се случва с носната лигавица? С капките за нос ние, всъщност, спираме кръвотока към съответната област. Това не позволява на организма да изпрати „своите войници на границата, за да се опознае и посрещне подобаващо неприятелят“. Така се възпрепятства правилната реактивност на имунитета в острата фаза и не по-малко важното – затормозява се формирането на имунологичната памет!
 6. Носната лигавица трябва да бъде „ухажвана”, а не да се борим с физиологичните прояви на хремата с всички средства и на всяка цена.
 7. Все още доста родители дават антипиретици (температуропонижаващи) по най-малък повод. Първо, защото е по-лесно, второ, за да се презастраховат и да си успокоят съвестта, че полагат грижа. Важно е да лекуваме детето така, че да използваме „тежката артилерия” на съвременната фармацевтика само тогава, когато наистина е нужна. И тук е ролята на алтернативните методи в медицината, сред които и хомеопатията, която дава изключително добри резултати. 


 - Защо и в кои случаи препоръчвате приложението на хомеопатични средства при характерните за сезона инфекции?


За разлика от конвеционалните медикаменти, хомеопатичните не само ще облекчат симптомите, но и ще подпомогнат имунологичния отговор на организма. Ще намалят риска от усложнения, както в острата фаза, така и във възстановителния период. Допълнително предимство е, че хомеопатичното лекарство представлява една многократно разредена субстанция, която не ни натоварва токсично и няма риск от зависимост и привикване към него. Няма опасност и от алергизиране, тъй като високото разреждане на веществото не позволява свързването му с белтъчни молекули и превръщането им в алергени. 

 

Моите пациенти са запознати с някои хомеопатични лекарства, които могат да приложат като бърза и адекватна първична терапия. Естествено, че в следващите часове или на следващия ден е добре детето да бъде консултирано от специалист по детски болести: 

 1. При остро настъпила треска в резултат на излагане на студ и силен вятър, например, може да помогне Аконит D6. Наблюдавайте следните характерни симптоми при болния – екстремно тревожен, със силна жажда, постоянно се движи неспокойно, не се поти. 
 2. При рязко повишаване на температурата (над 38-39 С) със зачервено лице и обилно изпотяване; силно пулсиращо главоболие; непоносимост към светлина и шум; силно зачервено гърло с усещане за сухота и драскане, е подходящо приложението на Беладона D6. Често този медикамент следва Аконит, когато температурата започне да спада и пациентът започва да се поти.
 3. При грип или настинка с бавно начало, с постепенно повишаване на температурата, втрисане и треперене, изразено главоболие, отпадналост и вялост, се препоръчва Гелсемиум D6. Болният не усеща жажда, въпреки постоянната температура и обилното изпотяване. 
 4. Друго чудесно средство в грипния сезон е Бриония D6 – отново се прилага при вирусни инфекции на горните дихателни пътища с постепенно повишаваща се температура на плато, отпадналост, обилно изпотяване, но съпроводени с типичните сухи лигавици (пресъхнала уста) и непрекъсната жажда. Много характерно е, че дори най-малкото движение на болния предизвиква обостряне на оплакванията му. Затова той се нуждае от покой и почивка на легло. При остро проявени симптоми, хомеопатичните медикаменти в ниски потенции (D6, D10, D12) се приемат по 1 доза (5-10 глобули) до 5- 6 пъти на ден. 

 

- В кои случаи спешно трябва да се потърси лекарска помощ?


Три са спешните състояния, които без отлагане търпят намесата на специалист, без значение какви са другите симптоми (температура, кашлица и др.): 

 1. Нарушено общо състояние и психо-емоционална неадекватност на пациента. Той или е крайно отпаднал, или е крайно превъзбуден. „Това не е моето дете”, казва обикновено майката за болното, настъпила е коренна промяна в поведението му. 
 2. Проблеми с дишането - втори сигнал за нужда от неотложна помощ. Настъпва задълбочаващ се задух, във фазата на издишването гърдите хъркат, свиркат. 
 3. И трето – появата на необичаен обрив, петна с хеморагичен оттенък. Как да го разпознаете? Притиснете силно обривния елемент с юпрозрачна чаша или бутилка и вижте дали избледнява. Хеморагичният обрив не избледнява.